Wnętrza

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Gęś pieczona z sałatką pomarańczową

    1 gęś, 2 łyżki majeranku, 1 łyżka oleju lub masła, sól Na sałatkę: 2 pomarańcze, 1 mały fenkuł (ok. 150 g), 2 małe białe cebule, 1 łyżka białego octu winnego, 4 łyżki oliwy, 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego, sól, pieprz, świeży koperek (dla 6-8 osób)

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Wieprzowina w sosie piwnym

    1 kg niezbyt tłustego schabu karkowego, sól, pieprz, 1/2 l jasnego piwa, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 2 czubate łyżeczki gęstego przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sok z cytryny lub ocet winny

  • 10.10.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA CZEKOLADA , OZDOBY SWIATECZNE NA TORTY , HOTEL SOBIESKI , NA ZDJECIACH BOZENA SIKON PREZENTUJE DEKORACJE CUKIERNICZE NA TORTY

    Tort kawowy

    Biszkopt czekoladowy: 6 jajek, 120 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, masło i mąka do formy, Syrop do nasączania: 150 g cukru, 150 ml wody,3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,60 ml rumu Krem czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady (71 proc. kakao), 225 ml śmietany (36 proc.) Krem kawowy: 150 g śmietany (36 proc.), 25 g cukru, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 2 g żelatyny

  • 23.10.2006 WARSZAWA SESJA

    Confit de canard

    4 udka kacze 1 kg tłuszczu kaczego lub smalcu 1/2 pęczka włoszczyzny, sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek słoiczek żurawiny

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Kaczka z pomarańczami w cieście

    1 młoda kaczka, ziele angielskie, kolendra, 2 łyżki koniaku, 700 g schabu karkowego, 100 ml białego wina, 4 cebulki dymki, 150 g masła, 250 g wątróbek drobiowych, skórka z połowy pomarańczy, 5 pomarańczy, 160 ml bulionu, 2 jaja, sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki, 150 g masła, sól, 4 łyżki zimnej wody, masło do smarowania formy Galaretka: 20 g żelatyny, 1 łyżka wody, 500 ml bulionu, 50 ml likieru pomarańczowego (dla 12-14 osób)

  • 16.10.2007 KACZKA NA SLODKO KUCHNIA STYLIZACJA MARIA SZKOP FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 12 (154) - 12 2007

    Kaczka na słodko

    60 dag filetów z kaczki, dodatki: oliwa, majeranek, czosnek, sól, pieprz 4 łyżki miodu 40 g krupniku (alkohol) 80 g soku z pomarańczy

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Pierś indyka z meksykańskim sosem orzechowym

    1 spora garść natki pietruszki, 1/4 szklanki oliwy, 3-4 łyżki soku z limonki, 3 duże, obrane ząbki czosnku, 2 łyżki sosu chilli, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki sosu Worcestershire, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 2 kawałki piersi indyka (po 1 kg), 60 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach. Sos orzechowy: 6 łyżek oliwy, 6 dużych, obranych ząbków czosnku, 25 dag orzechów laskowych, 1 duży lub 2 małe banany, 80 dag jabłek, 1 cebula pokrojona w cienkie piórka, 2-3 papryczki chilli, 10-15 dag suszonych śliwek, 7 goździków, 6 ziaren ziela angielskiego, po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu, mały kawałek cynamonu, 2 tortille, 2 litry bulionu drobiowego, 2 łyżki octu winnego (białego, najlepiej jabłkowego)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Indyk z pesto

    4 szklanki ugotowanego na pół miękko ryżu, 1 szklanka pesto (najlepiej domowego), 1/2 szklanki orzeszków piniowych, 1 nieduży indyk (4-5 kg), oliwa, 40 dag wędzonego bekonu, pokrojonego w cienkie plasterki

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym

    Piersi kaczki (po 20 dag na osobę), sól, pieprz, 2 łyżeczki suszonego tymianku, 2 łyżki masła Sos: 1 szklanka bulionu drobiowego, 1 szklanka soku pomarańczowego, po 4 łyżki białego wytrawnego wina i cointreau, sól, biały pieprz, 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Ryba w sosie pomarańczowym

