Wnętrza

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Pomarańczowa zupa z fenkułem (dla 2 osób)

    2 bulwy fenkułu, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z 3 pomarańczy, sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Mus z wędzonego pstrąga

    1/2 kg wędzonego pstrąga, 1 szklanka śmietany 30-procentowej, 3 łyżeczki żelatyny, sól, świeżo zmielony pieprz, kilka plastrów wędzonego łososia, posiekany koperek, kilka plasterków cytryny Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2-3 łyżeczki tartego chrzanu, sól, biały pieprz, szczypta cukru, łyżeczka soku z cytryny

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Awokado z cykorią, grejpfrutem i orientalnym sosem śliwkowym

    8 suszonych śliwek kalifornijskich, 50 ml brandy, 2 obrane, pokrojone na cząstki i skropione sokiem z cytryny awokado, 2 wyfiletowane i podzielone na cząstki grejpfruty, 4 cykorie, 100 g kiełków słonecznika, 1/2 główki sałaty lodowej, 2 łyżeczki ziaren sezamu. Sos: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 4 suszone śliwki kalifornijskie, 6 łyżek oleju słonecznikowego

  • 16.10.2006

    Galaretka mięsna (dla 6 osób, forma 1,5 l)

    600 ml bulionu, 20 g żelatyny, 1 szklanka wytrawnego białego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu Worcester 500 g kawałków różnych mięs: piersi kurczaka, indyka, dowolnej wędliny, chudej wieprzowiny itp.

  • 31.10.2006

    Tatar łososiowy (dla 4 osób)

    2 duże ziemniaki, 1/2 kwaśnego jabłka, sok z 1 cytryny, 300 g wędzonego łososia, 300 g fileta z surowego łososia bez skóry, 1 szalotka lub mała czerwona cebulka, 1/2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, tabasco, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól

  • 31.10.2006

    Tatar śledziowy (dla 1 osoby)

    2 filety śledziowe, pieprz, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 biała cebulka, 1 ugotowany ziemniak, 2 plastry suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwek. Na marmoladę: 200 g czerwonej cebuli, 30 g masła, 50 g miodu, 50 ml czerwonego wina, 100 ml wody, szczypta soli.

  • WNETRZA POKOJ DRZWI OKLEJONE FOTOTAPETA

    Ściana w centrum uwagi

    Jeśli szukasz pomysłu, jak zmienić charakter wnętrza, zmień wygląd ścian. Czasem wystarczy niebanalnie ozdobić tylko jedną z nich, by całe pomieszczenie nabrało niepowtarzalnego wyrazu.

  • 31.10.2006

    Tatar z tuńczyka (dla 4 osób)

    500 g surowego tuńczyka, 250 g ananasa (świeżego lub z puszki, osączonego) 2 łyżki posiekanych ziół: szczypiorku i kolendry, sok z 1 limonki, 1 łyżka białego rumu, 4 łyżki oleju arachidowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz, 1 świeża ostra papryczka, 1/2 laski wanilii

  • 31.10.2006

    Tatar klasyczny (dla 4 osób)

    8 gałązek pietruszki, 6 korniszonów, 8 małych cebulek z octu, 2 łyżki kaparów, 2 lub 4 żółtka, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka oleju arachidowego, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka sosu worcestershire, 700 g zmielonej polędwicy wołowej, tabasco, sól, pieprz

  • 09.10.2006

    Vol-au-vent z farszem rybnym (6 porcji)

    500 g mrożonego ciasta francuskiego, 1 całe jajko Farsz: 10 g suszonych grzybów, 1 cebula, 75 g masła (3 duże łyżki), 200 g filetów białej ryby (panga, dorsz) 1 łyżka mąki, 30 ml białego wina, sok z pół cytryny, 1 żółtko, sól, pieprz

  • 09.10.2006

    Paszteciki rybne (10 sztuk)

    Kruche ciasto: 200 g masła, 400 g mąki, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli, jajo do smarowania farsz: 200 g filetu z białej ryby (dorsz, panga, pstrąg), 1 łyżka posiekanego koperku, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Mus z drobiu (dla 6-8 osób)

    250 g pieczonego drobiu, 50 g masła, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 250 ml galarety z drobiu, 50 ml brandy, 30 ml śmietanki 30-procentowej

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Wędliny z jabłkami majerankowymi (dla 8 osób)

    4 kwaśne jabłka, sól, 1 łyżka majeranku, 8 śliwek z octu, 2 łyżeczki masła, 8 plastrów wędzonego boczku, 8 plastrów polędwicy

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Rożki obfitości (dla 8 osób)

    1 duże winne jabłko, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka majonezu, 2 łyżeczki tartego chrzanu, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego, sól, cukier,8 plastrów szynki

  • Zrób to sam

    Rolety zdobione batikiem, ceramiczna zastawa czy jedwabne, ręcznie malowane zasłony - nie trzeba być artystą rękodzielnikiem, żeby wszystko to zrobić samemu. Wystarczy zapisać się na kurs i dekorować mieszkanie dodatkami własnej roboty

