Miechunka pomidorowa
Miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica), zwana również miechunką lepką lub skórzastą, zielonym pomidorem i tomatillo, pochodzi z Meksyku. Należy do rodziny psiankowatych, podobnie jak pomidor, bakłażan i papryka. Miechunka pomidorowa jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej. Już w IX w. uprawiali ją Majowie i Aztekowie. W Europie, do celów konsumpcyjnych jest uprawiana nadal rzadko, chociaż, ze względu na swoje walory odżywcze, zyskuje coraz więcej zwolenników.
Miechunka pomidorowa - opis
Miechunka pomidorowa to, w naszych warunkach klimatycznych, roślina jednoroczna. Dorasta do wysokości około 1- 1,5 m. Ma silnie rozwinięty system korzeniowy, rozgałęzione łodygi i pojedyncze liście. Kwiaty są żółte i obcopylne. Owoce to zielone lub fioletowe jagody, o wadze 50-75g, osłonięte charakterystycznymi zamkniętymi osłonami przypominającymi pergaminowe lampiony. Skórka owoców jest pokryta lepkim woskiem.
Miechunka rozdęta. Uprawa miechunki w przydomowym ogrodzie
Miechunka pomidorowa - uprawa
Miechunka pomidorowa jest rośliną ciepłolubną. Preferuje stanowiska nasłonecznione i osłonięte od wiatru oraz żyzną, próchniczą glebę, o odczynie pH 5,5-7,5. Może być sadzona zarówno w ogrodach, warzywnikach, szklarniach, jak i w donicach na tarasach i balkonach. W naszych warunkach klimatycznych uprawiana jest wyłącznie z rozsady. Sadzonki wysadza się do gruntu lub donicy po ostatnich przymrozkach, od 20 maja do połowy czerwca. Roślina potrzebuje regularnego i obfitego podlewania, zwłaszcza podczas zawiązywania owoców i upałów. Podobnie jak pomidory potrzebuje nawożenia, przynajmniej raz w tygodniu, w okresie do 15 sierpnia. W uprawie dobrze sprawdzają się nawozy naturalne, takie jak: gnojówka z pokrzywy, guano czy obornik.
Miechunka zaczyna kwitnąć już pod koniec czerwca i zawiązuje owoce przez cały okres wegetacji. Owoc jest dojrzały, gdy ma kolor jasnozielony, a pergaminowy mieszek zaczyna brązowieć, ale nie jest jeszcze zupełnie wysuszone. Z jednej rośliny zbiera się przeciętnie około 30-50 dojrzałych owoców.
Najpopularniejszą odmianą miechunki pomidorowej w naszym kraju jest „Amarylla”, o słodko-kwaśnych owocach.
Miechunka pomidorowa – właściwości
Miechunka pomidorowa jest niskokaloryczna (1 owoc to 11 kalorii) i bogata w pektyny, kwasy organiczne oraz minerały
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- potas,
- żelazo,
- miedź,
- cynk,
- mangan,
- selen
- i sód.
- Zawiera również kwercetyny, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwzakrzepowym, przeciwutleniającym oraz antyalergicznym, a także przeciwutleniacze fitochemiczne (iksokarpalakton A), o właściwościach antybakteryjnych i przeciwnowotworowych.
- Miechunka jest również bogatym źródłem betakarotenu, witamin z grupy B oraz witamin A, C, E, D i K.
- Wspiera pracę układu odpornościowego, poprawia metabolizm i krążenie, dotlenienia organizm oraz obniża ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.
Miechunka pomidorowa – zastosowanie
W naszym kraju miechunki są tradycyjnie uprawiane w celach dekoracyjnych, jednak w tej kategorii miechunka pomidorowa ustępuje miejsca miechunce rozdętej i miechunce peruwiańskiej, które są bardziej dekoracyjne.
Miechunka pomidorowa - jak jeść?
Owoce miechunki pomidorowej zdecydowanie bardziej nadają się do wykorzystania w kuchni. Można je spożywać na surowo, w formie sałatek i deserów. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej stanowią popularny składnik ciepłych dań i sosów. Owoce miechunki pomidorowej są m.in. głównym składnikiem popularnego meksykańskiego sosu salsa verde oraz peperonaty do tortilli. W naszym kraju jagody miechunki częściej wykorzystuje się do przygotowywania nalewek, konfitur, dżemów, galaretek, przecierów, sosów, marynat i kiszonek. Coraz większą popularność zyskuje również miechunka suszona, jako zdrowa przegryzka oraz dodatek do musli, jogurtów i koktajli.
Miechunka pomidorowa - jak kisić?
Owoce miechunki mają smak słodko -kwaśny, z lekkim akcentem goryczy. Jeżeli ja zakisimy będzie lekko pikantna.
Do kiszenia wybieramy owoce lekko niedojrzale, dobrze oczyszczone z mieszków i umyte. Jako przyprawy podczas kiszenia możemy zastosować tradycyjny zestaw dodatków stosowanych do kiszenia ogórków – liść chrzanu, czarnej porzeczki, czosnek, koper, gorczycę lub zestaw bardziej orientalny - goździk, cynamon, kardamon i skórkę pomarańczową. Słoiki z owocami miechunki i wybranym zestawem przypraw zalewamy solanką ( 1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody), zakręcamy przykrywką i odstawiamy na co najmniej tydzień. Po tym czasie kiszona miechunka jest gotowa do spożycia.
- Więcej o:
Drzewa i krzewy które nie zrzucają liści na zimę
Drzewa i krzewy o czerwonych liściach
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?
Z czym łączyć wrzosy na tarasie? Kompozycje na taras i balkon