    800 g filetów z soli lub turbota, 150 g masła, 4 pomarańcze, 2 szalotki, 3 łyżki śmietanki 36%, 1 łyżka listków estragonu, sól, pieprz oraz cukier do smaku (dla 4 osób)

  • 10.10.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA PIEC SKLADNIKOW , HALIBUT Z RZYMSKA SALATA

    Halibut z rzymską sałatą

    3 łyżki masła, 1 cytryna przecięta na pół, 2 łyżki poszatkowanej szalotki, 8 dużych, zdrowych liści sałaty rzymskiej, 4 filety halibuta lub innej białej ryby (po 150g.)

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Śledzie w dwóch dressingach

    8 sprawionych matjasów (po 4 do każdego sosu) na marynatę: 1/2 szklanki białego octu winnego, 2 łyżki cukru, sól i biały pieprz do smaku na dressing nr 1: 1 posiekana czerwona cebula, 1 szklanka kwaśnej śmietany, sól, pieprz na dressing nr 2: 3 łyżki musztardy, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki curry, sól, biały pieprz

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Glasmastarsill

    Na marynatę: 1/2 filiżanki wody, 1/2 filiżanki białego octu winnego, 1/2 szklanki cukru. 4 śledzie matjasy, 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry, 1 marchewka obrana i posiekana w cieniutkie plasterki, kawałeczek świeżego imbiru pokrojony w cieniutkie plasterki, 2 łyżki świeżo utartego i odciśniętego w lnianej ściereczce chrzanu, 2 łyżki ziela angielskiego, 1 łyżka nasion gorczycy, 2 duże liście laurowe

  • 10.10.2006 WARSZAWA

    Śledzie na cztery sposoby

    6-8 filetów śledziowych matiasów, 1/2 szklanki mleka, 1 winne jabłko, 1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 5 dag), 4 łyżki majonezu, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki curry, cukier i sól do smaku, 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku lub 6-8 filetów śledziowych, 1 mała puszka anchois, 2 nieduże pory, 1 szklanka dobrej oliwy, 1/4 łyżeczki ziołowego pieprzu, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, 2 łyżki małych kaparów z zalewy, 1 łyżeczka soku z cytryny, ew. szczypta soli lub 6-8 filetów śledziowych, 4 czerwone cebule, 5 łyżek oliwy, 8 goździków, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/4 szklanki czerwonego octu winnego, 1-2 łyżki rodzynek lub 6-8 filetów śledziowych, 2 pomidory, 1 łodyga selera naciowego, 1 gotowana marchewka, 1 gotowana pietruszka, 3 korniszony, 1 cebula na sos: 4 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki ostrego ketchupu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku

  • 16.10.2006

    Łosoś w liściach szpinaku

    3-4 jaja, 600 g surowego łososia, 750 g szpinaku, oliwa do smażenia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2-3 ząbki czosnku, 700 ml bulionu warzywnego, 15 g żelatyny (forma ok. 1,5 litra)

  • 16.10.2006

    Mus z tuńczyka

    15-20 g żelatyny, 100 ml zimnej wody, 200 g tuńczyka z puszki, ew. 1 łyżka oleju, 200 ml kwaśnej śmietany 22%, sól, pieprz (Na 0,5 litra musu)

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Sola w pomarańczach

    2 ząbki czosnku, 4 łyżki soku cytrynowego, 2 cebule, 6 filetów z soli, 3 pomarańcze, 500 ml świeżego soku z pomarańczy, 250 ml gęstej śmietany,1/2 łyżeczki pieprzu, sól, oliwa (dla 6 osób)

  • 24.10.2006 WARSZAWA

    Panga z marchewką w maśle waniliowo-szafranowym

    4 filety z pangi (po 15 dag), 4 marchewki, 2 laski wanilii, 7-8 dag masła, 100 ml bulionu warzywnego, 2-3 nitki szafranu, sól, pieprz, 1 łyżka koniaku (dla 4 osób)

