Wnętrza

  • 09.10.2006

    Vol-au-vent z farszem rybnym (6 porcji)

    500 g mrożonego ciasta francuskiego, 1 całe jajko Farsz: 10 g suszonych grzybów, 1 cebula, 75 g masła (3 duże łyżki), 200 g filetów białej ryby (panga, dorsz) 1 łyżka mąki, 30 ml białego wina, sok z pół cytryny, 1 żółtko, sól, pieprz

  • 09.10.2006

    Paszteciki rybne (10 sztuk)

    Kruche ciasto: 200 g masła, 400 g mąki, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli, jajo do smarowania farsz: 200 g filetu z białej ryby (dorsz, panga, pstrąg), 1 łyżka posiekanego koperku, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Mus z drobiu (dla 6-8 osób)

    250 g pieczonego drobiu, 50 g masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 250 ml galarety z drobiu, 50 ml brandy, 30 ml śmietanki 30-procentowej

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Wędliny z jabłkami majerankowymi (dla 8 osób)

    4 kwaśne jabłka, sól, 1 łyżka majeranku, 8 śliwek z octu, 2 łyżeczki masła, 8 plastrów wędzonego boczku, 8 plastrów polędwicy

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Rożki obfitości (dla 8 osób)

    1 duże winne jabłko, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki tartego chrzanu, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego, sól, cukier,8 plastrów szynki

  • Zrób to sam

    Rolety zdobione batikiem, ceramiczna zastawa czy jedwabne, ręcznie malowane zasłony - nie trzeba być artystą rękodzielnikiem, żeby wszystko to zrobić samemu. Wystarczy zapisać się na kurs i dekorować mieszkanie dodatkami własnej roboty

  • Przy tarasie znajduje się małe źródełko ukryte między głazami

    Projekt ogrodu "Kwadraty i prostokąty"

    W zamkniętym osiedlu domków wielorodzinnych, na niewielkiej 200-metrowej działce miał powstać ogródek, który pasowałby do nowoczesnej bryły budynku i stałby się miejscem relaksu oraz spotkań towarzyskich

  • Złodziejski TOP 15

    Biżuteria, rowery, firmowe ubrania i elektronarzędzia - to rzeczy najczęściej kradzione z naszych domów. Złodzieje nie wzgardzą też dobrą whisky czy markowym kremem. Jak się bronić? Wstawić porządne drzwi i sejf

  • Poniosłeś straty? Walcz o odszkodowanie

    Ze Sławomirem Zaborkiem, prawnikiem ze Stowarzyszenia Konsumentów Polskich, rozmawia Michał Stangret

  • W zabytku nie zaszalejesz

    Zastanawiasz się nad kupnem mieszkania w zabytkowej kamienicy? Dobrze się zastanów. Jeśli budynek jest wpisany do rejestru zabytków, twoje prawa jako właściciela będą mocno ograniczone

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Ciasteczka orzechowe, czekoladowe babeczki z mandarynkami, ciasteczka kokosowe

    30 dag mąki, 20 dag masła, 15 dag cukru, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 1 jajko, 1 cukier waniliowy posypka: 5 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy (na 2 blachy), 75 g gorzkiej czekolady, 125 g masła, 100 g cukru, 3 jaja, szczypta zmielonych goździków, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 125 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka mandarynek, 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej (na 10-12 babeczek), 325 g masła, 150 g cukru pudru, 3 szczypty soli, 75 g mielonych migdałów, 75 g wiórków kokosowych, 2 jaja, 325 g mąki (na 2 blachy)

  • 24.10.2008

    Ciasteczka orzechowe

    200 g masła 80 g cukru pudru olejek lub cukier waniliowy 270 g mąki 100 g mielonych orzechów laskowych (Na 1/2 kg ciasteczek)

  • 29.10.2007

    Galaretka z pomarańczy i cytryn babci Kate

    6 pomarańczy, 4 cytryny, 20 dag cukru, 2 dag żelatyny, 3/4 l wody, bita śmietana, starta skórka z pomarańczy (Dla 6 osób)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Makowy deser

    50 g rodzynek, 20 ml koniaku, 200 ml mleka, 25 ml miodu, 100 g mielonego maku, 1 żółtko, 150 g twarożku, 100 g pokrojonych w plasterki bananów, skórka otarta z 1 cytryny, 150 ml śmietany kremówki, maczek cukrowy do dekoracji (Dla 4 osób)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Parfait makowo-miodowe

    500 ml mleka, 12 dag maku, 1 laska wanilii, 2 łyżki miodu, 3 żółtka, 12 dag cukru, 30 dag śmietany (36%)Do dekoracji: wisienki koktajlowe, suchy mak (Dla 4 osób)

  • PRL w dodatkach ukryty

    Meblościanki i blaty na wysoki połysk odchodzą do lamusa. Choć modę na stylizację w klimacie PRL-u mamy już zdecydowanie za sobą, dekoratorzy wnętrz nie przekreślają zupełnie inspiracji tymi czasami. Lat 70. i 80. szuka się teraz raczej w dodatkach czy wyrazistym detalu

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kapusta postna kwaszona

    1 kg kwaszonej kapusty, 10 suszonych grzybów, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki masła, 1 duża cebula, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz

  • WNETRZA POKOJ SWIETA BOZE NARODZENIE CHOINKA MEBLE

    Pod choinką

    Srebrzyście, przejrzyście albo kolorowo. Tradycyjnie lub nowocześnie. Zawsze jednak uroczyście, tak by Boże Narodzenie, na które czekamy cały rok, było naprawdę wyjątkowe.

