Wnętrza
Borowiki wigilijne
2-3 kapelusiki suszonych prawdziwków na osobę, mleko do namoczenia grzybów, sól, pieprz, kilka łyżek mąki, 1 jajo, kilka łyżek drobnej bułki tartej, masło do smażenia, siekana natka pietruszki
Karp zapiekany w białym winie
1 kg karpia, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 2 łyżki stopionego masła, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka szałwi z majerankiem, sól, pieprz, 1 łyżka bułki tartej
Karp nadziewany i pieczony
2 średnie wypatroszone karpie, 8 łyżek masła, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 łyżka siekanej natki, 2 szklanki bułki pokrojonej w kostkę, 3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki roztartego tymianku, 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki soku z cytryny
Barszczyk śliwkowy (dla 4 osób)
1 litr gotowego barszczu czerwonego, 3-4 śliwki suszone, 3-4 suszone grzyby
Vianocne hriate
100 g cukru kryształu, 100 ml wody, 1 łyżka smalcu lub drobno pokrojonej i wytopionej słoniny (bez skwarek), po kawałku skórki pomarańczowej i cytrynowej, szczypta cynamonu, 1/2 l. wódki,
Śledź siekany (dla 4 osób)
6 filetów z matiasa, 1 zielona lub czerwona papryka, 2 czerwone cebule, 4 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz
Śledziowe fantazje Krystyny Kofty (dla 6 osób)
3/4 kg śledzi z beczki (bez skóry), 1l. mleka, 2 duże słodkie cebule, 1 łyżka cukru, 1 cytryna, 1/2 kg ogórków kiszonych, 3 winne jabłka, 1/2 l gęstej śmietany 30%, 1-2 łyżki mieszanki zmielonych przypraw: goździków, pieprzu białego, czarnego, gałki muszkatołowej, ew. jajo na twardo
Śledź z buraczkami Matki Generalnej (dla 12 osób)
1kg. buraków, 1kg. marynowanych płatów śledzi (z wiaderka lub słoiczka),4 cebule, 1 słoik majonezu, cukier, sól, kwasek cytrynowy
Pierożki z rokpolem (ok. 30 sztuk)
Opakowanie ciasta francuskiego, 150g. rokpola, 2-3 łyżki gęstej śmietany, ostra mielona papryka, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 gruszka, sok z 1/2 cytryny, jajko
Ryba w sosie cytrynowym (dla 4 osób)
800g. filetów rybnych (dorsz, czerniak, okoń nilowy), sól, pieprz, 1/2 pęczka natki, 1 cytryna, 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, 4 łyżki schłodzonego masła, 1 łyżka kaparów, cukier
Śledź po grecku Pawła Wawrzeckiego (dla 8 osób)
1 kg cebuli, 4 płaskie plastikowe opakowania matiasa w oleju, 1 kg marchwi, 2 słoiczki przecieru pomidorowego 30 proc., 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu spirytusowego, 5 liści laurowych, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu, 10-15 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, olej
Nalewka jarzębinowa i likier różany
2 kg jarzębiny, 5 l spirytusu, 2 kg cukru, 2,5 l wody (na 9-10 litrów nalewki), 2,5 l spirytusu, 10 kropel olejku różanego, 2,4 kg cukru, 6 litrów wody, ew. 2 kieliszki grenadiny (na ok. 10 litrów likieru)
Zimowa
30 dag pieczeni wołowej, 2 duże czerwone jabłka, 2 łodygi selera naciowego lub 1 zwykły, 2 małe cebule, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos winegret: 6 łyżek oliwy lub oleju, 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego, sól, pieprz
Dyplomatyczna
4-6 pomidorów, kilka plasterków ananasa (z puszki), 2 banany, 4 małe ugotowane ziemniaki, 2 winne jabłka, 4 duże pieczarki, 7-8 łyżek gęstego majonezu, sos Worcester, pieprz cayenne,1 łyżka białego wytrawnego rieslinga
Z kurczaka w sosie musztardowym
2 szklanki wody, 2 całe piersi kurczaków, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 awokado, 2 grejpfruty, 4 duże pomarańcze bezpestkowe, 1 czerwona cebula, 1 główka zielonej sałaty, sok z cytryny Sos musztardowo-pomarańczowy: 2 żółtka, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka oliwy, skórka otarta z 1 pomarańczy, sok z 1/2 pomarańczy, sól, pieprz
Rosyjska
10 dag gotowanej wołowiny, 15 dag pieczonej cielęciny, 1 ?led? marynowany, 2 ugotowane ziemniaki, 1 marchew, 1 burak, 3-4 ogórki konserwowe, 1 winne jabłko, 2 łyżki posiekanych grzybków marynowanych, 4/5 szklanki majonezu, 1 cytryna, 1 jajko na twardo, kilka oliwek, sól, pieprz
