Lecznicza nalewka z czarnego bzu - najpopularniejsze przepisy!
Bez czarny (Sambucus nigra) to dla mnie bezkonkurencyjna roślina z której z ogromną radością robię nalewkę. Czarny bez rośnie raczej w wilgotnych miejscach - można go spotkać nad rzekami i na obrzeżach lasów.
Nalewka z czarnego bzu
Co roku z wielka radością czekam na kwiaty i owoce czarnego bzu. Kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu i wówczas zbieram je i suszę by jesienią robić sobie herbatki lecznicze wspierające mnie w leczeniu przeziębień. Napary z czarnego bzu nie tylko są smaczne, ale wspaniale podbudowują odporność. Kwiaty można również wykorzystać do produkcji nalewek. Bez zaczyna owocować w sierpniu i we wrześniu i właśnie wtedy warto zebrać przepyszne owoce i wykorzystać je do produkcji nalewki na jesienną słotę.
Bez czarny (Sambucus nigra). Krzew piękny cały rok
Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze i zastosowanie
Owoce czarnego bzu to prawdziwa skarbnica wartościowych substancji, zawiera m.in.: antocyjany, pektyny, garbniki , kwasy owocowe, witaminy, szczególnie dużo witaminy C i beta-karotenu , sole mineralne: wapń , potas , sód , glin i żelazo. Z owoców czarnego bzu możemy zrobić czerwony sok, syrop oraz nalewkę z czarnego bzu. Surowe owoce nie nadają się one do jedzenia na surowo, ponieważ zawierają prunazynę i sambunigrynę – toksyczne substancje.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - właściwości
Kwiaty czarnego bzu od pokoleń są znane i dzięki niezwykłym właściwością wykorzystywane w ludowej medycynie i zielarstwie:
- działają przeciwbólowo,
- wykrztuśnie,
- rozrzedzają katar,
- działają napotnie,
- mają działanie antywirusowe,
- oczyszczają organizm z toksyn
- skutecznie eliminują wolne rodniki
- przyspieszają metabolizm
- chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
- wzmacniają odporność,
- działają moczopędnie,
- wzmacniają układ krwionośny i działają przeczyszczająco,
- wzmacniają naczynia włosowate,
- skutecznie wspierają walkę z większością problemów skórnych
- zawierają: witaminy A, z grupy B, C oraz wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk.
Nalewki z czarnego bzu - najpopularniejsze przepisy
Jak przygotować nalewkę? Nalewkę z owoców czarnego bzu można przygotować owoce zalewając alkoholem i i posypując cukrem, wówczas wytworzy się syrop z którego może powstać pyszna lecznicza nalewka.
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - prosty przepis
Składniki:
- 15 baldachów kwiatów czarnego bzu
- pół cytryny
- 125 g cukru
- 350 ml wody
- 350 g spirytusu
Sposób wykonania:
Zbieramy duże baldachy bzu dokładnie sprawdzając czy nie ma nich żadnych szkodników np. mszyc i potem płuczemy pod bieżącą wodą oraz osuszamy. 15 baldaszków wrzucamy do słoja i całość polewamy sokiem z cytryny. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i jak ostygnie wlewamy do słoja. Całość odstawiamy na tydzień w ciepłe słoneczne miejsce np. parapet okienny. Potem zlewamy płyn i dolewamy alkoholu i tym razem odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce. Następnie filtrujemy płyn i przelewamy do butelek i odstawimy w ciemne i średnio chłodne miejsce miejsce np. do piwnicy na pół roku. Po tym czasie nalewka z owoców czarnego bzu jest gotowa do spożycia.
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Nalewka z owoców czarnego bzu
Owoców nie zbieramy z terenów zanieczyszczonych np. miejskich. Dojrzałe owoce zebrane są w baldachy i mają czarny kolor a ich sok barwę purpurową.
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 25 dag cukru
Sposób wykonania:
Przepis jest bardzo prosty a smak nalewki niesamowity. Zebrane owce płuczemy, suszymy i wkładamy do dużego słoja. Całość zalewamy spirytusem. Na miesiąc odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce, a potem rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i wystudzony wlewamy do słoja i zostawiamy na kolejny tydzień. Potem zlewamy wywar, filtrujemy i butelkujemy. Nalewki znosimy do piwnicy na pól roku.
- Więcej o:
Jesienno-zimowe uprawy w domu – jak wspólne sianie warzyw może budować zdrowe nawyki u dzieci?
Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?
Co siać we wrześniu w ogrodzie?
Kiedy wykopać warzywa: czosnek, marchew, pietruszkę i buraczki?
Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Nalewka z jeżyn - przepisy na jeżynówkę. Jakie ma prozdrowotne właściwości?