Wnętrza
Bruschetta z grzybami i serem ricotta
1 ciabatta, garść grzybów (kurki, borowiki), 2 łyżki masła, 10 dag sera ricotta, starta gałka muszkatołowa, oliwa, sól, pieprz
Prawdziwa zupa grzybowa
1 cebula, oliwa do smażenia, 400 g grzybów leśnych (kurki, maślaki, borowiki), 3-4 marchewki, 2-3 ziemniaki, 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 pęczek kolendry i tymianku, 100 ml pełnego mleka lub śmietany 30%, sól i pieprz
Risotto z grzybami
4 szalotki, oliwa do smażenia, 400 g ryżu na risotto (arborio), 600 ml bulionu warzywnego, 200 g grzybów (kurki, borowiki, podgrzybki), 1 pęczek majeranku, 1 łyżka masła, garść parmezanu
Aksamitna leśna jajecznica
Mała garść grzybów leśnych, 2 łyżki masła, 3-4 liście mięty, 1 gałązka majeranku, 2 duże jajka, sól, pieprz
Chrupkie grzyby ziołowe
250 g boczniaków, skórka z 1/2 cytryny, 3-4 gałązki tymianku, sól, pieprz, oliwa
Comber z dzika z grzybami
Oliwa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 marchewki, 60 dag combra z dzika (bez tłuszczu i błon), 1 puszka pomidorów, 400 g mieszanych grzybów leśnych, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, po 1 łyżeczce kminku i jałowca, 1 pęczek natki, kwaśna śmietana do dekoracji
Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem
14-16 muszli makaronu conchiglioni, 1/2 cebuli, oliwa do smażenia, 1/2 papryki pomarańczowej, garść dorodnych grzybów leśnych, 1 puszka tuńczyka w sosię własnym, garść startego parmezanu
Marynowane tofu z maślakami lub boczniakami
1 odsączona kostka sera tofu (ok. 20 dag), 2 łyżeczki herbaty Yunnan, 2 szklanki wrzątku, 1 mały kawałek imbiru(o długości 3 cm), 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 40 dag maślaków lub boczniaków, 10 dag sera feta, sól, pieprz
Muffiny wytrawne z kurkami
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 duży bakłażan, oliwa, 2 szklanki oczyszczonych kurek, 3 średnie cebule pokrojone w kostkę, 4 jajka, 3 szklanki śmietany, 30 dag tartego sera żółtego, 1 posiekany pęczek koperku, sól, pieprz
Imbirowe polędwiczki w maślakach
3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 kg polędwiczek wieprzowych, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki imbiru, startego na tarce, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona cebula, 20 dag maślaków, szczypta soli
Frittata z kurkami
Oliwa, 2 szklanki oczyszczonych kurek, 1 średnia posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 20 dag świeżego szpinaku, 5 jajek, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka świeżego tymianku, sól i pieprz
Klopsiki z indyka i grzybów
20 dag dowolnych grzybów leśnych, oliwa lub olej do smażenia, 40 dag mielonego mięsa z indyka, 1/3 szklanki bułki tartej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub sojowego, sól, pieprz
Podgrzybki w orzechach
Kilka, kilkanaście kapeluszy podgrzybków (o średnicy 3-5 cm), sól i pieprz, 1-2 jajka (w zależności od ilości grzybów), garść zmielonych orzechów do panierowania, olej do smażenia, ew. natka do posypania
Lasagne z borowikami
40 dag borowików lub podgrzybków, oliwa do smażenia, 2 cebule drobno posiekane, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę, 2 puszki (ok. 40 dag) pokrojonych pomidorów w zalewie, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 1 opakowanie płatów do lasagne, 30 dag tartego sera typu gruyere
Zupa grzybowa orientalna
2 łyżki oliwy, 100 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki, 1 pokrojona w plasterki dymka, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 drobno pokrojona mała marchewka, 1 łyżka startego świeżego imbiru, garść posiekanej roszponki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 l bulionu warzywnego lub wody z dodatkiem miso (miso można kupić w sklepach z orientalną żywnością), sól morska i czarny pieprz, garść posiekanej świeżej kolendry
Sałatka z kurek lub innych grzybów
