Wnętrza

  • 05.01.2007 WARSZAWA SESJA PRZYPRAWY CYNAMON

    Grzane wino

    1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 1 pomarańcza, 1/4 szklanki bardzo dobrej brandy, 8-10 goździków, 2/3 szklanki cukru (lub miodu), 3 kawałki cynamonu, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Kompot z pomarańczy

    10 pomarańczy, 30 dag cukru, 1,5 szklanki wody (dla 6 osób)

  • PUBLIKACJA DUZY FORMAT NR 5 / 569 - 02.02.2004

    Piorunujący grog

    Po 15 ml rumu: białego, złotego i ciemnego, 15 ml likieru pomarańczowego Grand Marnier, po30 ml soku: grejpfrutowego, pomarańczowego i ananasowego

  • 30.11.2004 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SZWECJA , DANIA NARODOWE SZWECJI ,

    Wigilijny glögg

    750 ml wytrawnego czerwonego wina, 3 nasiona kardamonu, świeża skórka z 1 pomarańczy, 4-5 goździków, 1 laska cynamonu, 1 filiżanka obranych migdałów, 1 filiżanka ciemnych rodzynków, 1/2 filiżanki kostek cukru, 1,5 filiżanki aquavitu (szwedzkiego likieru o kminkowym aromacie) lub anyżówki

  • 13.11.2008

    Glögg fiński

    1 butelka czerwonego wytrawnego wina, 2-3 łyżki madery (jeśli mamy), 1/2 szklanki brązowego cukru, 1/3 szklanki rodzynek, 1-2 kawałki cynamonu, 5-6 goździków, 1/4 szklanki całych obranych migdałów, 1/4 szklanki czystej wódki

  • 08.11.2007 WARSZAWA SESJA SWIATECZNE PROCENTY NA ZDJECIU EGG NOG STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA LOGO FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

    Egg Nog

    12 jajek, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki rumu lub burbona, 1/2 szklanki brandy, 6 szklanek mleka, szczypta gałki muszkatołowej

  • 08.11.2007 WARSZAWA SESJA SWIATECZNE PROCENTY NA ZDJECIU AMARETTO COOLER STYLIZACJA ZUZANNA WICIEJOWSKA DLA CZASOPISMA LOGO FOT. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

    Amaretto Cooler

    Amaretto, czysta wódka, sok pomarańczowy, sok żurawinowy, limonka

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kaczka po staropolsku oraz kaczka w miodzie

    Która lepsza? Oto pytanie. Obie znakomite...

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Bomba cynamonowa

    Ciasto: 10 jajek, 250 g cukru, 150 g mąki pszennej, 150 g mąki ziemniaczanej, Krem cynamonowy: 300 ml śmietany 30%, 10 g żelatyny, 30 ml wody, 2 łyżki otartej kory cynamonu Kamis Spécialité, oliwa i cukier puder do formy, kakao i dodatkowe kawałki kory cynamonu do dekoracji bomby

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Deser korzenny

    Biszkopt: 400 g masła, 130 g cukru pudru, 3 jaja, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki cynamonu krem Russel: 5 jajek, 320 g cukru, 240 g masła, 350 g margaryny, 80 g likieru kawowego, 40 g zaparzonej kawy rozpuszczalnej (20 g wrzątku + 20 g kawy), przyprawa do kawy i deserów Kamis

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Golonka w piwie (dla 2 osób)

    2 golonki tylne po 80 dag - 1 kg, sól, biały pieprz z młynka, 3 dag smalcu, 1 szklanka gorącej wody, 1 cebula, 1 liść laurowy, po 3-4 goździki i jagody jałowca, 125 ml mocnego ciemnego piwa

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Polędwiczki w sosie ziołowym (dla 4-6 osób)

    500 g polędwiczek wieprzowych, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 4 łyżki oliwy, 4-5 ząbków czosnku, 100 ml wytrawnego wina białego, 3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Galaretka z nóżek wieprzowych (dla 6-8 osób)

    4 nóżki wieprzowe, 1 główka czosnku, 2 cebule, 12 ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, ew. 1 golonka, 250 g włoszczyzny (bez kapusty), ew. 4 białka, koper, cząstki cytryny, 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki białego octu winnego lub sok z 1 cytryny, sól, pieprz

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

    45 dag mrożonego ciasta francuskiego, 60 dag polędwiczek wieprzowych (dwa ładne kawałki), świeżo mielony pieprz, 2 łyżki łagodnej musztardy, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 żółtko, mąka

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Pomarańcze nadziewane mięsem (dla 8 osób)

    50 dag chudej wieprzowiny, 4 duże pomarańcze, 6 ząbków czosnku, 2-cm kawałek imbiru, 1 cebula, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, 50 g orzechów ziemnych, 4 świeże papryczki chilli, 1 jajko, 2 łyżki oleju, 2 łyżeczki pasty krewetkowej lub łososiowej, sól

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Wołowina duszona w czerwonym winie

    1 kg wołowiny na pieczeń (krzyżowa, zrazowa), 4-5 ząbków czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 cebula,3 łyżki oliwy, 2-3 łyżki masła, sól, świeżo zmielony pieprz, 375 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie (400 g), 1 l rosołu mięsnego, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 słoiczek marynowanych cebulek

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Polędwica w sosie borowikowym

    2 łyżki świeżych listków tymianku, 2 łyżeczki grubej soli, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 1 kawałek (1-1,5 kg) polędwicy wołowej (chateaubriand), 4 łyżki oliwy, 40-50 dag borowików, 2 łyżki posiekanych szalotek, 4 łyżki brandy, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka mąki, 2 szklanki dobrego bulionu wołowego (najlepiej domowego), 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Pieczeń z polędwicy (dla 4-6 osób)

