Wnętrza

  • 22.01.2007 WARSZAWA , SESJA PAPRYKA I WANILIA

    Czerwona sałatka

    2 pomidory, 1 czerwona cebula, 1 mała czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 czerwony grejpfrut, 1 mała puszka czerwonej fasolki Kidney (12 dag), 1 pęczek szczypiorku Sos winegret: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oleju z pestek winogron, sól, cukier

  • 14.12.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE

    Kotleciki jagnięce z kostką

    1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 duże posiekane zšbki czosnku, 1 łyżka ostrej musztardy, 2 łyżeczki posiekanego ?wieżego rozmarynu, 80 dag kotlecików jagnięcych z kostkš, 1,5 szklanki tartej bułki (a najlepiej wysuszonego i startego żytniego chleba),2 łyżki stopionego masła

  • Ścianę pomalowano w szerokie szaro-beżowe pasy (podobny kolor mają obicia niektórych tapicerowanych mebli). Po obu stronach kanapy stoją stoliki pomocnicze; na nich wyeksponowano dekoracyjne przedmioty.

    Stylowy, wygodny salon

    Jakie warunki powinien spełniać salon z prawdziwego zdarzenia? Przede wszystkim musi być wygodny - wszak służy wypoczynkowi domowników. Ponadto - powinien mieć wyrazisty styl.

  • WNETRZA GABLOTKI NA BIZUTERIE

    Dekoracyjne kasetki

    Cenniejsze precjoza schowajmy w kasetce, by były bezpieczne i łatwe do odszukania. Natomiast tańsze korale, kolczyki i inne świecidełka pomysłowo wyeksponujmy, np. w ramce. Niech zdobią także wnętrze.

  • 23.10.2007

    Czekoladowe dekoracje

    Dla ciała i dla duszy. Pralinki, ciasteczka albo pielęgnacyjny żel czy krem. Wszystko z kakao lub w jego pięknym kolorze. Przesada? Skąd! Przecież czekolada nie tylko wspaniale smakuje, ale też koi nerwy, poprawia nastrój i zbawiennie wpływa na urodę.

  • 10.10.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA PIERNIKI

    Lebkuchen

    na pierniczki: 10 dag gorzkiej czekolady, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 dag kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 dag migdałów, 5 jaj, 30 dag cukru, 20 dag mąki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki do kawy otartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonych goździków, 1/2 łyżeczki do kawy zmielonego kardamonu na lukier: 1 białko, 3 łyżki kakao, 15 dag cukru pudru, 1 łyżka wody (na 40 ciasteczek)

  • 10.10.2005 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA PIERNIKI

    Pierniczki norymberskie

    25 dag migdałów, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej, 3 białka, 18 g cukru pudru, 1 łyżeczka do kawy mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków na lukier: 10 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny (na 40 ciasteczek)

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Truskawki z pianką kokosową

    2 łyżki stołowe żelatyny, 2 łyżki i 250 ml wody, 125 g cukru, 50 ml. mleka kokosowego, 2 białka, 1 łyżeczka skórki cytrynowej, 2 łyżki soku z cytryny, 250 g truskawek, mak (dla 4 osób)

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Pieczony ananas

    1 ananas, 1 łyżka miodu, 200 ml słodkiej śmietanki, 1 żółtko, 50 g czekolady orzechowej, lody waniliowe (dla 6 osób)

  • 05.01.2007 WARSZAWA SESJA PRZYPRAWY CYNAMON

    Grzane wino

    1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 1 pomarańcza, 1/4 szklanki bardzo dobrej brandy, 8-10 goździków, 2/3 szklanki cukru (lub miodu), 3 kawałki cynamonu, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Kompot z pomarańczy

    10 pomarańczy, 30 dag cukru, 1,5 szklanki wody (dla 6 osób)

  • PUBLIKACJA DUZY FORMAT NR 5 / 569 - 02.02.2004

    Piorunujący grog

    Po 15 ml rumu: białego, złotego i ciemnego, 15 ml likieru pomarańczowego Grand Marnier, po30 ml soku: grejpfrutowego, pomarańczowego i ananasowego

  • 30.11.2004 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SZWECJA , DANIA NARODOWE SZWECJI ,

    Wigilijny glögg

    750 ml wytrawnego czerwonego wina, 3 nasiona kardamonu, świeża skórka z 1 pomarańczy, 4-5 goździków, 1 laska cynamonu, 1 filiżanka obranych migdałów, 1 filiżanka ciemnych rodzynków, 1/2 filiżanki kostek cukru, 1,5 filiżanki aquavitu (szwedzkiego likieru o kminkowym aromacie) lub anyżówki

  • 13.11.2008

    Glögg fiński

    1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 2-3 łyżki madery (jeśli mamy), 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki rodzynek, 1-2 kawałki cynamonu, 5-6 goździków, 1/4 szklanki całych obranych migdałów, 1/4 szklanki czystej wódki

  • 08.11.2007 WARSZAWA SESJA SWIATECZNE PROCENTY NA ZDJECIU EGG NOG STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA LOGO FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

    Egg Nog

    12 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki rumu lub burbona, 1/2 szklanki brandy, 6 szklanek mleka, szczypta gałki muszkatołowej

  • 08.11.2007 WARSZAWA SESJA SWIATECZNE PROCENTY NA ZDJECIU AMARETTO COOLER STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA LOGO FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

    Amaretto Cooler

    Amaretto, czysta wódka, sok pomarańczowy, sok żurawinowy, limonka

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kaczka po staropolsku oraz kaczka w miodzie

    Która lepsza? Oto pytanie. Obie znakomite...

