Wnętrza
Kremowa dorada z jabłkiem i chrzanem
4 dorady (po 25 dag), 4 łyżeczki chrzanu, 1 jabłko, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 4 łyżeczki soli gruboziarnistej, 4 łyżki oliwy (dla 4 osób)
Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu
3 filety z łososia (po 20 dag każdy), 1 łyżka ciemnego miodu, 2 łyżki oliwy, 1 pomarańcza, 4 goździki, 3-4 gałązki suszonej lawendy spożywczej (Dla 3 osób)
Śledź musztardowo-miodowy na tarteletkach
25 dag śledzi korzennych, 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżka ciemnego miodu, 5 łyżkek wody, 2 łyżki oliwy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka oliwy, 80 g masła, 1/2 szklanki wody. Nadzienie: 1 jabłko, 1 czerwona cebula, 2 jajka, 200 ml śmietany (12%), sól, biały pieprz (Dla 4-5 osób)
Sandacz na szpinaku z gorgonzolą
4 filety z sandacza (bez skóry), sól, pieprz, 30 dag liści szpinaku, garść orzechów nerkowca, garść rodzynek sułtańskich (im większe, tym lepiej), 2 łyżki oliwy, 12 dag sera gorgonzola (może być inny ser z niebieską pleśnią np. roquefort), 200 ml śmietany (12%), 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (Dla 4 osób)
Śledź w sosie jogurtowo-orzechowym
8 wymoczonych w mleku filetów śledziowych, 2 duże zielone jabłka, 300 g łodyg selera naciowego, sok z 1 cytryny, 250 ml jogurtu, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich, sól, świeżo zmielony biały pieprz. Panierka: 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczka zmielonej gorczycy, 1 łyżeczka zmielonych ziaren pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kopru włoskiego
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami
Farsz: 300 g filetu z łososia obranego ze skóry i ości, 100 g suszonych pomidorów z zalewy, olej, 2 cebule, sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki, 2 żółtka, 2 łyżki oleju, sól Dodatki: 40 g filetów anchois, 8 łyżek oliwy truflowej, 4 łyżki octu balsamicznego
Karp pieczony w śmietanie
1 karp (około 1,5 kg), sól, grubo zmielony pieprz, 2 łyżki mąki, 1-2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany 18%
Ryby z sosem chrzanowym
1 kg ryb (sandaczy, szczupaków lub innych rzecznych), 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu warzywnego z kostki, 2 łyżki startego chrzanu, 2 łyżki zmielonych migdałów, cukier do smaku, sok z 1/2 cytryny, sól
Zupa z dorsza
50 ml oliwy, 2 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie paseczki, 4-6 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki, szczypta szafranu, 1,5 l bulionu drobiowego, 4 filety z dorsza (około 200 g każdy), 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być żółte, dla efektu kolorystycznego), 100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek, 200 g liści szpinaku, sól, pieprz, 400 g ugotowanego drobnego makaronu, kolorowy pieprz, posiekany szczypior
Borowiki wigilijne
2-3 kapelusiki suszonych prawdziwków na osobę, mleko do namoczenia grzybów, sól, pieprz, kilka łyżek mąki, 1 jajo, kilka łyżek drobnej bułki tartej, masło do smażenia, siekana natka pietruszki
Karp zapiekany w białym winie
1 kg karpia, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżki stopionego masła, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka szałwi z majerankiem, sól, pieprz, 1 łyżka bułki tartej
Karp nadziewany i pieczony
2 średnie wypatroszone karpie, 8 łyżek masła, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 łyżka siekanej natki, 2 szklanki bułki pokrojonej w kostkę, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki roztartego tymianku, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki soku z cytryny
Barszczyk śliwkowy (dla 4 osób)
1 litr gotowego barszczu czerwonego, 3-4 śliwki suszone, 3-4 suszone grzyby
Vianocne hriate
100 g cukru kryształu, 100 ml wody, 1 łyżka smalcu lub drobno pokrojonej i wytopionej słoniny (bez skwarek), po kawałku skórki pomarańczowej i cytrynowej, szczypta cynamonu, 1/2 l. wódki,
Śledź siekany (dla 4 osób)
6 filetów z matiasa, 1 zielona lub czerwona papryka, 2 czerwone cebule, 4 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz
Śledziowe fantazje Krystyny Kofty (dla 6 osób)
