Pasternak

Katarzyna Jodłowska

Pasternak to warzywo korzeniowe, które było popularne w polskiej kuchni do XVI w. Potem po przybyciu Bony na dwór polski ludzie wymienili go na pietruszkę , a pasternak stał się jedynie składnikiem pasz zwierzęcych. Dziś warzywo wraca do łask.

Pasternak
Pasternak
Fot. Shutterstock/Marian Weyo

Co to jest pasternak?

To znane od wieków warzywo pochodzące z rodziny selerowatych często mylone z pietruszką - jego jadalna częścią jest korzeń. Na staropolskich stołach wigilijnych przez wieki pojawiała się potrawa "Figa z makiem, z pasternakiem" -  dziś to tylko popularne powiedzenie. Może czas to zmienić?

Jak wygląda pasternak?

Korzeń pasternaku jest bardzo podobny do pietruszki , ale jest większy i bardziej zaokrąglony na górze. Szarobiały korzeń ma 40 cm długości. Jeśli go dotkniemy będzie miększy od pietruszki, a jeśli powąchamy to zdecydowanie mniej aromatyczny. By się nie pomylić warto przyjrzeć się miejscu skąd wychodzi natka - jest wklęsłe i otoczone czarną obwódką. W smaku pasternak jest łagodniejszy - bliżej mu do smaku marchewki z lekko orzechowym posmakiem.

Pasternak a pietruszka

Na pierwszy rzut oka trudno rozróżnić oba warzywa, ale najlepszym kierunkowskazem powinna być natka. Pasternak ma jaśniejsze duże, szerokie, pokryte włoskami od spodu, pierzaste, ząbkowane na brzegach liście a pietruszki liście są ciemniejszej barwy i są pozbawione włosków.

pasternak i pietruszka
Od lewej: pasternak i pietruszka
Fot. Shutterstock

Pasternak - liście

W przeciwieństwie do pietruszki natka pasternaku nie jest jadalna. Jej listki są twarde i cierpkie w smaku. Ich zjedzenie może skończyć się problemami żołądkowymi. Trzeba też uważać przy zbiorach bo liście mogą wywoływać reakcje alergiczne

Pasternak zwyczajny

(Pastinaca sativa L.) – dwuletni gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). W uprawie traktuje się go jako roślinę jednoroczną. Stanowi podstawowy składnik paszy dla zwierząt, ale coraz częściej można spotkać go na straganach bo zawiera wiele substancji odżywczych w tym  błonnika.

Pasternak - uprawa

Uprawa pasternaku w własnym ogródku jest bardzo prosta i nie wymaga większego wysiłku. Roślina potrzebuje słonecznego stanowiska i podlewania. Wysiew z nasion do gruntu można przeprowadzić od lutego do kwietnia lub jesienią (wówczas nasiona wykiełkują wiosną). Siejemy do dołków o głębokości ok 2 cm co kilkanaście cm. Zakupione nasiona można wrzucać po 3 do dołka by zwiększyć szanse uzyskania warzywa.

Pasternak - właściwości

Pasternak jest warzywem niskokalorycznym i jest nieprzebranym źródłem wartości odżywczych tj.:

  • olejki eteryczne
  • tłuszcze roślinne
  • glikozydy
  • białka
  • błonnik
  • cukry
  • witaminy C i B
  • fosfor,
  • potas
  • wapń
  • żelazo

Działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn.

Pasternak - jak jeść?

To warzywo które idealnie nadaje się do przygotowania warzywnego bulionu, możemy go również podawać w postaci gotowanej. Pyszny będzie w sałatce lub w postaci puree.

Pasternak - przepisy

Dla fanów frytek mamy przepis na przepyszne frytki z parmezanem

Składniki:

  • 8 korzeni pasternaku,
  • białko z 2 jajek,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżeczki rozmarynu.

Sposób wykonania:

Umyj warzywo i pokrój w słupki. W miseczce roztrzep białko z oregano, solą i pieprzem. Na blaszce wysmarowanej masłem potem układaj zanurzone frytki w białku i obtoczone parmezanem  - jedna obok drugiej. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 st. C

Skomentuj:

Pasternak