Nalewka z tarniny o wyjątkowych właściwościach. Przepis, który warto mieć pod ręką
Tarniówka to jedna z najlepszych nalewek. Do jej przyrządzenia należy używać owoców zrywanych po pierwszych przymrozkach. Można wprawdzie zebrać je wcześniej i umieścić w zamrażalniku, ale da to gorszy efekt. Radzę więc poczekać ze zbiorem do późnej jesieni.
Owoce tarniny - podstawowe informacje
Owoce tarniny choć cierpkie i na surowo nie nadające się do jedzenia, też są cenne – wzmacniają odporność i działają przeciwbiegunkowo. Robi się z nich wspaniałą nalewkę tarninową o granatowej barwie. Zbieramy owoce po przemrożeniu, bo tracą wtedy goryczkę i są słodsze. Niestety łatwo się psują, wymagają więc szybkiego przerobienia. Zaleca się usuwać z nich pestki (drylujemy z pestek), w których jest sporo szkodliwych związków cyjanogennych.
Jakie właściwości mają owoce tarniny?
Nalewka z tarniny to lecznicza nalewka o niezwykłych właściwościach leczniczych. Owoce tarniny zawierają flawonoidy, glikozydy, cukry, sole mineralne, garbniki, kwasy organiczne, glikozyd amigdalinę, antocjany i pektyny.
Prosty przepis na nalewkę z owoców tarniny
Jak zrobić nalewkę ? Podajemy prosty przepis na nalewkę z tarniny.
Składniki na tarninówkę:
- 30 dag owoców tarniny (Prunus spinosa )
- szklanka cukru
- 1 l czystej wódki
- kawałek kory cynamonowej
- 1-2 goździki
- pół szklanki płynnego miodu gryczanego
- ususzona skórka pomarańczowa z nie więcej niż ćwiartki pomarańczy (przed suszeniem trzeba odciąć z niej białą warstewkę)
- 1 l spirytusu
Przygotowanie nalewki z alkoholem
Opłukane na sicie kuleczki tarniny nakłuwamy drewnianą wykałaczką (podobnie jak dereń, tarnina nie lubi kontaktu z metalem) wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na noc. Następnego dnia zalewamy owoce czystą wódką i odstawiamy na trzy tygodnie w ciepłe miejsce. Raz na dobę lekko potrząsamy słojem. Po trzech, czterech tygodniach zlewamy płyn. Dodajemy miód, cynamon, goździki i skórkę pomarańczową. Odstawiamy na dwa, trzy miesiące w ciemnym miejscu . Po tym czasie przelewamy nalewkę do butelek z ciemnego szkła, które starannie zamykamy. Po kolejnych dwóch miesiącach po raz drugi filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy spirytus i przelewamy do czystych butelek. Na degustację będziemy musieli poczekać pół roku.
Tarniówka to jedna z najlepszych nalewek. Do jej przyrządzenia należy używać owoców zrywanych po pierwszych przymrozkach. Można wprawdzie zebrać je wcześniej i umieścić w zamrażalniku, ale da to gorszy efekt. Radzę więc poczekać ze zbiorem do późnej jesieni. Nalewka już jest bardzo smaczna, ale kiedy postoi nabierze jeszcze charakteru i je smak będzie pełniejszy. Odstawiamy na pół roku, tym razem w ciemne i chłodne miejsce.
Kto powinien unikać nalewki z tarniny?
Nalewka tarninowa zawiera alkohol i nie powinny spożywać go kobiety w ciąży i osoby niepełnoletnie.
- Więcej o:
Jesienno-zimowe uprawy w domu – jak wspólne sianie warzyw może budować zdrowe nawyki u dzieci?
Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?
Co siać we wrześniu w ogrodzie?
Kiedy wykopać warzywa: czosnek, marchew, pietruszkę i buraczki?
Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Nalewka z jeżyn - przepisy na jeżynówkę. Jakie ma prozdrowotne właściwości?