Wnętrza
Sałatka żmudzka
20 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa wieprzowego, 30-40 dag chleba wileńskiego lub razowego, 3 kiszone ogórki, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 pory lub 10 ząbków czosnku, 3 szklanki gotowanej białej fasoli, 3/4 szklanki oleju lnianego, sól, pieprz (dla 8 osób)
Sałatka śledziowa z orzechami
4-6 filetów śledziowych, 10 dag ostrego żółtego sera, 2-3 konserwowe papryki, 10 dag zielonych oliwek bez pestek, 1 puszka białej fasoli na sos: 4 łyżki majonezu, łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do posypania: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka siekanej natki
Sałatka z wędzonego węgorza
1 awokado, sok z 1/2 cytryny, 2 buraczki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 1/4 szklanki cukru, 40 ml octu jabłkowego, 2 grejpfruty, 1 limonka, 4 łyżki oliwy,300 g wędzonego węgorza bez ości, 2 pomidory, 1 sałata rzymska
Sałatka z pomidorków czereśniowych
600 g pomidorków czereśniowych lub możliwie najmniejszych dojrzałych koktajlowych, 1 mango, 1 mała papryczka chilli, 6 gałązek mięty, sok z 1 cytryny, 1 łyżka oliwy
Struffoli z Neapolu (dla 8 osób)
Ciasto: 40 dag mąki, 6 żółtek, 2 łyżki rumu, 3 łyżki masła, starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy, 10 dag cukru, 1 szczypta soli, olej. Polewa: 10 dag miodu, 10 dag cukru, 4 łyżki wody, 10 dag kolorowej posypki cukrowej do ciast
Ciasto makowe z polewą
8 jajek, 125 g cukru pudru, szczypta soli, 225 g masła, 1 torebka cukru waniliowego, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 25 g tartej bułki, szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 250 g zmielonego maku, likier morelowy, mąka i masło do formy
Strucla z powidłami
30 dag mąki, 3 dag drożdży, 5 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 4 łyżki masła, 1 cukier waniliowy, 30 dag powideł śliwkowych, pergamin, tłuszcz i bułka tarta do formy
Ciasto podstawowe
Duża szczypta drożdży instant lub 4 g świeżych, 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mleka, ciasto: 1 łyżeczka drożdży instant lub 10 g świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli, 2 szklanki mąki, 120 g masła o temperaturze pokojowej, olej do smarowania miski
Ciasto daktylowe
20 dag suszonych daktyli, 1/3 szklanki wrzątku, 100 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki mleka, tłuszcz do formy Sos toffi: 200 g masła pokrojonego na kawałki, 1 szklanka śmietany 30 proc., 1 i 2/3 szklanki brązowego cukru
Makowiec
1 porcja ciasta podstawowego, cukier puder do posypania, nadzienie: 200 g maku, 1/2 litra mleka, 50 g zblanszowanych, grubo posiekanych migdałów, 50 g rodzynek namoczonych wcześniej w herbacie z odrobiną amaretto, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, kilka kropel aromatu migdałowego, 1/2 szklanki miodu, 1 łyżka masła, 1 duże jajko, 1 łyżka rumu
Ciasto kokosowe z cytrynowym syropem
125 g miękkiego masła, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki pokrojonej w drobne paski skórki cytrynowej
Ciasto z białą czekoladą
185 g masła pokrojonego w kostkę, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki cukru, 150 g białej czekolady, 2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli esencji waniliowej, 2 jaja. Syrop: 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z pomarańczy, 1/2 szklanki pociętej w paseczki skórki pomarańczowej
Ciasto pomarańczowe z makiem
1/3 szklanki maku, 3/4 szklanki mleka, 20 dag miękkiego masła, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki soku z pomarańczy Czekoladowa polewa: 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki, 1/2 szklanki śmietany proc.
