Wnętrza
Czerwona sałatka
2 pomidory, 1 czerwona cebula, 1 mała czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 czerwony grejpfrut, 1 mała puszka czerwonej fasolki Kidney (12 dag), 1 pęczek szczypiorku Sos winegret: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oleju z pestek winogron, sól, cukier
Kotleciki jagnięce z kostką
1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 duże posiekane zšbki czosnku, 1 łyżka ostrej musztardy, 2 łyżeczki posiekanego ?wieżego rozmarynu, 80 dag kotlecików jagnięcych z kostkš, 1,5 szklanki tartej bułki (a najlepiej wysuszonego i startego żytniego chleba),2 łyżki stopionego masła
Stylowy, wygodny salon
Jakie warunki powinien spełniać salon z prawdziwego zdarzenia? Przede wszystkim musi być wygodny - wszak służy wypoczynkowi domowników. Ponadto - powinien mieć wyrazisty styl.
Dekoracyjne kasetki
Cenniejsze precjoza schowajmy w kasetce, by były bezpieczne i łatwe do odszukania. Natomiast tańsze korale, kolczyki i inne świecidełka pomysłowo wyeksponujmy, np. w ramce. Niech zdobią także wnętrze.
Czekoladowe dekoracje
Dla ciała i dla duszy. Pralinki, ciasteczka albo pielęgnacyjny żel czy krem. Wszystko z kakao lub w jego pięknym kolorze. Przesada? Skąd! Przecież czekolada nie tylko wspaniale smakuje, ale też koi nerwy, poprawia nastrój i zbawiennie wpływa na urodę.
Lebkuchen
na pierniczki: 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 dag migdałów, 5 jaj, 30 dag cukru, 20 dag mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki do kawy otartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonego kardamonu na lukier: 1 białko, 3 łyżki kakao, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka wody (na 40 ciasteczek)
Pierniczki norymberskie
25 dag migdałów, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej, 3 białka, 18 g cukru pudru, 1 łyżeczka do kawy mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków na lukier: 10 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny (na 40 ciasteczek)
Truskawki z pianką kokosową
2 łyżki stołowe żelatyny, 2 łyżki i 250 ml wody, 125 g cukru, 50 ml. mleka kokosowego, 2 białka, 1 łyżeczka skórki cytrynowej, 2 łyżki soku z cytryny, 250 g truskawek, mak (dla 4 osób)
Pieczony ananas
1 ananas, 1 łyżka miodu, 200 ml słodkiej śmietanki, 1 żółtko, 50 g czekolady orzechowej, lody waniliowe (dla 6 osób)
Grzane wino
1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 1 pomarańcza, 1/4 szklanki bardzo dobrej brandy, 8-10 goździków, 2/3 szklanki cukru (lub miodu), 3 kawałki cynamonu, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Kompot z pomarańczy
10 pomarańczy, 30 dag cukru, 1,5 szklanki wody (dla 6 osób)
Piorunujący grog
Po 15 ml rumu: białego, złotego i ciemnego, 15 ml likieru pomarańczowego Grand Marnier, po30 ml soku: grejpfrutowego, pomarańczowego i ananasowego
Wigilijny glögg
750 ml wytrawnego czerwonego wina, 3 nasiona kardamonu, świeża skórka z 1 pomarańczy, 4-5 goździków, 1 laska cynamonu, 1 filiżanka obranych migdałów, 1 filiżanka ciemnych rodzynków, 1/2 filiżanki kostek cukru, 1,5 filiżanki aquavitu (szwedzkiego likieru o kminkowym aromacie) lub anyżówki
Glögg fiński
1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 2-3 łyżki madery (jeśli mamy), 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki rodzynek, 1-2 kawałki cynamonu, 5-6 goździków, 1/4 szklanki całych obranych migdałów, 1/4 szklanki czystej wódki
Egg Nog
12 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki rumu lub burbona, 1/2 szklanki brandy, 6 szklanek mleka, szczypta gałki muszkatołowej
Amaretto Cooler
Amaretto, czysta wódka, sok pomarańczowy, sok żurawinowy, limonka
Kaczka po staropolsku oraz kaczka w miodzie
Która lepsza? Oto pytanie. Obie znakomite...