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Świetlisty gwiazdkowy wystrój

    Urodę bożonarodzeniowych dekoracji i pięknie posprzątanego domu podkreślają lampki i palące się świece. Są niezastąpione w kreowaniu nastroju, sprawiają, że mieszkanie wygląda uroczyście i tajemniczo. Niech więc błyszczą i czarują.

  • PRAWO DO PUBLIKACJI WYGASA 11.2005

    Rydze w kruchym cieście

    50 dag rydzów, 1 łyżka sklarowanego masła, pieprz, sól, 4-5 posiekanych orzechów włoskich, 30 dag mąki, 15 dag masła, 1 jajko, 2-3 łyżki słodkiej śmietany

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Grzyby kiszone

    1 kg kapeluszy grzybów (kurek, rydzów, borowików, koźlarzy, zajączków), 1 szklanka serwatki, 1 łyżeczka cukru, 3 dag soli, po 15 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 4-5 liści laurowych, 10 dag cebuli pokrojonej w paski

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY BRUSCHETTA Z GRZYBAMI I SEREM RICOTTA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Bruschetta z grzybami i serem ricotta

    1 ciabatta, garść grzybów (kurki, borowiki), 2 łyżki masła, 10 dag sera ricotta, starta gałka muszkatołowa, oliwa, sól, pieprz

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY PRAWDZIWA ZUPA GRZYBOWA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Prawdziwa zupa grzybowa

    1 cebula, oliwa do smażenia, 400 g grzybów leśnych (kurki, maślaki, borowiki), 3-4 marchewki, 2-3 ziemniaki, 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 pęczek kolendry i tymianku, 100 ml pełnego mleka lub śmietany 30%, sól i pieprz

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY - KURKI RISOTTO Z GRZYBAMI STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Risotto z grzybami

    4 szalotki, oliwa do smażenia, 400 g ryżu na risotto (arborio), 600 ml bulionu warzywnego, 200 g grzybów (kurki, borowiki, podgrzybki), 1 pęczek majeranku, 1 łyżka masła, garść parmezanu

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY JAJECZNICA Z GRZYBAMI I MAJERANKIEM , AKSAMITNA LESNA JAJECZNICA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Aksamitna leśna jajecznica

    Mała garść grzybów leśnych, 2 łyżki masła, 3-4 liście mięty, 1 gałązka majeranku, 2 duże jajka, sól, pieprz

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY CHRUPIE GRZYBY ZIOLOWE STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Chrupkie grzyby ziołowe

    250 g boczniaków, skórka z 1/2 cytryny, 3-4 gałązki tymianku, sól, pieprz, oliwa

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY STROGANOW Z DZICZYZNA I GRZYBAMI - POTRAWA MIESNA STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Comber z dzika z grzybami

    Oliwa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 4 marchewki, 60 dag combra z dzika (bez tłuszczu i błon), 1 puszka pomidorów, 400 g mieszanych grzybów leśnych, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, po 1 łyżeczce kminku i jałowca, 1 pęczek natki, kwaśna śmietana do dekoracji

  • 07.07.2009 KUCHNIA GRZYBY MUSZLE MAKARONOWE Z TUNCZYKIEM I GRZYBAMI STYLIACJA TOMASZ WOZNIAK FOT. MARCIN KLABAN / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 9 (175) - 9 2009

    Muszle makaronowe z grzybami i tuńczykiem

    14-16 muszli makaronu conchiglioni, 1/2 cebuli, oliwa do smażenia, 1/2 papryki pomarańczowej, garść dorodnych grzybów leśnych, 1 puszka tuńczyka w sosię własnym, garść startego parmezanu

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Marynowane tofu z maślakami lub boczniakami

    1 odsączona kostka sera tofu (ok. 20 dag), 2 łyżeczki herbaty Yunnan, 2 szklanki wrzątku, 1 mały kawałek imbiru(o długości 3 cm), 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 40 dag maślaków lub boczniaków, 10 dag sera feta, sól, pieprz

  • 07.07.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA GRZYBY

    Muffiny wytrawne z kurkami

    1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 1 duży bakłażan, oliwa, 2 szklanki oczyszczonych kurek, 3 średnie cebule pokrojone w kostkę, 4 jajka, 3 szklanki śmietany, 30 dag tartego sera żółtego, 1 posiekany pęczek koperku, sól, pieprz