Wędzarnia z beczki

Małgorzata Łączyńska

Wędzarnia z beczki? Lubimy wędzone mięsa, ryby i sery, bo ich lekko przydymiony posmak nie ma sobie równych.  Szczególnie cenimy wyroby tradycyjne – a te, można nabyć tylko w niektórych sklepach. Więc może pokusić się o wędzonki własnej produkcji?

Wędzarnia z beczki
Wędzarnia z beczki
Shutterstock/sauletas

Wędzenie mięsa czy ryb jest jedną z najstarszych metod ich konserwowania. Wymaga odmiennych warunków i niższych temperatur, niż pieczenie, albo grillowanie na ruszcie (w przybliżeniu od 50 do 85 st C). Na naszym rynku znajdziemy rozmaite piece wędzarnicze zaopatrzone we wszystkie udogodnienia - ruszty, termostaty, termometry i timery, by proces wędzenia przebiegał idealnie. Są wędzarnie grzane gazem, elektrycznością czy węglem, zaopatrzone w szybry, dzięki którym można regulować przepływ powietrza, a nawet w kominy z filtrem (to ważne, szczególnie ostatnio, w czasach smogu). Takie profesjonalne urządzenia o większych gabarytach, poszukiwane są przez restauracje czy firmy agroturystyczne.

Wędzarnie ogrodowe

W sprzedaży są też małe, ogrodowe wędzarnie, albo kombinacje grilla z mini-wędzarnią, lecz własnoręczne zbudowanie wędzarni z beczki jest marzeniem wielu mężczyzn. To tani, prosty, wręcz traperski sprzęt. Pomysł kuszący tym bardziej, że wędzenie w beczce, w ogrodowym plenerze, bywa pretekstem do spotkań towarzyskich. Wielogodzinny proces wędzenia mięsa czy ryb, można by porównać do cierpliwego siedzenia z wędką. Wędzenie w beczce, na własnej działce, ma tę przewagę nad wędkowaniem, że można przy okazji głośno pogadać, chociażby o tym, że nasze przetwory są bardziej EKO i bez konserwantów. Można też na blogu wymieniać się pomysłami, jak wędzarnię w beczce budować, czy pochwalić jej ogrodową aranżacją.

Ogrodowa wędzarnia z beczki metalowej

To sprawdzony pomysł. Potrzebna jest zwykła beczka, drewniana bądź metalowa -  można je kupić np. na allegro lub OLX. Tu uwaga - gdy nabywamy beczkę z tzw. odzysku, należy zainteresować się, co w niej wcześniej przechowywano (!)

Beczka posłuży jako tzw. komora wędzarnicza. Do niej doprowadzamy dym z paleniska, na którym powolutku żarzą się i dymią kawałki drewna liściastego (odpowiedni dym dają np. zrębki bukowe lub olchowe). Specjaliści dorzucają niekiedy do paleniska garstkę ziół, lub owocki naszego rodzimego jałowca pospolitego (Juniperus communis).

By beczka mogła spełnić swoje zadanie, trzeba ją pozbawić dna, które zastępuje się metalową siatką. To tędy będzie wnikał do komory dym. Wędzarnia z beczki musi być zaopatrzona także w pokrywę i metalowy pręt, na którym będzie można wieszać jedzenie poddawane procesowi wędzenia. Przydają się też metalowe tacki do zbierania tłuszczu - nie jest wskazane, by kapał on do paleniska. Przykrycie beczki nie może być szczelne. W pokrywie montowany bywa komin - rura odprowadzająca dym nieco wyżej, wyposażona w  tzw. szyber do regulowania przepływu powietrza. W sytuacji wakacyjnej pokrywę na beczce można zastąpić zwykłym kawałkiem wilgotnego koca.

Wędzarnia z beczki jak zrobić

Tak przygotowaną do wędzenia beczkę ustawia się bezpośrednio nad paleniskiem, np. na cegłach, na tyle wysoko, by płomienie nie mogły sięgać dna beczki. Gdy wewnątrz, na drążku lub ruszcie powiesimy, bądź położymy jakiś przysmak, będzie w dymie powoli nabierał właściwego aromatu.

Wędzarnia z beczki dębowej

Jeśli beczka jest drewniana i umieszczona bezpośrednio nad paleniskiem, powinna być zaizolowana od spodu blachą. Ważne, by zachować około półtora metrowy odstęp od paleniska do rusztu, na którym wiszą przeznaczone do wędzenia obiekty. Stałe palenisko powinno być bezpiecznie wymurowane. Mobilne, można urządzić w mniejszej, metalowej beczce ustawionej pod komorą do wędzenia.

Inny system, to połączenie komory wędzarniczej z paleniskiem za pomocą ukośnie, (pod kątem ok 15 st.) prowadzonego przewodu dymowego (izolowanej rury). To rozwiązanie bardziej skomplikowane. Beczka do wędzenia (komora wędzarnicza) jest wtedy przesunięta względem paleniska i ma jedynie wycięty otwór w dnie  by można było zamontować przewód dymowy. Temperatury lepiej rozkładają się we wnętrzu beczki, gdy rura doprowadzona jest centralnie, a nie z boku.

Wędzarnia z beczki - ważny projekt

Plenerową wędzarnię, budowaną na stałe, warto dobrze zaprojektować. Nie powinna szpecić ogrodu, placu wypoczynkowego, czy letniej kuchni, lecz harmonizować z nimi elementami wykończenia, chociażby rodzajem materiałów (kostka, cegła czy kamień polny) użytymi do budowy paleniska. Instalację można też ciekawie maskować np. ukrywając w ziemi przewód dymowy czy zagłębiając częściowo beczkę. By proces wędzenia toczył się pomyślnie, trzeba zachować odległości paleniska od rusztu, utrzymać stosowny przekrój (ok. 20 - 25 cm) izolowanego przewodu dymowego i umiejętne sterować dopływem powietrza.

Gdzie lokować wędzarnię z beczki?

W miejscu zacisznym i bezpiecznym. Z dala od materiałów łatwopalnych, w tym także od iglastych krzewów np. jałowców czy tui, których igły zawierają palne olejki. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza latem, gdy są upały i susze. Należało by ją także odsunąć od okien, własnych i sąsiadów.

 

Skomentuj:

Wędzarnia z beczki