Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Nalewka z tarniny o wyjątkowych właściwościach. Przepis, który warto mieć pod ręką

Barbara Walicka

Tarniówka to jedna z najlepszych nalewek. Do jej przyrządzenia należy używać owoców zrywanych po pierwszych przymrozkach. Można wprawdzie zebrać je wcześniej i umieścić w zamrażalniku, ale da to gorszy efekt. Radzę więc poczekać ze zbiorem do późnej jesieni.

Nalewka z tarniny
Nalewka z tarniny
Fot. Steidi

Owoce tarniny - podstawowe informacje

Owoce tarniny choć cierpkie i na surowo nie nadające się do jedzenia, też są cenne – wzmacniają odporność i działają przeciwbiegunkowo. Robi się z nich wspaniałą nalewkę tarninową o granatowej barwie. Zbieramy owoce po przemrożeniu, bo tracą wtedy goryczkę i są słodsze. Niestety łatwo się psują, wymagają więc szybkiego przerobienia. Zaleca się usuwać z nich pestki (drylujemy z pestek), w których jest sporo szkodliwych związków cyjanogennych.

Jakie właściwości mają owoce tarniny?

Nalewka z tarniny to lecznicza nalewka o niezwykłych właściwościach leczniczych. Owoce tarniny zawierają flawonoidy, glikozydy, cukry, sole mineralne, garbniki, kwasy organiczne, glikozyd amigdalinę, antocjany i pektyny.

Prosty przepis na nalewkę z owoców tarniny

Jak zrobić nalewkę ? Podajemy prosty przepis na nalewkę z tarniny.

Składniki na tarninówkę:

  • 30 dag owoców tarniny (Prunus spinosa )
  • szklanka cukru
  • 1 l czystej wódki
  • kawałek kory cynamonowej
  • 1-2 goździki
  • pół szklanki płynnego miodu gryczanego
  • ususzona skórka pomarańczowa z nie więcej niż ćwiartki pomarańczy (przed suszeniem trzeba odciąć z niej białą warstewkę)
  • 1 l spirytusu


Przygotowanie nalewki z alkoholem

Opłukane na sicie kuleczki tarniny nakłuwamy drewnianą wykałaczką (podobnie jak dereń, tarnina nie lubi kontaktu z metalem) wkładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na noc. Następnego dnia zalewamy owoce czystą wódką i odstawiamy na trzy tygodnie w ciepłe miejsce. Raz na dobę lekko potrząsamy słojem. Po trzech, czterech tygodniach zlewamy płyn. Dodajemy miód, cynamon, goździki i skórkę pomarańczową. Odstawiamy na dwa, trzy miesiące w ciemnym miejscu . Po tym czasie przelewamy nalewkę do butelek z ciemnego szkła, które starannie zamykamy. Po kolejnych dwóch miesiącach po raz drugi filtrujemy płyn przez gazę, dodajemy spirytus i przelewamy do czystych butelek. Na degustację będziemy musieli poczekać pół roku.

Tarniówka to jedna z najlepszych nalewek. Do jej przyrządzenia należy używać owoców zrywanych po pierwszych przymrozkach. Można wprawdzie zebrać je wcześniej i umieścić w zamrażalniku, ale da to gorszy efekt. Radzę więc poczekać ze zbiorem do późnej jesieni. Nalewka już jest bardzo smaczna, ale kiedy postoi nabierze jeszcze charakteru i je smak będzie pełniejszy. Odstawiamy na pół roku, tym razem w ciemne i chłodne miejsce.

Kto powinien unikać nalewki z tarniny?

Nalewka tarninowa zawiera alkohol i nie powinny spożywać go kobiety w ciąży i osoby niepełnoletnie.  

 

    Więcej o:

Skomentuj:

Nalewka z tarniny o wyjątkowych właściwościach. Przepis, który warto mieć pod ręką