    1 kg polędwicy wołowej, po 1/2 łyżeczki tymianku i zmielonego ziela angielskiego, 1 łyżka grubo mielonego pieprzu, 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 3 cebule, 30 ml oleju, 250 ml śmietany 22 proc., skórka otarta z 1 cytryny, sól, pieprz

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Polędwica z muscavado

    1,5 kg polędwicy wołowej, 2 łyżki cukru trzcinowego muscavado, 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu, 30 g masła do smażenia, 2 łyżki oliwy do smażenia, garstka roszponki lub rukoli do dekoracji

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Pasztet z wątróbki cielęcej (dla 8 osób)

    50 dag wątroby cielęcej, 1 cebula, 1/2 l mleka, 15 dag słoniny, 1/2 l rosołu z drobiu lub cielęciny, 25dag cielęciny bez kości, 1/2 liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 jaja, 2 wątróbki gęsie, 2 żółtka, po szczypcie mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól, 3 dag masła, kilka ugotowanych pieczarek, 2-3 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego), 1 łyżka oliwy

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Pasztet z wątróbki cielęcej

    50dag wątroby cielęcej, 1 cebula,1/2 l mleka, 15 dag słoniny, 1/2 l rosołu z drobiu lub cielęciny, 25dag cielęciny bez kości, 1/2 liścia laurowego, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 jaja, 2 wątróbki gęsie, 2 żółtka, po szczypcie mielonego białego pieprzu i gałki muszkatołowej, sól, 3dag masła, kilka ugotowanych pieczarek, 2-3 łyżki smalcu (najlepiej gęsiego), 1 łyżka oliwy (dla 8 osób)

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Eskalopki faszerowane gremolatą z pomarańczową polentą i karmelizowanymi marchewkami

    6 cienkich i szerokich eskalopek cielęcych, 200g. mielonej cielęciny, 200g. wątróbki cielęcej, 50g. bułki tartej, 2 szalotki, 1 jajo, 1 biała część pora, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 100g. masła, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki poszatkowanych ziół (natki, koperku, tymianku, szczypiorku etc.), sól i pieprz, 1 puszka miniaturowych marchewek, 1 łyżeczka cukru trzcinowego na gremolatę: sok z 1 pomarańczy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka startej skórki pomarańczowej, 4 gałązki natki pietruszki,1 liść świeżej szałwii, 1 gałązka rozmarynu na polentę: 300g. kaszki kukurydzianej, 20ml. soku z pomarańczy, 1 łyżka startej skórki, 60g. masła (dla 6 osób)

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Gicz cielęca z suszonymi figami i daktylami

    750 g giczy cielęcej pokrojonej w kilkucentymetrowe kawałki, 3 łyżki oliwy, 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki, 1 posiekana cebula, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 500 ml bulionu, sól, pieprz, sok z 1 pomarańczy, 100 g posiekanych suszonych fig, 100 g posiekanych suszonych moreli, listki z 5-6 gałązek kolendry, ew. kilkanaście ziaren granatu do dekoracji

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Wątróbka cielęca w pomarańczach

    600 g wątróbki cielęcej, 500 ml mleka, 2 pomarańcze, 120 ml likieru pomarańczowego, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz (dla 4 osób)

  • 16.10.2006

    Galareta z grzańca

    200 g udźca cielęcego bez kości, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, 600 ml wytrawnego czerwonego wina, 1 kawałek cynamonu - ok. 5 cm, 2 goździki, 1 gwiazdka anyżu, 50 g cukru, 10-12 g żelatyny (dokładna ilość zależy od zaleceń producenta odnośnie do tej ilości płynu; każda żelatyna wymaga nieco innych proporcji) (na naczynie ok. 1 l)

  • ZAKAZ SPRZEDAZY !!!!!!!

    Kaczka w galarecie

    1 kaczka, 1 gicz cielęca, 1 wątróbka z kaczki, włoszczyzna (marchew, pietruszka, 3/4 selera), 2 cebule, 1 l rosołu, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki żelatyny,1/3 szklanki wytrawnego białego wina, 2 suszone grzyby, sok z 1/2 cytryny, 10 ziaren pieprzu, 1 listek laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kaczka po staropolsku

    1 kaczka (około 1,8 kg), 1 kg kwaśnych jabłek, 1 szklanka czerwonego wina, tłuszcz do smarowania blachy, pieprz, sól, majeranek, estragon (razem 2 łyżeczki zmieszanych sproszkowanych przypraw)

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kaczka w miodzie

    1 kaczka, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżeczka tymianku, 2 liście laurowe, 2 łyżki masła, 400 ml miodu pitnego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, parę orzechów do dekoracji

  • DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI

    Pasztet z kaczek z korzennymi pomarańczami

    Pasztet: 2 kaczki, 8 goździków, sól, pieprz, 2 cebule, 1,5 szklanki bulionu, 1 wątróbka cielęca, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka masła, 5 żółtek, 10 dag słoniny, 1/2 cytryny, 1 opakowanie ciasta francuskiego, przyprawa maggi korzenne pomarańcze: 2 średnie pomarańcze, 10 ml białego winnego octu, 10 ml wytrawnego białego wina, 5 ml soku z pomarańczy,40 g cukru, 40 g miodu, 5 ziaren czarnego pieprzu, 2 goździki, 1 laska cynamonu, szczypta mielonego kardamonu (dla 8 osób)

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Gęś z suszonymi owocami

    1 gęś, 1 kg gotowej mieszanki suszonych owoców (może być z rodzynkami i orzechami), 4 łyżeczki masła, 1 łyżka tymianku, sól, pieprz