Nalewka malinowa
Nalewka malinowa to prawdziwa królowa wśród nalewek – aromatyczna, słodka i rozgrzewająca. Idealna przy przeziębieniach i grypie, ale nie tylko. W Polsce jest przygotowywana od wieków, według wielu przepisów i z różnymi dodatkami.
Nalewka malinowa – właściwości
Do Polski moda na słodkie nalewki owocowe, zwane również kordiałami, likworami lub ratafiami, przybyła z Francji wraz pierwszym polskim królem elekcyjnym Henrykiem Walezym. Jednak złoty okres dla polskiej sztuki wytwarzania nalewek to wiek XVIII i XIX. Z powstałych w tym okresie receptur korzystamy do dziś.
Nalewka malinowa na odporność i przeziębienie
Nalewka z malin jest znana od wieków jako środek rozgrzewający, stosowany przy przeziębieniach i grypie. Zawiera wiele kwasów organicznych, m.in. jabłkowy, cytrynowy i salicylowy, które wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. Kwas salicylowy działa podobnie jak aspiryna i jest znakomitym środkiem przeciwgorączkowym. Pobudza on gruczoły potowe do pracy, co powoduje ochłodzenie organizmu i obniżenie temperatury ciała. Aby dobrze się wypocić wystarczy wypić przed snem gorącą herbatę z 2-3 łyżeczki nalewki. Przy przeziębieniach i grypie najskuteczniejsza jest nalewka malinowa z dodatkiem miodu lub soku z cytryny.
Nalewka z malin na problemy żołądkowo-jelitowe
W przypadku problemów żołądkowo-jelitowymi zalecana jest nalewka z owoców i liści malin na spirytusie. Liście malin mają działanie ściągająco i przeciwzapalnie oraz hamują rozwój bakterii jelitowych. Taka nalewka będzie skuteczna przy bakteryjnych zapaleniach układu pokarmowego oraz skutecznie zmniejszy biegunkę.
Malinówka na kobiece dolegliwości
Nalewka z malin to kobiecy przysmak, o słodkim, łagodnym smaku i rubinowym kolorze, który działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, m.in. macicy i sprawdza się w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Ma również właściwości uspokajające i jest polecana kobietom w okresie menopauzy.
Nalewka malinowa na kłopoty z sercem i choroby nowotworowe
Malinówka, dzięki bogactwu minerałów w niej zawartych: potasowi (aż 151 mg/100 g), magnezowi (22 mg/100 g) i wapniowi (25 mg/100 g), pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić naczynia krwionośne i serce oraz zahamować procesy miażdżycowe. Zawarte w niej żelazo i miedzi mają właściwości krwiotwórcze i mogą wesprzeć leczenie anemii. Natomiast polifenole , silne antyoksydanty znajdujące się w malinach, w tym kwas elagowy, mają silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu wzmacniają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie i antynowotworowe.
Przepisy na nalewki z malin
Określenie „nalewka pochodzi od słowa "nalewać" lub "nalew" i odnosi się procesu zalewania owoców, ziół i korzeni alkoholami. Za autora pierwszej nalewki uważa się ojca medycyny – Hipokratesa, który stworzył napój z wina i miodu, z dodatkiem przypraw, zwany „Hipokrasem”.
Nalewka malinowa na wódce
Składniki
- 1 litr soku z malin
- 0,5 litra wódki
- 0,5 kg cukru
Sposób wykonania
Sok wyciśnięty ze świeżych, dojrzałych malin dodaj do wódki i cukru. Całość wymieszaj i odstaw na miesiąc. Po tym czasie odcedź przez sitko i zlej do butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia po pół roku leżakowania.
Nalewka malinowa na spirytusie
Nalewka kijowska
Składniki
- 2 litry maliny
- 1 litr spirytus 96%
- 1 litr wody przegotowanej
- 1,25 kg cukru kryształ
Sposób wykonania
Przygotuj syrop z cukru i wody, a następnie dodaj do niego spirytus i zalej tym maliny. Odstaw na 10-14 dni w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. Pamiętaj o codziennym wstrząsaniu naczyniem. Po tym czasie przelej nalewkę do butelek i leżakuj 8-10 miesięcy w ciemnym i chłodny, miejscu.
Nalewkę malinowa z miodem lipowym
Składniki
- 1 kg malin
- 0,5 kg cukru
- ½ szklanki miodu akacjowego
- 0,35 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
Sposób wykonania
Włóż dojrzałe, przebrane i umyte maliny do dużego słoika. Zasyp je cukrem i zalej miodem. Następnie dodaj wódkę i spirytus. Wymieszaj. Zakręć i odstaw na 5 tygodni. Po tym okresie odcedź, zlej do butelek i odstaw na pół roku w chłodnym pomieszczeniu.
Nalewka malinowa z rumem
Składniki
- 2 kg malin
- 0,8 kg cukru
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra białego rumu
- 2 plasterki limonki
Sposób wykonania
Przebrane i umyte maliny wsyp do dużego słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 3 dni. Każdego dnia wstrząsaj słojem. Po tym czasie zalej spirytusem i wrzucić do środka plasterki limonki. Odstaw na tydzień. Po tym czasie zlej płyn znad malin, a pozostałe owoce zalej rumem i wymieszaj. Odstaw na tydzień, codziennie kilkakrotnie wstrząsając słojem. Następnie połącz rum ze spirytusem. Przefiltruj przez gazę i rozlej do butelek. Odstaw w ciemne miejsce na co najmniej pół roku.
Nalewka malinowa z miętą
Składniki
- 1 kg malin,
- 0,5 litra wódki
- 1 szklanka spirytusu
- 0,5 kg cukru
- około 25 liści świeżej mięty
Sposób wykonania
Przebrane i opłukane maliny wrzucić do dużego słoja i zasyp cukrem. Zostaw na 24 godziny. Po tym czasie dodaj liście mięty i alkohol. Wstrząśnij. Pozostaw w ciepłym miejscu na miesiąc, co jakiś czas delikatnie wstrząsając, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie przecedź przez gazę i zlej do butelek. Odstaw do leżakowania na co najmniej pół roku.
Nalewka malinowa – thermomix
Coraz większą popularnością wśród zapracowanych miłośników gotowania i pieczenia cieszy się thermomix – urządzenie wielofunkcyjne firmy Vorwerk, które składa się z elementu grzejnego, wagi oraz silnika do szybkiego lub wolnego mieszania i miksowania. Pozwala ono również na zrobienie pysznej nalewki malinowej, znacznie szybciej niż tradycyjnymi metodami.
Składniki
- 250 g wody
- 900 g malin, świeżych
- 500 g cukru
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 660 g wódki (patrz wskazówka)
- 250 g ciemnego rumu
Dokładną instrukcję jak krok po kroku przygotować nalewką malinową znajdziemy na Cookidoo® – oficjalnej platformie z przepisami na Thermomix® (www.cookidoo.pl).
- Więcej o:
Dobre sąsiedztwo warzyw
Hurma wschodnia (Diospyros kaki)
Grzyb Enoki (Flammulina filiformis), czyli zimówka aksamitnotrzonowa
Dynia Hokkaido - przepisy, uprawa, właściwości
Jakie warzyw można wysiewać na rozsadę w styczniu?
Super foods na wigilijnym stole
Jak zrobić pyszny sok z winogron na zimę metodą wekowania – Krok po kroku
Przetwory z jabłek na jesienne wieczory – rady i przepisy Tomka Czajkowskiego z bloga „Magiczny Składnik”