Wnętrza
Makowiec
1 porcja ciasta podstawowego, cukier puder do posypania, nadzienie: 200 g maku, 1/2 litra mleka, 50 g zblanszowanych, grubo posiekanych migdałów, 50 g rodzynek namoczonych wcześniej w herbacie z odrobiną amaretto, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, kilka kropel aromatu migdałowego, 1/2 szklanki miodu, 1 łyżka masła, 1 duże jajko, 1 łyżka rumu
Ciasto kokosowe z cytrynowym syropem
125 g miękkiego masła, 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 2 szklanki wiórków kokosowych, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia syrop: 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki pokrojonej w drobne paski skórki cytrynowej
Ciasto z białą czekoladą
185 g masła pokrojonego w kostkę, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki cukru, 150 g białej czekolady, 2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli esencji waniliowej, 2 jaja. Syrop: 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z pomarańczy, 1/2 szklanki pociętej w paseczki skórki pomarańczowej
Ciasto pomarańczowe z makiem
1/3 szklanki maku, 3/4 szklanki mleka, 20 dag miękkiego masła, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki soku z pomarańczy Czekoladowa polewa: 150 g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki, 1/2 szklanki śmietany proc.
Strucla drezdeńska
1/2 szklanki suszonych moreli, 1/2 szklanki rodzynek, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej, 1/4 szklanki rumu, whisky lub brandy, herbata, 1 porcja ciasta podstawowego, 50 g marcepanu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, skórka otarta z cytryny, 1 roztrzepane jajko. Do dekoracji: 50 g rozpuszczonego masła, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka aromatu waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Piernik toruński
1/2 kg miodu, 1/2 łyżki mielonego cynamonu, 1/2 łyżki zmielonych goździków, 1/2 łyżki ziaren anyżku, 1 kg żytniej mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajo, 25 ml spirytusu, garść orzechów lub migdałów + trochę do dekoracji
Tort kawowy
150 g masła, 2 jajka + 1 białko, 80 g cukru, 180 g mąki, 3 łyżki mleka, 100 ml mocnej kawy, 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów Kamis, 1 opakowanie suszonych drożdży, szczypta soli, masło i bułka tarta do przygotowania naczynia na krem: 150-180 g sera mascarpone, 1 pełna łyżeczka kawy mielonej lub instant, 2 łyżki brandy, 2 łyżki cukru
Tort czekoladowy
Biszkopt: 5 jajek, 100 g cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 100 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, masło i mąka do formy. Syrop do nasączania: jak w przepisie na tort kawowy Mus czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady, 300 g śmietany (36 proc.), 2 białka, 1 łyżka cukru Polewa: 160 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka, 50 ml śmietanki (36 proc.)
Tort orzechowy
Biszkopt: jak w przepisie na tort czekoladowy Masa orzechowa: 140 g waniliowego kremu cukierniczego (przepis na str. 58)lub ugotowanego wcześniej budyniu waniliowego, 100 g kremu orzechowego typu nutella, 6 g żelatyny (najlepiej w płatkach), 220 ml śmietany (36 proc.). Syrop do nasączania:150 ml wody, 150 g cukru, sok z 1 cytryny, 130 ml czystej wódki Polewa: 160 g gorzkiej czekolady, 50 ml mleka, 50 ml śmietany (36 proc.)
Ciasto bananowe
125 g miękkiego masła, 1 szklanka białego cukru, 1/4 szklanki brązowego cukru, 3 jaja, 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3/4 szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka grubo posiekanych bananów, masło do wysmarowania formy Sos karmelowy: 3/4 szklanki brązowego cukru, 1 szklanka śmietanki 30 proc.
Sernik czekoladowy
700 g białego sera trzykrotnie mielonego, 3 jaja, 200 g cukru,1 i 1\2 łyżeczki soku z cytryny, 1 laska wanilii, sól, 3 łyżki kakao,2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka cukru, 3 łyżki zimnej wody, masło do wysmarowania formy (ok. 20 cm średnicy i 4 głębokości)
Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
Ciasto: 4 jaja, 100 g cukru, 75 g mąki, 4 łyżki kakao, cukier puder do posypania Krem: 110 g obranych migdałów, 220 g obranych orzechów włoskich, 220 g cukru, 4 żółtka, 1 białko
Barszcz czerwony
Zacznijmy od podstaw - od zakwasu i przepisu-bazy
Barszczyk cytrynowy "fresh" z rożkiem francuskim z serkiem mascarpone
Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 2 łodygi selera naciowego, 1/2 łyżeczki uprażonych nasion kopru włoskiego, 1 zielony ogórek, skórka otarta z 1 cytryny, sok z połowy cytryny
Barszczyk winny z bułeczką z czerwoną cebulą i szpinakiem
Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 5 cm korzenia imbiru, 3 goździki, 3-4 plasterki pomarańczy, 250 ml wytrawnego czerwonego wina
Barszczyk ziołowy z krakersem serowym
Poza składnikami barszczu podstawowego dodatkowo: 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki jasnego piwa, 1 łyżka majeranku, po 1/2 łyżeczki cząbru, rozmarynu, oregano, lubczyku, świeżo zmielonego pieprzu, sól do smaku
Mieszkanie w mgiełce
Ultradźwiękowe, mechaniczne, z zimną lub ciepłą mgiełką, a może w kształcie samochodu? Osoby, które myślą o zakupie nawilżacza powietrza, dostaną zawrotu głowy od ilości i różnorodności dostępnych na rynku modeli. Podpowiadamy, jak nie dać się zwieść i odnaleźć w fachowej terminologii
Stół wigilijny na trzy sposoby
Odświętne nakrycia gotowe, świeczki zapalone, ozdoby ułożone. Siadajmy zatem w gronie bliskich. Wieczerzę czas zacząć.