Strucla drezdeńska
1/2 szklanki suszonych moreli, 1/2 szklanki rodzynek, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej, 1/4 szklanki rumu, whisky lub brandy, herbata, 1 porcja ciasta podstawowego, 50 g marcepanu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, skórka otarta z cytryny, 1 roztrzepane jajko. Do dekoracji: 50 g rozpuszczonego masła, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Piernik toruński
1/2 kg miodu, 1/2 łyżki mielonego cynamonu, 1/2 łyżki zmielonych goździków, 1/2 łyżki ziaren anyżku, 1 kg żytniej mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajo, 25 ml spirytusu, garść orzechów lub migdałów + trochę do dekoracji
Tort kawowy
150 g masła, 2 jajka + 1 białko, 80 g cukru, 180 g mąki, 3 łyżki mleka, 100 ml mocnej kawy, 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów Kamis, 1 opakowanie suszonych drożdży, szczypta soli, masło i bułka tarta do przygotowania naczynia na krem: 150-180 g sera mascarpone, 1 pełna łyżeczka kawy mielonej lub instant, 2 łyżki brandy, 2 łyżki cukru
Tort czekoladowy
Biszkopt: 5 jajek, 100 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 100 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, masło i mąka do formy. Syrop do nasączania: jak w przepisie na tort kawowy Mus czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady, 300 g śmietany (36 proc.), 2 białka, 1 łyżka cukru Polewa: 160 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka, 50 ml śmietanki (36 proc.)
Tort orzechowy
Biszkopt: jak w przepisie na tort czekoladowy Masa orzechowa: 140 g waniliowego kremu cukierniczego (przepis na str. 58)lub ugotowanego wcześniej budyniu waniliowego, 100 g kremu orzechowego typu nutella, 6 g żelatyny (najlepiej w płatkach), 220 ml śmietany (36 proc.). Syrop do nasączania:150 ml wody, 150 g cukru, sok z 1 cytryny, 130 ml czystej wódki Polewa: 160 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka, 50 ml śmietany (36 proc.)
Ciasto bananowe
125 g miękkiego masła, 1 szklanka białego cukru, 1/4 szklanki brązowego cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka grubo posiekanych bananów, masło do wysmarowania formy Sos karmelowy: 3/4 szklanki brązowego cukru, 1 szklanka śmietanki 30 proc.
Sernik czekoladowy
700 g białego sera trzykrotnie mielonego, 3 jaja, 200 g cukru,1 i 1\2 łyżeczki soku z cytryny, 1 laska wanilii, sól, 3 łyżki kakao,2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru, 3 łyżki zimnej wody, masło do wysmarowania formy (ok. 20 cm średnicy i 4 głębokości)
Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
Ciasto: 4 jaja, 100 g cukru, 75 g mąki, 4 łyżki kakao, cukier puder do posypania Krem: 110 g obranych migdałów, 220 g obranych orzechów włoskich, 220 g cukru, 4 żółtka, 1 białko
Barszcz czerwony
Zacznijmy od podstaw - od zakwasu i przepisu-bazy
Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone
Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 2 łodygi selera naciowego, 1/2 łyżeczki uprażonych nasion kopru włoskiego, 1 zielony ogórek, skórka otarta z 1 cytryny, sok z połowy cytryny
Barszczyk winny z bułeczką z czerwoną cebulą i szpinakiem
Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 5 cm korzenia imbiru, 3 goździki, 3-4 plasterki pomarańczy, 250 ml wytrawnego czerwonego wina
Barszczyk ziołowy z krakersem serowym
Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki jasnego piwa, 1 łyżka majeranku, po 1/2 łyżeczki cząbru, rozmarynu, oregano, lubczyku, świeżo zmielonego pieprzu, sól do smaku
Mieszkanie w mgiełce
Ultradźwiękowe, mechaniczne, z zimną lub ciepłą mgiełką, a może w kształcie samochodu? Osoby, które myślą o zakupie nawilżacza powietrza, dostaną zawrotu głowy od ilości i różnorodności dostępnych na rynku modeli. Podpowiadamy, jak nie dać się zwieść i odnaleźć w fachowej terminologii
Stół wigilijny na trzy sposoby
Odświętne nakrycia gotowe, świeczki zapalone, ozdoby ułożone. Siadajmy zatem w gronie bliskich. Wieczerzę czas zacząć.
Barszczyk paprykowy z roladką z awokado
Poza składnikami barszczu podstawowego (patrz przepis: "Barszcz czerwony") dodatkowo: 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli, 2 gałązki tymianku, 2 łyżeczki brązowego cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Zupa czosnkowa
3 ząbki czosnku, 5 listków szałwi, pieprz, 1 żółtko, 3 łyżki oliwy, pokrojony czerstwy chleb, 30 dag ementalera
Zupa pomarańczowa (dla 4 osób)
600 g pomarańczy (lub 450 g pomarańczy i 150 g mandarynek), 3 szklanki słodkiego białego wina, 10 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 3-4 goździki, 4 białka, ew. 4 łyżki śmietany lub serka mascarpone