Wnętrza

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY BRUSCHETTA Z GRZYBAMI I SEREM RICOTTA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Bruschetta z grzybami i serem ricotta

    1 ciabatta, garść grzybów (kurki, borowiki), 2 łyżki masła, 10 dag sera ricotta, starta gałka muszkatołowa, oliwa, sól, pieprz

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY PRAWDZIWA ZUPA GRZYBOWA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Prawdziwa zupa grzybowa

    1 cebula, oliwa do smażenia, 400 g grzybów leśnych (kurki, maślaki, borowiki), 3-4 marchewki, 2-3 ziemniaki, 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 pęczek kolendry i tymianku, 100 ml pełnego mleka lub śmietany 30%, sól i pieprz

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY - KURKI RISOTTO Z GRZYBAMI STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Risotto z grzybami

    4 szalotki, oliwa do smażenia, 400 g ryżu na risotto (arborio), 600 ml bulionu warzywnego, 200 g grzybów (kurki, borowiki, podgrzybki), 1 pęczek majeranku, 1 łyżka masła, garść parmezanu

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY JAJECZNICA Z GRZYBAMI I MAJERANKIEM , AKSAMITNA LESNA JAJECZNICA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Aksamitna leśna jajecznica

    Mała garść grzybów leśnych, 2 łyżki masła, 3-4 liście mięty, 1 gałązka majeranku, 2 duże jajka, sól, pieprz

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY CHRUPIE GRZYBY ZIOLOWE STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Chrupkie grzyby ziołowe

    250 g boczniaków, skórka z 1/2 cytryny, 3-4 gałązki tymianku, sól, pieprz, oliwa

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY STROGANOW Z DZICZYZNA I GRZYBAMI - POTRAWA MIESNA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Comber z dzika z grzybami

    Oliwa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 marchewki, 60 dag combra z dzika (bez tłuszczu i błon), 1 puszka pomidorów, 400 g mieszanych grzybów leśnych, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, po 1 łyżeczce kminku i jałowca, 1 pęczek natki, kwaśna śmietana do dekoracji

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY MUSZLE MAKARONOWE Z TUNCZYKIEM I GRZYBAMI STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem

    14-16 muszli makaronu conchiglioni, 1/2 cebuli, oliwa do smażenia, 1/2 papryki pomarańczowej, garść dorodnych grzybów leśnych, 1 puszka tuńczyka w sosię własnym, garść startego parmezanu

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Marynowane tofu z maślakami lub boczniakami

    1 odsączona kostka sera tofu (ok. 20 dag), 2 łyżeczki herbaty Yunnan, 2 szklanki wrzątku, 1 mały kawałek imbiru(o długości 3 cm), 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 40 dag maślaków lub boczniaków, 10 dag sera feta, sól, pieprz

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Muffiny wytrawne z kurkami

    1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 duży bakłażan, oliwa, 2 szklanki oczyszczonych kurek, 3 średnie cebule pokrojone w kostkę, 4 jajka, 3 szklanki śmietany, 30 dag tartego sera żółtego, 1 posiekany pęczek koperku, sól, pieprz

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Imbirowe polędwiczki w maślakach

    3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 kg polędwiczek wieprzowych, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżeczki imbiru, startego na tarce, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona cebula, 20 dag maślaków, szczypta soli

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY ;

    Frittata z kurkami

    Oliwa, 2 szklanki oczyszczonych kurek, 1 średnia posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 20 dag świeżego szpinaku, 5 jajek, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1 łyżka świeżego tymianku, sól i pieprz

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Klopsiki z indyka i grzybów

    20 dag dowolnych grzybów leśnych, oliwa lub olej do smażenia, 40 dag mielonego mięsa z indyka, 1/3 szklanki bułki tartej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 posiekana cebula, 2 jajka, 2 łyżeczki sosu Worcestershire lub sojowego, sól, pieprz

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Podgrzybki w orzechach

    Kilka, kilkanaście kapeluszy podgrzybków (o średnicy 3-5 cm), sól i pieprz, 1-2 jajka (w zależności od ilości grzybów), garść zmielonych orzechów do panierowania, olej do smażenia, ew. natka do posypania

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Lasagne z borowikami

    40 dag borowików lub podgrzybków, oliwa do smażenia, 2 cebule drobno posiekane, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę, 2 puszki (ok. 40 dag) pokrojonych pomidorów w zalewie, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 1 opakowanie płatów do lasagne, 30 dag tartego sera typu gruyere

  • 8405706 https bi

    Zupa grzybowa orientalna

    2 łyżki oliwy, 100 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki, 1 pokrojona w plasterki dymka, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 drobno pokrojona mała marchewka, 1 łyżka startego świeżego imbiru, garść posiekanej roszponki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 l bulionu warzywnego lub wody z dodatkiem miso (miso można kupić w sklepach z orientalną żywnością), sól morska i czarny pieprz, garść posiekanej świeżej kolendry

  • 8405721 https bi

    Sałatka z kurek lub innych grzybów

    1 łyżka oliwy, 200 g kurek lub innych leśnych grzybów, 1 drobno posiekana szalotka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 garść poszatkowanej salaty radicchio, 1 garść endywii kędzierzawej, 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej, 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki, sól morska, pieprz czarny, 1 niewielki posiekany pęczek szczypiorku; winegret: 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