  • Przy tarasie znajduje się małe źródełko ukryte między głazami

    Projekt ogrodu "Kwadraty i prostokąty"

    W zamkniętym osiedlu domków wielorodzinnych, na niewielkiej 200-metrowej działce miał powstać ogródek, który pasowałby do nowoczesnej bryły budynku i stałby się miejscem relaksu oraz spotkań towarzyskich

  • Złodziejski TOP 15

    Biżuteria, rowery, firmowe ubrania i elektronarzędzia - to rzeczy najczęściej kradzione z naszych domów. Złodzieje nie wzgardzą też dobrą whisky czy markowym kremem. Jak się bronić? Wstawić porządne drzwi i sejf

  • Poniosłeś straty? Walcz o odszkodowanie

    Ze Sławomirem Zaborkiem, prawnikiem ze Stowarzyszenia Konsumentów Polskich, rozmawia Michał Stangret

  • W zabytku nie zaszalejesz

    Zastanawiasz się nad kupnem mieszkania w zabytkowej kamienicy? Dobrze się zastanów. Jeśli budynek jest wpisany do rejestru zabytków, twoje prawa jako właściciela będą mocno ograniczone

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Ciasteczka orzechowe, czekoladowe babeczki z mandarynkami, ciasteczka kokosowe

    30 dag mąki, 20 dag masła, 15 dag cukru, 15 dag mielonych orzechów włoskich, 1 jajko, 1 cukier waniliowy posypka: 5 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy (na 2 blachy), 75 g gorzkiej czekolady, 125 g masła, 100 g cukru, 3 jaja, szczypta zmielonych goździków, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 125 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka mandarynek, 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej (na 10-12 babeczek), 325 g masła, 150 g cukru pudru, 3 szczypty soli, 75 g mielonych migdałów, 75 g wiórków kokosowych, 2 jaja, 325 g mąki (na 2 blachy)

  • 24.10.2008

    Ciasteczka orzechowe

    200 g masła 80 g cukru pudru olejek lub cukier waniliowy 270 g mąki 100 g mielonych orzechów laskowych (Na 1/2 kg ciasteczek)

  • 29.10.2007

    Galaretka z pomarańczy i cytryn babci Kate

    6 pomarańczy, 4 cytryny, 20 dag cukru, 2 dag żelatyny, 3/4 l wody, bita śmietana, starta skórka z pomarańczy (Dla 6 osób)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Makowy deser

    50 g rodzynek, 20 ml koniaku, 200 ml mleka, 25 ml miodu, 100 g mielonego maku, 1 żółtko, 150 g twarożku, 100 g pokrojonych w plasterki bananów, skórka otarta z 1 cytryny, 150 ml śmietany kremówki, maczek cukrowy do dekoracji (Dla 4 osób)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Parfait makowo-miodowe

    500 ml mleka, 12 dag maku, 1 laska wanilii, 2 łyżki miodu, 3 żółtka, 12 dag cukru, 30 dag śmietany (36%)Do dekoracji: wisienki koktajlowe, suchy mak (Dla 4 osób)

  • PRL w dodatkach ukryty

    Meblościanki i blaty na wysoki połysk odchodzą do lamusa. Choć modę na stylizację w klimacie PRL-u mamy już zdecydowanie za sobą, dekoratorzy wnętrz nie przekreślają zupełnie inspiracji tymi czasami. Lat 70. i 80. szuka się teraz raczej w dodatkach czy wyrazistym detalu

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kapusta postna kwaszona

    1 kg kwaszonej kapusty, 10 suszonych grzybów, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki masła, 1 duża cebula, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz

  • WNETRZA POKOJ SWIETA BOZE NARODZENIE CHOINKA MEBLE

    Pod choinką

    Srebrzyście, przejrzyście albo kolorowo. Tradycyjnie lub nowocześnie. Zawsze jednak uroczyście, tak by Boże Narodzenie, na które czekamy cały rok, było naprawdę wyjątkowe.

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Świetlisty gwiazdkowy wystrój

    Urodę bożonarodzeniowych dekoracji i pięknie posprzątanego domu podkreślają lampki i palące się świece. Są niezastąpione w kreowaniu nastroju, sprawiają, że mieszkanie wygląda uroczyście i tajemniczo. Niech więc błyszczą i czarują.

  • PRAWO DO PUBLIKACJI WYGASA 11.2005

    Rydze w kruchym cieście

    50 dag rydzów, 1 łyżka sklarowanego masła, pieprz, sól, 4-5 posiekanych orzechów włoskich, 30 dag mąki, 15 dag masła, 1 jajko, 2-3 łyżki słodkiej śmietany

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Grzyby kiszone

    1 kg kapeluszy grzybów (kurek, rydzów, borowików, koźlarzy, zajączków), 1 szklanka serwatki, 1 łyżeczka cukru, 3 dag soli, po 15 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 4-5 liści laurowych, 10 dag cebuli pokrojonej w paski