3/4 kg śledzi z beczki (bez skóry), 1l. mleka, 2 duże słodkie cebule, 1 łyżka cukru, 1 cytryna, 1/2 kg ogórków kiszonych, 3 winne jabłka, 1/2 l gęstej śmietany 30%, 1-2 łyżki mieszanki zmielonych przypraw: goździków, pieprzu białego, czarnego, gałki muszkatołowej, ew. jajo na twardo
Śledź z buraczkami Matki Generalnej (dla 12 osób)
1kg. buraków, 1kg. marynowanych płatów śledzi (z wiaderka lub słoiczka),4 cebule, 1 słoik majonezu, cukier, sól, kwasek cytrynowy
Pierożki z rokpolem (ok. 30 sztuk)
Opakowanie ciasta francuskiego, 150g. rokpola, 2-3 łyżki gęstej śmietany, ostra mielona papryka, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 gruszka, sok z 1/2 cytryny, jajko
Ryba w sosie cytrynowym (dla 4 osób)
800g. filetów rybnych (dorsz, czerniak, okoń nilowy), sól, pieprz, 1/2 pęczka natki, 1 cytryna, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 4 łyżki schłodzonego masła, 1 łyżka kaparów, cukier
Śledź po grecku Pawła Wawrzeckiego (dla 8 osób)
1 kg cebuli, 4 płaskie plastikowe opakowania matiasa w oleju, 1 kg marchwi, 2 słoiczki przecieru pomidorowego 30 proc., 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu spirytusowego, 5 liści laurowych, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu, 10-15 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, olej
Nalewka jarzębinowa i likier różany
2 kg jarzębiny, 5 l spirytusu, 2 kg cukru, 2,5 l wody (na 9-10 litrów nalewki), 2,5 l spirytusu, 10 kropel olejku różanego, 2,4 kg cukru, 6 litrów wody, ew. 2 kieliszki grenadiny (na ok. 10 litrów likieru)
Zimowa
30 dag pieczeni wołowej, 2 duże czerwone jabłka, 2 łodygi selera naciowego lub 1 zwykły, 2 małe cebule, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos winegret: 6 łyżek oliwy lub oleju, 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, sól, pieprz
Dyplomatyczna
4-6 pomidorów, kilka plasterków ananasa (z puszki), 2 banany, 4 małe ugotowane ziemniaki, 2 winne jabłka, 4 duże pieczarki, 7-8 łyżek gęstego majonezu, sos Worcester, pieprz cayenne,1 łyżka białego wytrawnego rieslinga
Z kurczaka w sosie musztardowym
2 szklanki wody, 2 całe piersi kurczaków, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 awokado, 2 grejpfruty, 4 duże pomarańcze bezpestkowe, 1 czerwona cebula, 1 główka zielonej sałaty, sok z cytryny Sos musztardowo-pomarańczowy: 2 żółtka, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka oliwy, skórka otarta z 1 pomarańczy, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz
Rosyjska
10 dag gotowanej wołowiny, 15 dag pieczonej cielęciny, 1 ?led? marynowany, 2 ugotowane ziemniaki, 1 marchew, 1 burak, 3-4 ogórki konserwowe, 1 winne jabłko, 2 łyżki posiekanych grzybków marynowanych, 4/5 szklanki majonezu, 1 cytryna, 1 jajko na twardo, kilka oliwek, sól, pieprz
Rolada makowa z miodem i migdałami
8 żółtek, 12 dag cukru, 1 laska wanilii, 8 dag suchego maku, 4 dag mąki, 8 dag nie obranych migdałów, 4 białka, 1 łyżka masła do posmarowania blachy. Nadzienie: 1/2 szklanki miodu, 6 dag płatków migdałowych, 3 dag pierników. Glazura: 2 białka, 6 dag cukru, 3 dag płatków migdałowych
Parozzo z regionu Abruzzo
20 dag słodkich migdałów bez skórki, 7-8 gorzkich migdałów, 15 dag kaszy manny, starta skórka z 1 cytryny, 2 łyżki masła, 6 jajek, 20 dag cukru, 15 dag gorzkiej czekolady
Sałatka z szynką i ananasem
400 g ananasa z puszki lub świeżego, 1 winne jabłko, sok z 1/2 cytryny, 50 g marynowanej dyni lub papryki,150 g żółtego sera, 150 g szynki w kawałku, 100 g majonezu lub jogurtu, 100 g śmietany, sól, pieprz, ewentualnie 25 ml brandy (dla 6-8 osób)
Panforte ze Sieny (dla 8 osób)
20 dag migdałów bez skórki, 30 dag orzechów laskowych, 15 dag cukru, 20 dag miodu, 60 dag kandyzowanych owoców i skórki pomarańczowej, 4 łyżki mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 kopiasta łyżka mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków, kolendry i gałki muszkatołowej, 10 dag cukru pudru, 1 opłatek waflowy
Sałatka bankietowa
2 ugotowane marchewki, 100 g selera naciowego, białe części z 2 dużych porów, 150 g groszku konserwowego, 100 g grzybków marynowanych, 150 g korniszonów 1 pęczek szczypiorku, 500 g ryżu, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy z pełnym ziarnem gorczycy, 8 łyżek jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier (dla 6-8 osób)