Kalendarz biodynamiczny

Anna Morleo

Kalendarz biodynamiczny to kalendarz księżycowy, oparty o zasady rolnictwa biodynamicznego. Jego twórcą jest austriacki filozof, przyrodnik i mistyk, Rudolf Steiner, twórca antropozofii, czyli „wiedzy o człowieku”. W 1924 r wygłosił on cykl wykładów pt. ”Kurs rolniczy”, który stanowią podstawę teoretyczną rolnictwa biodynamicznego. Ta idea została w kolejnych latach rozwinięta przez Alberta Howard`a, Ehrenfried`a Pfeiffer`a, Hans`a Rusch`a oraz Marię Thun, która opracowała kalendarz prac rolniczych i ogrodniczych.

Kalendarz biodynamiczny
Kalendarz biodynamiczny
Fot. Shutterstoc/Joshua Resnick

Biodynamika jest często postrzegana jako radykalna wersja ekologii. W istocie, jest to próbą życia w harmonii z wszechświatem, wykorzystując jego siły i prawa nim rządzące. Uznaje ona, że słońce, księżyc, gwiazdy i planety, wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu oraz  na rozwój i siły witalne roślin. To od pozycji ziemi wobec słońca oraz od faz księżyca zależą pory roku,  cykl dzień i noc, przypływy i odpływy oceanów. Ta holistyczna koncepcja natury i wszechświata ma swój wyraz w kalendarzu biodynamicznym, wskazującym precyzyjnie najlepsze dni do siewu, nasadzeń, pielęgnacji roślin i zbierania plonów oraz wykonywania innych prac.

Kalendarz biodynamiczny ma zastosowanie nie tylko w rolnictwie i ogrodnictwie. Istnieją jego wersje przeznaczone dla wędkarzy, pszczelarzy, grzybiarzy, pań domu oraz takie, które wskazują najlepszy czas na wykonywanie zabiegów służących zdrowiu i urodzie, jak np. masaży, farbowania i cięcie włosów, itd.

Kalendarz biodynamiczny ogrodnika

Kalendarz biodynamiczny ogrodnika to zbiór szczegółowych informacji dla ogrodników, wino-ogrodników, działkowców i rolników o najkorzystniejszych terminach siewu i sadzenia  roślin, ich pielęgnacji i zbierania plonów. Koncepcja kalendarza biodynamicznego ogrodnika opiera się na głębokim szacunku do natury i jej praw, poprzez zachowanie bioróżnorodności oraz na całkowitym wyeliminowaniu  w uprawie sztucznych nawozów, pestycydów, herbicydów, i zastąpienie ich kompostowaniem i preparatami wspomagającymi, otrzymanymi z minerałów i roślin. Doświadczenie wskazuje, że plony otrzymane z upraw prowadzonych według tych zasad wyróżniają się lepszym smakiem i aromatem oraz są zdecydowanie zdrowsze.

Kalendarz biodynamiczny – marzec

Marzec to miesiąc bardzo pracowity dla wszystkich ogrodników. Czas siania do gruntu pierwszych kwiatów i warzyw, przygotowywania rozsad, nawożenia oraz przycinania drzew i krzewów. Jednak tempo prac co roku jest różne i zależy od temperatury, nasłonecznienia, ilości wody oraz wpływu księżyca. Podlewanie roślin  w marcu należy dostosować do ilości śniegu i opadów  atmosferycznych. Najlepszy czas na nawożenie jest pełnia księżyca. Termin siewu należy dostosować do wskazówek kalendarza biodynamicznego.

  • W dniach liścia należy wysiać  do gruntu sałatę, groch i koper, a na rozsady pomidory, paprykę, brokuły i sałatę.
  • W dniach korzenia wysiewamy do gruntu pietruszkę, rzodkiewkę, marchew, cebulę, pasternak oraz pora i selera na rozsady.
  • Okres ubywającego Księżyca to najlepszy czas aby przyciąć róże, tawuły japońskie i Dauglasa, hortensje bukietowe i krzewiaste oraz budleje Dawida.
  • Marzec to też ostatni moment na wapnowanie ziemi i trawników.

Kalendarz biodynamiczny na 2021>>>

Kalendarz biodynamiczny – kwiecień

Kwiecień to miesiąc bardzo zmienny, jeśli chodzi o warunki atmosferyczne, dlatego planując prace w ogrodzie musimy, oprócz wskazówek kalendarza biodynamicznego, uwzględnić również prognozy pogody. To dobry czas na sianie do gruntu i na rozsady, nawożenie oraz przycinanie, np. lawendy, oczywiście w odpowiednim czasie.  

  • W dni liścia siejemy sałatę, szpinak, koper i pietruszkę naciową.
  • W dni korzenia wysiewamy marchew, pietruszkę korzeniową, cebulę, rzodkiewkę i buraki ćwikłowe.
  • W dni kwiatowe wysiewamy do gruntu nagietki, aksamitki, kosmosy, chabry, słoneczniki, maki, nagietki, groszek pachnący i wilce, a na rozsady cynie i lwie paszcze.
  • Kwiecień to również dobry czas, aby sadzić, przesadzań i rozsadzać byliny, takie jak liliowce, floksy czy funkie.
  • W tym okresie powinniśmy również zacząć walczyć z chwastami i szkodnikami roślin.
  • Sprawdźmy, czy na naszych bukszpanach nie pojawiła się ćma bukszpanowa,  a na drzewach i krzewach owocowych nie ma oznak parcha, mączniaka, brunatnej zgnilizny drzew pestkowych czy wielkopąkowca porzeczkowego.
  • Nie zapominajmy też o regularnym nawożeniu i  koszeniu trawników.
Kalendarz biodynamiczny
Kalendarz biodynamiczny
Fot. Shutterstock/Alexander Raths