Barszczyk paprykowy z roladką z awokado
Poza składnikami barszczu podstawowego (patrz przepis: "Barszcz czerwony") dodatkowo: 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chilli, 2 gałązki tymianku, 2 łyżeczki brązowego cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Zupa czosnkowa
3 ząbki czosnku, 5 listków szałwi, pieprz, 1 żółtko, 3 łyżki oliwy, pokrojony czerstwy chleb, 30 dag ementalera
Zupa pomarańczowa (dla 4 osób)
600 g pomarańczy (lub 450 g pomarańczy i 150 g mandarynek), 3 szklanki słodkiego białego wina, 10 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 3-4 goździki, 4 białka, ew. 4 łyżki śmietany lub serka mascarpone
Pomarańczowa zupa z fenkułem (dla 2 osób)
2 bulwy fenkułu, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 filiżanki świeżo wyciśniętego soku z 3 pomarańczy, sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina
Mus z wędzonego pstrąga
1/2 kg wędzonego pstrąga, 1 szklanka śmietany 30-procentowej, 3 łyżeczki żelatyny, sól, świeżo zmielony pieprz, kilka plastrów wędzonego łososia, posiekany koperek, kilka plasterków cytryny Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 2-3 łyżeczki tartego chrzanu, sól, biały pieprz, szczypta cukru, łyżeczka soku z cytryny
Awokado z cykorią, grejpfrutem i orientalnym sosem śliwkowym
8 suszonych śliwek kalifornijskich, 50 ml brandy, 2 obrane, pokrojone na cząstki i skropione sokiem z cytryny awokado, 2 wyfiletowane i podzielone na cząstki grejpfruty, 4 cykorie, 100 g kiełków słonecznika, 1/2 główki sałaty lodowej, 2 łyżeczki ziaren sezamu. Sos: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki brązowego cukru, 4 suszone śliwki kalifornijskie, 6 łyżek oleju słonecznikowego
Galaretka mięsna (dla 6 osób, forma 1,5 l)
600 ml bulionu, 20 g żelatyny, 1 szklanka wytrawnego białego wina, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka sosu Worcester 500 g kawałków różnych mięs: piersi kurczaka, indyka, dowolnej wędliny, chudej wieprzowiny itp.
Tatar łososiowy (dla 4 osób)
2 duże ziemniaki, 1/2 kwaśnego jabłka, sok z 1 cytryny, 300 g wędzonego łososia, 300 g fileta z surowego łososia bez skóry, 1 szalotka lub mała czerwona cebulka, 1/2 łyżki ostrej musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, tabasco, 2 łyżki posiekanej kolendry, sól
Tatar śledziowy (dla 1 osoby)
2 filety śledziowe, pieprz, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 biała cebulka, 1 ugotowany ziemniak, 2 plastry suszonych pomidorów, 2 łyżki oliwek. Na marmoladę: 200 g czerwonej cebuli, 30 g masła, 50 g miodu, 50 ml czerwonego wina, 100 ml wody, szczypta soli.
Ściana w centrum uwagi
Jeśli szukasz pomysłu, jak zmienić charakter wnętrza, zmień wygląd ścian. Czasem wystarczy niebanalnie ozdobić tylko jedną z nich, by całe pomieszczenie nabrało niepowtarzalnego wyrazu.
Tatar z tuńczyka (dla 4 osób)
500 g surowego tuńczyka, 250 g ananasa (świeżego lub z puszki, osączonego) 2 łyżki posiekanych ziół: szczypiorku i kolendry, sok z 1 limonki, 1 łyżka białego rumu, 4 łyżki oleju arachidowego, sól, świeżo zmielony biały pieprz, 1 świeża ostra papryczka, 1/2 laski wanilii
Tatar klasyczny (dla 4 osób)
8 gałązek pietruszki, 6 korniszonów, 8 małych cebulek z octu, 2 łyżki kaparów, 2 lub 4 żółtka, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka oleju arachidowego, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka sosu worcestershire, 700 g zmielonej polędwicy wołowej, tabasco, sól, pieprz