Wędzony mostek w stylu amerykańskim
Gotowy na kolejne inspiracje kulinarne we florydzkim stylu? Dziś zapraszamy każdego miłośnika amerykańskiego BBQ na film, w którym wspólnie z gościem specjalnym przygotowaliśmy doskonały mostek wędzony. Nie zwlekaj i przygotuj mostek na miarę mistrzów kuchni .
Mostek „Florida style”
- Mostek wołowy
Marynata:
- 100 ml octu cydrowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- pęczek posiekanej kolendry
- 6 ząbków czosnku
- sok z 4 limonek i 1 cytryny
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżka lekko zmiażdżonych nasion pieprzu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
Przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej mostek na noc. Po wyjęciu lekko go osuszamy i polewamy olejem. Kładziemy na wędzarni rozgrzanej do 120⁰C. Pieczemy ok. 5-6 h. Do wędzenia używamy mieszanki drewienek Webera do wołowiny. Gdy mostek osiągnie temperaturę ok. 80-85⁰C, zdejmujemy i pozostawiamy do odpoczywania.
Zobacz jak powstaje Mostek „Florida style”- wideo >>>
- Więcej o: