Pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe, które było popularne w polskiej kuchni do XVI w. Potem po przybyciu Bony na dwór polski ludzie wymienili go na pietruszkę , a pasternak stał się jedynie składnikiem pasz zwierzęcych. Dziś warzywo wraca do łask.

Co to jest pasternak?
To znane od wieków warzywo pochodzące z rodziny selerowatych często mylone z pietruszką - jego jadalna częścią jest korzeń. Na staropolskich stołach wigilijnych przez wieki pojawiała się potrawa "Figa z makiem, z pasternakiem" - dziś to tylko popularne powiedzenie. Może czas to zmienić?
Jak wygląda pasternak?
Korzeń pasternaku jest bardzo podobny do pietruszki , ale jest większy i bardziej zaokrąglony na górze. Szarobiały korzeń ma 40 cm długości. Jeśli go dotkniemy będzie miększy od pietruszki, a jeśli powąchamy to zdecydowanie mniej aromatyczny. By się nie pomylić warto przyjrzeć się miejscu skąd wychodzi natka - jest wklęsłe i otoczone czarną obwódką. W smaku pasternak jest łagodniejszy - bliżej mu do smaku marchewki z lekko orzechowym posmakiem.
Pasternak a pietruszka
Na pierwszy rzut oka trudno rozróżnić oba warzywa, ale najlepszym kierunkowskazem powinna być natka. Pasternak ma jaśniejsze duże, szerokie, pokryte włoskami od spodu, pierzaste, ząbkowane na brzegach liście a pietruszki liście są ciemniejszej barwy i są pozbawione włosków.

Pasternak - liście
W przeciwieństwie do pietruszki natka pasternaku nie jest jadalna. Jej listki są twarde i cierpkie w smaku. Ich zjedzenie może skończyć się problemami żołądkowymi. Trzeba też uważać przy zbiorach bo liście mogą wywoływać reakcje alergiczne
Pasternak zwyczajny
(Pastinaca sativa L.) – dwuletni gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). W uprawie traktuje się go jako roślinę jednoroczną. Stanowi podstawowy składnik paszy dla zwierząt, ale coraz częściej można spotkać go na straganach bo zawiera wiele substancji odżywczych w tym błonnika.
Pasternak - uprawa
Uprawa pasternaku w własnym ogródku jest bardzo prosta i nie wymaga większego wysiłku. Roślina potrzebuje słonecznego stanowiska i podlewania. Wysiew z nasion do gruntu można przeprowadzić od lutego do kwietnia lub jesienią (wówczas nasiona wykiełkują wiosną). Siejemy do dołków o głębokości ok 2 cm co kilkanaście cm. Zakupione nasiona można wrzucać po 3 do dołka by zwiększyć szanse uzyskania warzywa.
Pasternak - właściwości
Pasternak jest warzywem niskokalorycznym i jest nieprzebranym źródłem wartości odżywczych tj.:
- olejki eteryczne
- tłuszcze roślinne
- glikozydy
- białka
- błonnik
- cukry
- witaminy C i B
- fosfor,
- potas
- wapń
- żelazo
Działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.
Pasternak - jak jeść?
To warzywo które idealnie nadaje się do przygotowania warzywnego bulionu, możemy go również podawać w postaci gotowanej. Pyszny będzie w sałatce lub w postaci puree.
Pasternak - przepisy
Dla fanów frytek mamy przepis na przepyszne frytki z parmezanem
Składniki:
- 8 korzeni pasternaku,
- białko z 2 jajek,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 łyżeczki rozmarynu.
Sposób wykonania:
Umyj warzywo i pokrój w słupki. W miseczce roztrzep białko z oregano, solą i pieprzem. Na blaszce wysmarowanej masłem potem układaj zanurzone frytki w białku i obtoczone parmezanem - jedna obok drugiej. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 st. C
- Więcej o:
Karambola - Averrhoa carambola
Kwiaty do ogrodu na cały rok. Krzewy ozdobne i kwiaty na każdy miesiąc
Skalnica (saxifraga cortusifolia)
Jakie właściwości ma owoc berberysu?
Rośliny egzotyczne w domu i w ogrodzie
Czubatka ubiorkolistna (Brachycome iberdifolia)
Blekot pospolity podobny do marchewki
Prusznik (Ceanothus) - uprawa, pielęgnacja i odmiany