1 łyżka oliwy, 200 g kurek lub innych leśnych grzybów, 1 drobno posiekana szalotka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 garść poszatkowanej salaty radicchio, 1 garść endywii kędzierzawej, 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej, 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki, sól morska, pieprz czarny, 1 niewielki posiekany pęczek szczypiorku; winegret: 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Gulasz z borowików
2 łyżki oliwy, 1 mała pokrojona na plasterki czerwona cebula, 100 g sarniny pokrojonej na kawałki (lub innego mięsa; można zastąpić 50 g namoczonego "mięsa sojowego"), 250 g pokrojonych na kawałki borowików, 1 drobno pokrojony plaster selera, 75 ml czerwonego wina, 300 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 5 pokrojonych czarnych oliwek, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka tymianku, sól morska i pieprz czarny do smaku
Sałatka z rukoli
250 g grzybów leśnych lub boczniaków, 1 łyżka masła, 250 g rukoli, 4 łyżki dobrej oliwy, 2-3 łyżki octu balsamicznego, 4 plastry wędzonego boczku, kilka suszonych pomidorów, 1 łyżka tartego parmezanu lub oscypka, świeżo zmielony pieprz, sól
Warzywa nadziewane
1 kg warzyw (cukinii, kabaczków, jędrnych pomidorów), 250 g świeżych grzybów, po 100 g ryżu, marchewki i cebuli, 1 łyżka masła, 50 g selera, 2 łyżki oliwy, jajko, sól, pieprz, cukier, natka; sos: 3/4 szklanki śmietany, 1,5 łyżki mąki, szczypta soli
Suflet grzybowy
500 g grzybów, 100 g + 1 łyżeczka masła, 3 małe bułki, mleko do namoczenia bułek, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 20 g kaszy manny, tłuszcz (masło, oliwa) do wysmarowania formy
Bliny z grzybami
300-350 g mąki, 80-100 g masła, 4 żółtka i piana z 4 białek, 1/2 szklanki zsiadłego mleka, sól, kilka łyżek oleju do smażenia; nadzienie: 300-400 g świeżych grzybów, 2 łyżki masła, sól, pieprz
Kalafior z grzybami leśnymi lub boczniakami
2 łyżki oleju roślinnego, 1 posiekana szalotka, 100 g boczniaków pokrojonych w plasterki, 1 mały, podzielony na różyczki kalafior, 2 łyżki sosu sojowego, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy "5 smaków", 200 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, sól morska i pieprz czarny
Omlet ziemniaczany
Ciasto: 500 g startych ziemniaków, 1 drobno posiekany por, 1 łyżka mleka, sól morska i pieprz czarny do smaku, 2 łyżki oleju z pestek winogron; nadzienie: 200 g grzybów pokrojonych w plasterki, olej, sól, pieprz
Sukiyaki po polsku
300 g wołowiny pieczeniowej, 2 łyżki oleju, 2 małe cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka pokrojonych prawdziwków, 250 g szpinaku, 2 cebulki dymki lub szczypiorek, 120 g makaronu (nitki); sos: 2 łyżki maggi, 2 łyżki cukru, 3/4 szklanki rosołu
Duszone prawdziwki z winem
500 g prawdziwków (albo podgrzybków), 4-5 łyżek oliwy lub oleju sojowego, 3 cebule, 250 g szynki lub kiełbasy szynkowej, 1/2 szklanki gorącego przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu rozcieńczonego przegotowaną wodą do objętości 1/3 szklanki, 2/3 szklanki wytrawnego białego wina, 2 ząbki czosnku, 1 duży pęczek natki pietruszki, sól, pieprz
Zrób to sam. Likwidujemy zaciek
Pękła rura w łazience? Zalał nam mieszkanie sąsiad z piętra wyżej? Któż z nas nie przeżył takiej niezbyt miłej przygody... Nieładną plamę, jaka powstała na suficie albo ścianie, można szybko, łatwo i całkowicie usunąć.
Zrób to sam. Ukrywamy wnętrze wnęki
Zamykany drzwiami schowek w łazience nie tylko pozwoli ukryć mało estetyczny składzik domowych preparatów, ale może też być znakomitym miejscem na pralkę i bieliznę do prania.
Zrób to sam. Restauracja balustrady
Najpiękniejszą ozdobą balkonu są kwiaty. Ale o ich otoczenie też warto się zatroszczyć...
Zrób to sam. Montujemy baterię
Wymiana kuchennej baterii sztorcowej na nową, wyposażoną w ruchomą wylewkę, nie jest rzeczą trudną. Warto się jej podjąć, bo takie rozwiązanie sprawdza się w kuchni bardzo dobrze.
Dzieło sztuki w kawalerce
Nie stać cię na Kossaka czy Beksińskiego? Obrazy i grafiki młodych polskich artystów można kupić bez wielkiego obciążenia domowego budżetu. Oryginalnych prac warto też szukać wśród dzieł studentów artystycznych uczelni