Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy

Katarzyna Jodłowska

Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i potrzebują długiego okresu ciepła. W naszym klimacie zazwyczaj ich miąższ jest kwaśny i cierpki, ale idealnie nadaje się pyszne rozgrzewające nalewki. Sprawdź nasze przepisy.

Pigwa
Pigwa
Fot. Shutterstock/Marcin Zalewski

Nalewka z pigwy - właściwości

Pigwy zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C. Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak.

Nalewki warte grzechu

Nalewka z pigwy - jak zrobić?

Ze względu na aromat właśnie ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, rozgrzewające nalewki. Owoce na nalewki najlepiej zbierać we wrześniu albo październiku, gdy są bardzo dojrzałe.

Nalewka - porady jak zrobić nalewkę

Nalewka z pigwy - przepisy

Składniki: (na 1,5 litra nalewki):

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1,5 kg cukru,
  • 1 l spirytusu 96 %,
  • około 1 l wódki 45 %
  • Dojrzałe pigwy trzeba wypestkować i posiekać. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dziesięć dni. Syrop zlewamy,
  • mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1 i odstawiamy na 8-10 tygodni. Przefiltrowany zlewamy do butelek.

Nalewka z pigwy na spirytusie

Karnawałowa pigwówka Marcina i Małgosi z M.M. Kryt, Młody Materiał Szkółkarski

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca (najlepiej 'Crimson and Gold'),
  • 1 kg cukru
  • spirytus rozcieńczony wodą do 50-55%

Przygotowanie:

"Dojrzałe, żółte owoce pigwowca zbieramy po pierwszych przymrozkach. Myjemy, czysścimy z gniazd nasiennych i kroimy (nie obieramy). Umieszczamy w słoju, zalewamy alkoholem i pozostawiamy na miesiąc. Zlewamy wonny wyciąg. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka tygodni (potrząsamy od czasu do czasu, by cukier się rozpuścił), potem łączymy obie frakcje według fantazji. Przelewamy do butelek i odstawiam na min. 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy. Owoce można ponownie zalać wódką - powstanie napitek lżejszy i wytrawny." - Marcina i Małgosi z M.M. Kryt

Nalewka z pigwy z miodem i imbirem

Imbir i miód ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające i pomagające w walce z przeziębieniem dlatego warto dodać go do nalewki. Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1l spirytusu 70%
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • imbir

Przygotowanie:

Owoce pozbawione gniazd nasiennych kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego słoja ze spitytusem. Obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki imbir i dorzucamy do słoja. Słój przykrywamy i odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie odlewamy spirytus do innego naczynia, a do owoców wsypujemy cukier który wyciągnie pozostały w owocach alkohol. Przez 4 dni codziennie potrząsamy słojem z owocami. Po tym czasie roztwór cukru i spirytusu wysączony z owoców przelewamy do wcześniej pozyskanej nalewki. Dodajmy miód i odstawiamy na kilka miesięcy.

Nalewka z pigwy bez cukru

Jak wszyscy wiemy cukier nie jest zdrowy, ale sama próbowałam zrobić pigwówkę bez cukru i była bardzo kwaśna i niesmaczna. Proponuję zamiast cukru dodać miód.

Składniki:

  • 1 kg owoców
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l miodu można mniej

Owoce obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion oraz kroimy na ćwiartki. Owoce zalewamy 1 l alkoholu - szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc.  Wyrzucamy owoce i dodajemy miód do wywaru z pigwy i odstawiamy na kilka miesięcy.

Przepisy na pyszne nalewki

Skomentuj:

Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy