Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Nalewka z truskawek

Katarzyna Jodłowska

Nalewka z truskawek? Założę się, że mało kto z Was słyszał o robieniu nalewek właśnie z truskawek. Prezentujemy ciekawe przepisy.

Nalewka z truskawek
Nalewka z truskawek
Shutterstock/lanKS

Jak zrobić nalewkę z truskawek?

Nim zabierzemy się za produkcję nalewki trzeba pozyskać truskawki najlepszej jakości. Jeśli mamy truskawki we własnym ogródku to trzeba poczekać na najlepszy termin zbiorów - słoneczny dzień. Truskawki powinny być suche i pięknie wybarwione. Jeśli będziemy kupować truskawki to także trzeba obserwować pogodę i poczekać z zakupami na okres bez deszczu. Do nalewek nie możemy używać mokrych i uszkodzonych owoców w przeciwieństwie do kompotów czy dżemów. Poza tymi restrykcyjnymi wymogami co do jakości owoców samo przygotowanie nalewki jest już banalnie proste.

Przepisy na pyszne nalewki

Nalewka z truskawek przepis

Jak do wszystkich nalewek będzie nam potrzebny alkohol - może to być wódka lub spirytus. Jest także kilka wariacji odnośnie dodatków. Warto rozbić nalewki według kilku przepisów by wybrać dla siebie ten najlepszy.

Nalewka z truskawek i rabarbaru

Jak zawsze warto przetwarzać owoce w sezonie. By urozmaicić smak nalewki truskawkowej można zrównoważyć jej słodki smak kwaśnym rabarbarem, który rośnie w tym samym czasie.

Składniki:

  • 85 dag truskawek
  • 65 dag rabarbaru
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 30 dag cukru
  • 0, 75l wody

Sposób przygotowania:

Potrzebny nam będzie duży 3 litrowy słój. Myjemy rabarbar i kroimy go na kilku centymetrowe kawałki i razem z truskawkami umieszczamy w słoju. Całość zasypujemy cukrem i zostawiamy na oknie na dobę by puściły soki. Potem dodajemy spirytus i wodę i zostawiamy na 2 miesiące codziennie wstrząsając słojem. Następnie przelewamy zawartość słoja do butelek filtrując przez gazę i odstawiamy na pół roku do zimnego miejsca np. piwnicy.

Nalewka z malin

Nalewka z truskawek
Nalewka z truskawek
Fot. Shutterstock/ElenVik

Nalewka z truskawek z miętą

Zrobienie tej nalewki nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. Dodatek mięty to nie tylko urozmaicenie smaku nalewki, ale również wzbogacenie jej wartości leczniczych - poprawia trawienie. 

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • gałązka mięty

Sposób przygotowania:

Całe, zdrowe i odszypułkowane owoce wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem by puściły soki i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Podczas "postoju" słój codziennie wstrząsamy. Następnie dodajemy do truskawek, cytrynę, miętę i całość zalewamy spirytusem i pozostawiamy na kolejne 2 tygodnie. Potem sok filtrując prze gazę przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy.

Nalewki warte grzechu

 

Skomentuj:

Nalewka z truskawek