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Bomba cynamonowa

    Ciasto: 10 jajek, 250 g cukru, 150 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej, Krem cynamonowy: 300 ml śmietany 30%, 10 g żelatyny, 30 ml wody, 2 łyżki otartej kory cynamonu Kamis Spécialité, oliwa i cukier puder do formy, kakao i dodatkowe kawałki kory cynamonu do dekoracji bomby

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Deser korzenny

    Biszkopt: 400 g masła, 130 g cukru pudru, 3 jaja, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki cynamonu krem Russel: 5 jajek, 320 g cukru, 240 g masła, 350 g margaryny, 80 g likieru kawowego, 40 g zaparzonej kawy rozpuszczalnej (20 g wrzątku + 20 g kawy), przyprawa do kawy i deserów Kamis

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Golonka w piwie (dla 2 osób)

    2 golonki tylne po 80 dag - 1 kg, sól, biały pieprz z młynka, 3 dag smalcu, 1 szklanka gorącej wody, 1 cebula, 1 liść laurowy, po 3-4 goździki i jagody jałowca, 125 ml mocnego ciemnego piwa

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Polędwiczki w sosie ziołowym (dla 4-6 osób)

    500 g polędwiczek wieprzowych, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 4 łyżki oliwy, 4-5 ząbków czosnku, 100 ml wytrawnego wina białego, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Galaretka z nóżek wieprzowych (dla 6-8 osób)

    4 nóżki wieprzowe, 1 główka czosnku, 2 cebule, 12 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, ew. 1 golonka, 250 g włoszczyzny (bez kapusty), ew. 4 białka, koper, cząstki cytryny, 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki białego octu winnego lub sok z 1 cytryny, sól, pieprz

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

    45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 60 dag polędwiczek wieprzowych (dwa ładne kawałki), świeżo mielony pieprz, 2 łyżki łagodnej musztardy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 żółtko, mąka

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Pomarańcze nadziewane mięsem (dla 8 osób)

    50 dag chudej wieprzowiny, 4 duże pomarańcze, 6 ząbków czosnku, 2-cm kawałek imbiru, 1 cebula, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 50 g orzechów ziemnych, 4 świeże papryczki chilli, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki pasty krewetkowej lub łososiowej, sól

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Wołowina duszona w czerwonym winie

    1 kg wołowiny na pieczeń (krzyżowa, zrazowa), 4-5 ząbków czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 cebula,3 łyżki oliwy, 2-3 łyżki masła, sól, świeżo zmielony pieprz, 375 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie (400 g), 1 l rosołu mięsnego, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 słoiczek marynowanych cebulek

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Polędwica w sosie borowikowym

    2 łyżki świeżych listków tymianku, 2 łyżeczki grubej soli, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 1 kawałek (1-1,5 kg) polędwicy wołowej (chateaubriand), 4 łyżki oliwy, 40-50 dag borowików, 2 łyżki posiekanych szalotek, 4 łyżki brandy, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka mąki, 2 szklanki dobrego bulionu wołowego (najlepiej domowego), 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Pieczeń z polędwicy (dla 4-6 osób)

    1 kg polędwicy wołowej, po 1/2 łyżeczki tymianku i zmielonego ziela angielskiego, 1 łyżka grubo mielonego pieprzu, 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 3 cebule, 30 ml oleju, 250 ml śmietany 22 proc., skórka otarta z 1 cytryny, sól, pieprz

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Polędwica z muscavado

    1,5 kg polędwicy wołowej, 2 łyżki cukru trzcinowego muscavado, 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu, 30 g masła do smażenia, 2 łyżki oliwy do smażenia, garstka roszponki lub rukoli do dekoracji

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Pasztet z wątróbki cielęcej (dla 8 osób)

    50 dag wątroby cielęcej, 1 cebula, 1/2 l mleka, 15 dag słoniny, 1/2 l rosołu z drobiu lub cielęciny, 25dag cielęciny bez kości, 1/2 liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 jaja, 2 wątróbki gęsie, 2 żółtka, po szczypcie mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól, 3 dag masła, kilka ugotowanych pieczarek, 2-3 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego), 1 łyżka oliwy

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Pasztet z wątróbki cielęcej

    50dag wątroby cielęcej, 1 cebula,1/2 l mleka, 15 dag słoniny, 1/2 l rosołu z drobiu lub cielęciny, 25dag cielęciny bez kości, 1/2 liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 jaja, 2 wątróbki gęsie, 2 żółtka, po szczypcie mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól, 3dag masła, kilka ugotowanych pieczarek, 2-3 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego), 1 łyżka oliwy (dla 8 osób)