  • 8405722 https bi

    Gulasz z borowików

    2 łyżki oliwy, 1 mała pokrojona na plasterki czerwona cebula, 100 g sarniny pokrojonej na kawałki (lub innego mięsa; można zastąpić 50 g namoczonego "mięsa sojowego"), 250 g pokrojonych na kawałki borowików, 1 drobno pokrojony plaster selera, 75 ml czerwonego wina, 300 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 5 pokrojonych czarnych oliwek, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka tymianku, sól morska i pieprz czarny do smaku

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sałatka z rukoli

    250 g grzybów leśnych lub boczniaków, 1 łyżka masła, 250 g rukoli, 4 łyżki dobrej oliwy, 2-3 łyżki octu balsamicznego, 4 plastry wędzonego boczku, kilka suszonych pomidorów, 1 łyżka tartego parmezanu lub oscypka, świeżo zmielony pieprz, sól

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Warzywa nadziewane

    1 kg warzyw (cukinii, kabaczków, jędrnych pomidorów), 250 g świeżych grzybów, po 100 g ryżu, marchewki i cebuli, 1 łyżka masła, 50 g selera, 2 łyżki oliwy, jajko, sól, pieprz, cukier, natka; sos: 3/4 szklanki śmietany, 1,5 łyżki mąki, szczypta soli

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Suflet grzybowy

    500 g grzybów, 100 g + 1 łyżeczka masła, 3 małe bułki, mleko do namoczenia bułek, 3 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 20 g kaszy manny, tłuszcz (masło, oliwa) do wysmarowania formy

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Bliny z grzybami

    300-350 g mąki, 80-100 g masła, 4 żółtka i piana z 4 białek, 1/2 szklanki zsiadłego mleka, sól, kilka łyżek oleju do smażenia; nadzienie: 300-400 g świeżych grzybów, 2 łyżki masła, sól, pieprz

  • 8405723 https bi

    Kalafior z grzybami leśnymi lub boczniakami

    2 łyżki oleju roślinnego, 1 posiekana szalotka, 100 g boczniaków pokrojonych w plasterki, 1 mały, podzielony na różyczki kalafior, 2 łyżki sosu sojowego, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy "5 smaków", 200 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, sól morska i pieprz czarny

  • 8405697 https bi

    Omlet ziemniaczany

    Ciasto: 500 g startych ziemniaków, 1 drobno posiekany por, 1 łyżka mleka, sól morska i pieprz czarny do smaku, 2 łyżki oleju z pestek winogron; nadzienie: 200 g grzybów pokrojonych w plasterki, olej, sól, pieprz

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sukiyaki po polsku

    300 g wołowiny pieczeniowej, 2 łyżki oleju, 2 małe cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka pokrojonych prawdziwków, 250 g szpinaku, 2 cebulki dymki lub szczypiorek, 120 g makaronu (nitki); sos: 2 łyżki maggi, 2 łyżki cukru, 3/4 szklanki rosołu

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Duszone prawdziwki z winem

    500 g prawdziwków (albo podgrzybków), 4-5 łyżek oliwy lub oleju sojowego, 3 cebule, 250 g szynki lub kiełbasy szynkowej, 1/2 szklanki gorącego przecieru pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu rozcieńczonego przegotowaną wodą do objętości 1/3 szklanki, 2/3 szklanki wytrawnego białego wina, 2 ząbki czosnku, 1 duży pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

  • 17.06.2007 WARSZAWA KROK PO KROKU LIKWIDACJA ZACIEKOW NA SUFICIE

    Zrób to sam. Likwidujemy zaciek

    Pękła rura w łazience? Zalał nam mieszkanie sąsiad z piętra wyżej? Któż z nas nie przeżył takiej niezbyt miłej przygody... Nieładną plamę, jaka powstała na suficie albo ścianie, można szybko, łatwo i całkowicie usunąć.

  • 17.06.2007 WARSZAWA LAZIENKA WNETRZA SCHOWEK

    Zrób to sam. Ukrywamy wnętrze wnęki

    Zamykany drzwiami schowek w łazience nie tylko pozwoli ukryć mało estetyczny składzik domowych preparatów, ale może też być znakomitym miejscem na pralkę i bieliznę do prania.

  • 15.05.2008 WARSZAWA

    Zrób to sam. Restauracja balustrady

    Najpiękniejszą ozdobą balkonu są kwiaty. Ale o ich otoczenie też warto się zatroszczyć...

  • 14.05.2008 WARSZAWA WNETRZA KUCHNIA INSTALACJA NOWEGO KRANU KROK PO KROKU

    Zrób to sam. Montujemy baterię

    Wymiana kuchennej baterii sztorcowej na nową, wyposażoną w ruchomą wylewkę, nie jest rzeczą trudną. Warto się jej podjąć, bo takie rozwiązanie sprawdza się w kuchni bardzo dobrze.

  • Dzieło sztuki w kawalerce

    Nie stać cię na Kossaka czy Beksińskiego? Obrazy i grafiki młodych polskich artystów można kupić bez wielkiego obciążenia domowego budżetu. Oryginalnych prac warto też szukać wśród dzieł studentów artystycznych uczelni