Nalewka z czarnego bzu
Bez czarny (Sambucus nigra) to dla mnie bezkonkurencyjna roślina z której z ogromną radością robię nalewkę. Bez rośnie raczej w wilgotnych miejscach - można go spotkać nad rzekami i na obrzeżach lasów.

Nalewka z czarnego bzu
Co roku z wielka radością czekam na kwiaty i owoce czarnego bzu. Kwiaty pojawiają się w maju i czerwcu i wówczas zbieram je i suszę by jesienią robić sobie herbatki lecznicze wspierające mnie podczas przeziębienia. Napary nie tylko są smaczne, ale wspaniale podbudowują odporność. Kwiaty można również wykorzystać do produkcji nalewek. Bez zaczyna owocować w sierpniu i we wrześniu i właśnie wtedy warto zebrać przepyszne owoce i wykorzystać je do produkcji nalewki na jesienną słotę.
Bez czarny (Sambucus nigra). Krzew piękny cały rok
Nalewka z kwiatów czarnego bzu - właściwości
Kwiaty czarnego bzu od pokoleń są znane i dzięki niezwykłym właściwością wykorzystywane w ludowej medycynie i zielarstwie:
- działają przeciwbólowo,
- wykrztuśnie,
- rozrzedzają katar,
- działają napotnie,
- mają działanie antywirusowe,
- oczyszczają organizm z toksyn
- skutecznie eliminują wolne rodniki
- przyspieszają metabolizm
- chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
- wzmacniają odporność,
- działają moczopędnie,
- wzmacniają naczynia włosowate,
- skutecznie wspierają walkę z większością problemów skórnych
- zawierają: witaminy A, z grupy B, C oraz wapń, potas, sód, fosfor, magnez, żelazo, miedź, cynk.
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - przepis
Składniki:
- 15 baldachów kwiatów czarnego bzu
- pół cytryny
- 125 g cukru
- 350 ml wody
- 350 g spirytusu
Sposób wykonania:
Zbieramy duże baldachy bzu dokładnie sprawdzając czy nie ma nich żadnych szkodników np. mszyc i potem płuczemy pod bieżącą wodą oraz osuszamy. 15 baldaszków wrzucamy do słoja i całość polewamy sokiem z cytryny. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i jak ostygnie wlewamy do słoja. Całość odstawiamy na tydzień w ciepłe słoneczne miejsce np. parapet okienny. Potem zlewamy płyn i dolewamy alkoholu i tym razem odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce. Następnie filtrujemy płyn i przelewamy do butelek i odstawimy w ciemne i zimne miejsce np. do piwnicy.
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Nalewka z owoców czarnego bzu
Owoców nie zbieramy z terenów zanieczyszczonych np. miejskich. Dojrzałe owoce zebrane są w baldachy i mają czarny kolor a ich sok barwę purpurową.
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 25 dag cukru
Sposób wykonania:
Przepis jest bardzo prosty a smak nalewki niesamowity. Zebrane owce płuczemy, suszymy i wkładamy do dużego słoja. Całość zalewamy spirytusem. Na miesiąc odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce, a potem rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i wystudzony wlewamy do słoja i zostawiamy na kolejny tydzień. Potem zlewamy wywar, filtrujemy i butelkujemy. Nalewki znosimy do piwnicy na pól roku.
- Więcej o:
- czarny bez
- nalewki