Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Lecznicza nalewka z czarnego bzu - najpopularniejsze przepisy!

Katarzyna Jodłowska

Bez czarny (Sambucus nigra) to dla mnie bezkonkurencyjna roślina z której z ogromną radością robię nalewkę. Czarny bez rośnie raczej w wilgotnych miejscach - można go spotkać nad rzekami i na obrzeżach lasów.

Nalewka z bzu czarnego
Nalewka z bzu czarnego
Fot. Shutterstock/Adam J

Nalewka z czarnego bzu

Co roku z wielka radością czekam na kwiaty i owoce czarnego bzu. Kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu i wówczas zbieram je i suszę by jesienią robić sobie herbatki lecznicze wspierające mnie w leczeniu przeziębień. Napary z czarnego bzu nie tylko są smaczne, ale wspaniale podbudowują odporność. Kwiaty można również wykorzystać do produkcji nalewek. Bez zaczyna owocować w sierpniu i we wrześniu i właśnie wtedy warto zebrać przepyszne owoce i wykorzystać je do produkcji nalewki na jesienną słotę.

Bez czarny (Sambucus nigra). Krzew piękny cały rok

Owoce czarnego bzu - właściwości lecznicze i zastosowanie

Owoce czarnego bzu to prawdziwa skarbnica wartościowych substancji, zawiera m.in.: antocyjany, pektyny, garbniki , kwasy owocowe, witaminy, szczególnie dużo witaminy C i beta-karotenu , sole mineralne: wapń , potas , sód , glin i żelazo. Z owoców czarnego bzu możemy zrobić czerwony sok, syrop oraz nalewkę z czarnego bzu. Surowe owoce nie nadają się one do jedzenia na surowo, ponieważ zawierają prunazynę i sambunigrynę – toksyczne substancje.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu - właściwości

Kwiaty czarnego bzu od pokoleń są znane i dzięki niezwykłym właściwością wykorzystywane w ludowej medycynie i zielarstwie:

  • działają przeciwbólowo,
  • wykrztuśnie,
  • rozrzedzają katar,
  • działają napotnie,
  • mają działanie antywirusowe,
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • skutecznie eliminują wolne rodniki
  • przyspieszają metabolizm
  • chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacniają odporność,
  • działają moczopędnie,
  • wzmacniają układ krwionośny i działają przeczyszczająco,
  • wzmacniają naczynia włosowate,
  • skutecznie wspierają walkę z większością problemów skórnych
  • zawierają: witaminy A, z grupy B, C oraz wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk.

Nalewki z czarnego bzu - najpopularniejsze przepisy

Jak przygotować nalewkę? Nalewkę z owoców czarnego bzu można przygotować owoce zalewając alkoholem i i posypując cukrem, wówczas wytworzy się syrop z którego może powstać pyszna lecznicza nalewka.

Nalewka z kwiatu czarnego bzu - prosty przepis

Składniki:

  • 15 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • pół cytryny
  • 125 g cukru
  • 350 ml wody
  • 350 g spirytusu

Sposób wykonania:

Zbieramy duże baldachy bzu dokładnie sprawdzając czy nie ma nich żadnych szkodników np. mszyc i potem płuczemy pod bieżącą wodą oraz osuszamy. 15 baldaszków wrzucamy do słoja i całość polewamy sokiem z cytryny. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i jak ostygnie wlewamy do słoja. Całość odstawiamy na tydzień w ciepłe słoneczne miejsce np. parapet okienny. Potem zlewamy płyn i dolewamy alkoholu i tym razem odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce. Następnie filtrujemy płyn i przelewamy do butelek i odstawimy w ciemne i średnio chłodne miejsce miejsce np. do piwnicy na pół roku. Po tym czasie nalewka z owoców czarnego bzu jest gotowa do spożycia.

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Nalewka z owoców czarnego bzu

Owoców nie zbieramy z terenów zanieczyszczonych np. miejskich. Dojrzałe owoce zebrane są w baldachy i mają czarny kolor a ich sok barwę purpurową. 

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 25 dag cukru

Sposób wykonania:

Przepis jest bardzo prosty a smak nalewki niesamowity. Zebrane owce płuczemy, suszymy i wkładamy do dużego słoja. Całość zalewamy spirytusem. Na miesiąc odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce, a potem rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i wystudzony wlewamy do słoja i zostawiamy na kolejny tydzień. Potem zlewamy wywar, filtrujemy i butelkujemy. Nalewki znosimy do piwnicy na pól roku. 

 

Skomentuj:

Lecznicza nalewka z czarnego bzu - najpopularniejsze przepisy!