  • 29.10.2007

    Wędzony węgorz z burakami

    1 kg filetów z wędzonego węgorza, 30 dag małych buraków,1/2 l wywaru z ryby, 10 małych cytryn, 1 pęczek koperku, 3 dag żelatyny, 20 dag śmietany (22%) Syrop: 40 dag cukru, 1/2 l wody. Winegret: 3 łyżki oleju arachidowego, 1 łyżka octu z białego wina, sól, pieprz (Dla 8-10 osób)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem

    1/2 kg szpinaku, 1 kg suszonego dorsza lub świeżych filetów, 3 ząbki czosnku, 1 mały pęczek natki pietruszki, 8 łyżek oliwy, 3 listki bobkowe, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz

  • 15.10.2008

    Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego

    30 dag śledzi korzennych, 1 czerwona cebula, garść suszonych śliwek bez pestek, 1 kieliszek śliwowicy, 1 łyżka ciemnego cukru, 3 łyżki octu winnego, 2 łyżki oliwy (Dla 4 osób)

  • 15.10.2008

    Kremowa dorada z jabłkiem i chrzanem

    4 dorady (po 25 dag), 4 łyżeczki chrzanu, 1 jabłko, 4 gałązki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, 4 łyżeczki soli gruboziarnistej, 4 łyżki oliwy (dla 4 osób)

  • 08.10.2008

    Łosoś z pomarańczami, goździkami, lawendą i odrobiną miodu

    3 filety z łososia (po 20 dag każdy), 1 łyżka ciemnego miodu, 2 łyżki oliwy, 1 pomarańcza, 4 goździki, 3-4 gałązki suszonej lawendy spożywczej (Dla 3 osób)

  • 15.10.2008

    Śledź musztardowo-miodowy na tarteletkach

    25 dag śledzi korzennych, 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżka ciemnego miodu, 5 łyżkek wody, 2 łyżki oliwy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka oliwy, 80 g masła, 1/2 szklanki wody. Nadzienie: 1 jabłko, 1 czerwona cebula, 2 jajka, 200 ml śmietany (12%), sól, biały pieprz (Dla 4-5 osób)

  • 15.10.2008

    Sandacz na szpinaku z gorgonzolą

    4 filety z sandacza (bez skóry), sól, pieprz, 30 dag liści szpinaku, garść orzechów nerkowca, garść rodzynek sułtańskich (im większe, tym lepiej), 2 łyżki oliwy, 12 dag sera gorgonzola (może być inny ser z niebieską pleśnią np. roquefort), 200 ml śmietany (12%), 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (Dla 4 osób)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Śledź w sosie jogurtowo-orzechowym

    8 wymoczonych w mleku filetów śledziowych, 2 duże zielone jabłka, 300 g łodyg selera naciowego, sok z 1 cytryny, 250 ml jogurtu, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich, sól, świeżo zmielony biały pieprz. Panierka: 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczka zmielonej gorczycy, 1 łyżeczka zmielonych ziaren pieprzu cytrynowego, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kopru włoskiego

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami

    Farsz: 300 g filetu z łososia obranego ze skóry i ości, 100 g suszonych pomidorów z zalewy, olej, 2 cebule, sól, pieprz Ciasto: 300 g mąki, 2 żółtka, 2 łyżki oleju, sól Dodatki: 40 g filetów anchois, 8 łyżek oliwy truflowej, 4 łyżki octu balsamicznego

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Karp pieczony w śmietanie

    1 karp (około 1,5 kg), sól, grubo zmielony pieprz, 2 łyżki mąki, 1-2 łyżki masła, 1 szklanka śmietany 18%

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Ryby z sosem chrzanowym

    1 kg ryb (sandaczy, szczupaków lub innych rzecznych), 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu warzywnego z kostki, 2 łyżki startego chrzanu, 2 łyżki zmielonych migdałów, cukier do smaku, sok z 1/2 cytryny, sól

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Zupa z dorsza

    50 ml oliwy, 2 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie paseczki, 4-6 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki, szczypta szafranu, 1,5 l bulionu drobiowego, 4 filety z dorsza (około 200 g każdy), 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być żółte, dla efektu kolorystycznego), 100 g czarnych i 100 g zielonych oliwek, 200 g liści szpinaku, sól, pieprz, 400 g ugotowanego drobnego makaronu, kolorowy pieprz, posiekany szczypior