Rolada makowa z miodem i migdałami
8 żółtek, 12 dag cukru, 1 laska wanilii, 8 dag suchego maku, 4 dag mąki, 8 dag nie obranych migdałów, 4 białka, 1 łyżka masła do posmarowania blachy. Nadzienie: 1/2 szklanki miodu, 6 dag płatków migdałowych, 3 dag pierników. Glazura: 2 białka, 6 dag cukru, 3 dag płatków migdałowych
Parozzo z regionu Abruzzo
20 dag słodkich migdałów bez skórki, 7-8 gorzkich migdałów, 15 dag kaszy manny, starta skórka z 1 cytryny, 2 łyżki masła, 6 jajek, 20 dag cukru, 15 dag gorzkiej czekolady
Sałatka z szynką i ananasem
400 g ananasa z puszki lub świeżego, 1 winne jabłko, sok z 1/2 cytryny, 50 g marynowanej dyni lub papryki,150 g żółtego sera, 150 g szynki w kawałku, 100 g majonezu lub jogurtu, 100 g śmietany, sól, pieprz, ewentualnie 25 ml brandy (dla 6-8 osób)
Panforte ze Sieny (dla 8 osób)
20 dag migdałów bez skórki, 30 dag orzechów laskowych, 15 dag cukru, 20 dag miodu, 60 dag kandyzowanych owoców i skórki pomarańczowej, 4 łyżki mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 kopiasta łyżka mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, goździków, kolendry i gałki muszkatołowej, 10 dag cukru pudru, 1 opłatek waflowy
Sałatka bankietowa
2 ugotowane marchewki, 100 g selera naciowego, białe części z 2 dużych porów, 150 g groszku konserwowego, 100 g grzybków marynowanych, 150 g korniszonów 1 pęczek szczypiorku, 500 g ryżu, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy z pełnym ziarnem gorczycy, 8 łyżek jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier (dla 6-8 osób)
Sałatka żmudzka
20 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa wieprzowego, 30-40 dag chleba wileńskiego lub razowego, 3 kiszone ogórki, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 pory lub 10 ząbków czosnku, 3 szklanki gotowanej białej fasoli, 3/4 szklanki oleju lnianego, sól, pieprz (dla 8 osób)
Sałatka śledziowa z orzechami
4-6 filetów śledziowych, 10 dag ostrego żółtego sera, 2-3 konserwowe papryki, 10 dag zielonych oliwek bez pestek, 1 puszka białej fasoli na sos: 4 łyżki majonezu, łyżka octu balsamicznego, sól i pieprz do posypania: 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka siekanej natki
Sałatka z wędzonego węgorza
1 awokado, sok z 1/2 cytryny, 2 buraczki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 1/4 szklanki cukru, 40 ml octu jabłkowego, 2 grejpfruty, 1 limonka, 4 łyżki oliwy,300 g wędzonego węgorza bez ości, 2 pomidory, 1 sałata rzymska
Sałatka z pomidorków czereśniowych
600 g pomidorków czereśniowych lub możliwie najmniejszych dojrzałych koktajlowych, 1 mango, 1 mała papryczka chilli, 6 gałązek mięty, sok z 1 cytryny, 1 łyżka oliwy
Struffoli z Neapolu (dla 8 osób)
Ciasto: 40 dag mąki, 6 żółtek, 2 łyżki rumu, 3 łyżki masła, starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy, 10 dag cukru, 1 szczypta soli, olej. Polewa: 10 dag miodu, 10 dag cukru, 4 łyżki wody, 10 dag kolorowej posypki cukrowej do ciast
Ciasto makowe z polewą
8 jajek, 125 g cukru pudru, szczypta soli, 225 g masła, 1 torebka cukru waniliowego, 100 g zmielonych orzechów laskowych, 25 g tartej bułki, szczypta proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 250 g zmielonego maku, likier morelowy, mąka i masło do formy
Strucla z powidłami
30 dag mąki, 3 dag drożdży, 5 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 4 żółtka, 4 łyżki masła, 1 cukier waniliowy, 30 dag powideł śliwkowych, pergamin, tłuszcz i bułka tarta do formy
Ciasto podstawowe
Duża szczypta drożdży instant lub 4 g świeżych, 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mleka, ciasto: 1 łyżeczka drożdży instant lub 10 g świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 jajko, 2 żółtka, szczypta soli, 2 szklanki mąki, 120 g masła o temperaturze pokojowej, olej do smarowania miski
Ciasto daktylowe
20 dag suszonych daktyli, 1/3 szklanki wrzątku, 100 g miękkiego masła, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki mleka, tłuszcz do formy Sos toffi: 200 g masła pokrojonego na kawałki, 1 szklanka śmietany 30 proc., 1 i 2/3 szklanki brązowego cukru