Bomba cynamonowa
Ciasto: 10 jajek, 250 g cukru, 150 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej, Krem cynamonowy: 300 ml śmietany 30%, 10 g żelatyny, 30 ml wody, 2 łyżki otartej kory cynamonu Kamis Spécialité, oliwa i cukier puder do formy, kakao i dodatkowe kawałki kory cynamonu do dekoracji bomby
Deser korzenny
Biszkopt: 400 g masła, 130 g cukru pudru, 3 jaja, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki cynamonu krem Russel: 5 jajek, 320 g cukru, 240 g masła, 350 g margaryny, 80 g likieru kawowego, 40 g zaparzonej kawy rozpuszczalnej (20 g wrzątku + 20 g kawy), przyprawa do kawy i deserów Kamis
Golonka w piwie (dla 2 osób)
2 golonki tylne po 80 dag - 1 kg, sól, biały pieprz z młynka, 3 dag smalcu, 1 szklanka gorącej wody, 1 cebula, 1 liść laurowy, po 3-4 goździki i jagody jałowca, 125 ml mocnego ciemnego piwa
Polędwiczki w sosie ziołowym (dla 4-6 osób)
500 g polędwiczek wieprzowych, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 4 łyżki oliwy, 4-5 ząbków czosnku, 100 ml wytrawnego wina białego, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Galaretka z nóżek wieprzowych (dla 6-8 osób)
4 nóżki wieprzowe, 1 główka czosnku, 2 cebule, 12 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, ew. 1 golonka, 250 g włoszczyzny (bez kapusty), ew. 4 białka, koper, cząstki cytryny, 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki białego octu winnego lub sok z 1 cytryny, sól, pieprz
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim
45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 60 dag polędwiczek wieprzowych (dwa ładne kawałki), świeżo mielony pieprz, 2 łyżki łagodnej musztardy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 żółtko, mąka
Pomarańcze nadziewane mięsem (dla 8 osób)
50 dag chudej wieprzowiny, 4 duże pomarańcze, 6 ząbków czosnku, 2-cm kawałek imbiru, 1 cebula, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 50 g orzechów ziemnych, 4 świeże papryczki chilli, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki pasty krewetkowej lub łososiowej, sól
Wołowina duszona w czerwonym winie
1 kg wołowiny na pieczeń (krzyżowa, zrazowa), 4-5 ząbków czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 cebula,3 łyżki oliwy, 2-3 łyżki masła, sól, świeżo zmielony pieprz, 375 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie (400 g), 1 l rosołu mięsnego, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 słoiczek marynowanych cebulek
Polędwica w sosie borowikowym
2 łyżki świeżych listków tymianku, 2 łyżeczki grubej soli, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 1 kawałek (1-1,5 kg) polędwicy wołowej (chateaubriand), 4 łyżki oliwy, 40-50 dag borowików, 2 łyżki posiekanych szalotek, 4 łyżki brandy, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka mąki, 2 szklanki dobrego bulionu wołowego (najlepiej domowego), 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz
Pieczeń z polędwicy (dla 4-6 osób)
1 kg polędwicy wołowej, po 1/2 łyżeczki tymianku i zmielonego ziela angielskiego, 1 łyżka grubo mielonego pieprzu, 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 3 cebule, 30 ml oleju, 250 ml śmietany 22 proc., skórka otarta z 1 cytryny, sól, pieprz
Polędwica z muscavado
1,5 kg polędwicy wołowej, 2 łyżki cukru trzcinowego muscavado, 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu, 30 g masła do smażenia, 2 łyżki oliwy do smażenia, garstka roszponki lub rukoli do dekoracji
Pasztet z wątróbki cielęcej (dla 8 osób)
50 dag wątroby cielęcej, 1 cebula, 1/2 l mleka, 15 dag słoniny, 1/2 l rosołu z drobiu lub cielęciny, 25dag cielęciny bez kości, 1/2 liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 jaja, 2 wątróbki gęsie, 2 żółtka, po szczypcie mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól, 3 dag masła, kilka ugotowanych pieczarek, 2-3 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego), 1 łyżka oliwy
Pasztet z wątróbki cielęcej
50dag wątroby cielęcej, 1 cebula,1/2 l mleka, 15 dag słoniny, 1/2 l rosołu z drobiu lub cielęciny, 25dag cielęciny bez kości, 1/2 liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 jaja, 2 wątróbki gęsie, 2 żółtka, po szczypcie mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól, 3dag masła, kilka ugotowanych pieczarek, 2-3 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego), 1 łyżka oliwy (dla 8 osób)