Wędzony mostek w stylu amerykańskim

Weber

Gotowy na kolejne inspiracje kulinarne we florydzkim stylu? Dziś zapraszamy każdego miłośnika amerykańskiego BBQ na film, w którym wspólnie z gościem specjalnym przygotowaliśmy doskonały mostek wędzony. Nie zwlekaj i przygotuj mostek na miarę mistrzów kuchni .

Wędzony mostek w stylu amerykańskim
Wędzony mostek w stylu amerykańskim
Weber

Mostek „Florida style”

- Mostek wołowy

Marynata:

- 100 ml octu cydrowego

- 100 ml oliwy z oliwek

- pęczek posiekanej kolendry

- 6 ząbków czosnku

- sok z 4 limonek i 1 cytryny

- 2 łyżki kminu rzymskiego

- 1 łyżka lekko zmiażdżonych nasion pieprzu

- 1 łyżka suszonego oregano

- 1 łyżeczka soli

Przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mostek na noc. Po wyjęciu lekko go osuszamy i polewamy olejem. Kładziemy na wędzarni rozgrzanej do 120⁰C. Pieczemy ok. 5-6 h. Do wędzenia używamy mieszanki drewienek Webera do wołowiny. Gdy mostek osiągnie temperaturę ok. 80-85⁰C, zdejmujemy i pozostawiamy do odpoczywania.

Zobacz jak powstaje Mostek „Florida style”- wideo >>>

Skomentuj:

Wędzony mostek w stylu amerykańskim