Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Tak smakuje USA

Weber

Kuchnia amerykańska raczej nie kojarzy nam się z wyrafinowanymi dziełami sztuki kulinarnej – a jednak okazuje się, że niesłusznie.

Hamburger Surf’n’Turf
Hamburger Surf’n’Turf
Weber

Hamburger Surf’n’Turf

Składniki:

- 150 g mięsa mielonego wołowego

- 1 plaster ananasa

- Ser żółty

Na Avocado Aioli:

- 200 g majonezu

- 1,5 awokado

- 20 g czosnku

- Sok z 1 limonki

- Tabasco (do smaku)

Krewetki:

- 300 g krewetek

- 40 g kolendry

- 50 ml oliwy z oliwek

- Sok z 1 limonki

- Sól i pieprz do smaku

Bułki hawajskie:

Rozczyn:

- 28 g mąki

- 8,5 g drożdży instant

- 30 ml wody

Ciasto:

- 115 ml soku ananasowego

- 60 g masła

- 75 g cukru brązowego

- 2 jajka

- 1 żółtko

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- 330 g mąki

- 25 g skrobi ziemniaczanej

- 1 łyżka soli

Przygotowujemy avocado aioli: awokado obieramy i rozgniatamy widelcem, po czym blendujemy z resztą składników.

Krewetki marynujemy w limonce, soli i oliwie. Posypujemy kolendrą, nadziewamy na szpadki i grillujemy w pośredniej temperaturze 160⁰C.

Robimy rozczyn: mąkę i drożdże mieszamy z wodą, odstawiamy na 10 min. Następnie mieszamy rozczyn z pozostałymi składnikami ciasta do momentu, aż nie znikną grudki. Odstawiamy na 40 min., następnie dzielimy ciasto na kulki i pozostawiamy na kolejne 30 min.

Ciasto formujemy w bułeczki i smarujemy żółtkiem. Bułki pieczemy na kamieniu do pizzy lub patelni żeliwnej w pośredniej temperaturze 180-200⁰C przez ok. 20 min. Ananasa kroimy w plastry i również grillujemy.

Burgery formujemy, polewamy oliwą  i solimy. Pieczemy przez ok. 2 min. z każdej strony w maksymalnej temperaturze. Pod koniec pieczenia na burgery kładziemy zgrillowanego ananasa oraz plasterki sera.

Składamy burgera – bułkę smarujemy avocado aioli, kładziemy upieczonego burgera z dodatkiem ananasa i sera oraz krewetki.

Zobacz jak powstaje Hamburger Surf’n’Turf - wideo >>>

    Więcej o:

Skomentuj:

Tak smakuje USA