Kalendarz biodynamiczny – maj

Maj to miesiąc, w którym już widać pierwsze efekty pracy w ogrodzie – kwitnące kwiaty i drzewa, wschodzące warzywa. Odwołanie się do wskazówek kalendarza biodynamicznego pozwoli nam zaplanować, w których dniach najlepiej spulchniać ziemię, a w których siać i sadzić, kiedy np. odchwaszczać i wykonywać inne prace. Oczywiście, szczególną czujność należy zachować okresie tzw. „zimnych ogrodników” (około 12-15 maja), kiedy nad Polskę cyklicznie nadciąga arktyczne powietrze i może wyrządzić wiele szkód w ogrodzie.

  • W dniach owoców, ale raczej po 15 maja, należy sadzić pomidory, ogórki, fasolę, dynię, cukinię, kabaczki, patisony i kukurydzę.
  • W dniach korzeniowych warto posiać rzodkiewkę, marchew, pietruszkę korzeniową, buraki ćwikłowe oraz posadzić bulwy i cebule takich kwiatów jak: mieczyki, begonie bulwiaste, zawilce wieńcowe i galtonie.
  • W dniach owocu posadźmy do gruntu pomidory, bakłażany i paprykę oraz posiejmy ogórki, fasolę, cukinię i dynię.
  • Pamiętajmy, aby przy doborze stanowisk dla poszczególnych roślin kierować się zasadami biodynamiki – to pomoże nam w ochronie upraw przed szkodnikami. 
  • Maj to także miesiąc regularnego nawożenia, odchwaszczania oraz koszenia trawników.

Kalendarz biodynamiczny – czerwiec

Czerwiec to miesiąc siania, sadzenia i nawożenia.

  • W dni, oznaczone w kalendarzu dynamicznym liściem, wysiewamy nasiona kalarepy oraz kapusty chińskiej i pekińskiej.
  • Wysadzamy rozsady brukselki i zimowych odmian kapusty oraz ziół.
  •  Ściółkujemy rabaty i zabezpieczamy się przed gryzoniami. Ścinamy i suszymy szałwię, miętę, lubczyk, tymianek, cząber i melisę.  To również dobry czas przygotować gnojówki z pokrzyw i żywokostu.
  • W dni owocowe wysadzamy rozsady arbuzów, melonów, dyń,  papryki oraz miechunek i podlewamy je gnojówka z pokrzyw, rozcieńczona woda w proporcji 1:20. Aby zabezpieczyć pomidory i ogórki przed mączniakiem i zarazem stosujemy oprysk z serwatki i piwa, w proporcjach 1:1.  
  • To również dobry czas na palikowanie, podwiązywanie i obrywanie bocznych odrostów u pomidorów.
  • W dni kwiatowe wysiewamy drugi rzut fasolki szparagowej i groszku cukrowego  oraz obcinamy przekwitłe pędy krzewów i kwiatostany lilaków.
Kalendarz biodynamiczny
Kalendarz biodynamiczny
Fot. Shutterstock/yuris

Kalendarz biodynamiczny – lipiec

Zgodnie z zaleceniami kalendarza biodynamicznego w lipcu głównie zbieramy, dosiewamy i zasilamy.

  • W dniach liścia zbieramy i suszymy zioła, kosimy trawniki, wysiewamy sałatę, rukolę, kapustę pekińską, gorczycę, facelię i grykę oraz formujemy krzewy i żywopłoty.  
  • To również czas na zasilanie warzyw liściastych gnojówką z pokrzywy oraz wykonanie oprysków przeciw szkodnikom i chorobom,

W lipcu zbieramy, w miarę jak dojrzewają owoce:  truskawki, maliny, agrest, porzeczki,  pomidory i cukinie.  W dni owocu opryskujemy również wodą z mydłem ogrodniczym drzewa owocowe, aby pozbyć się mszyc i przędziorka. Podczas dni korzenia przerywamy pietruszkę, marchew i buraki oraz profilaktycznie pryskamy wyciągiem z czosnku lub cebuli, aby zabezpieczyć je przed połyśnicą. To również dobry czas  na wykopanie i suszenie cebulek tulipanów, narcyzów i hiacyntów.  W dni kwiatowe usuwamy przekwitłe kwiatostany.


Kalendarz biodynamiczny – sierpień

Sierpień to miesiąc zbiorów. W czasie dni oznaczonych w kalendarzu symbolem liścia powinniśmy zająć się  ścinaniem bylinowych ziół, takich jak mięta, melisa, tymianek, trawa cytrynowa, majeranek i cząber oraz wysiewem rukoli i szpinaku. To tez właściwy czas na sadzenie sałaty z rozsady, suszenie i mrożenie ziół oraz przygotowywanie z nich olejków. W dniach owocu zrywamy ogórki, cukinię, kabaczki i patisony, fasolkę szparagową, śliwki, morele i borówki. W dniach korzenia zbieramy czosnek. Sierpień to czas na sadzenie irysów, liliowców i piwonii oraz przygotowania przetworów z owoców i warzyw. W czasie pełni pamiętamy o podlewaniu roślin. Kalendarz dynamiczny przypomina również o opryskiwaniu ogórki serwatką lub chudym mlekiem z dodatkiem piwa, w ramach profilaktyki przed mącznikiem oraz pomidorów, aby chronić je przed zarazą ziemniaczaną.

Skomentuj:

Kalendarz biodynamiczny