Wnętrza

  • WNETRZA KORONKOWY WZOR NA SCIANIE , SZKLANKI , TERMOS

    Dekoracyjna lekkość koronki

    Ażurowe wzory uwiodły projektantów. Dekorują nie tylko tkaniny, ale też różne przedmioty, sprawiając, że nawet te praktyczne są bardzo ozdobne.

  • 13.07.2004 WARSZAWA METAMORFOZA , PO ZMIANIE , MIESZKANIE PO METAMORFOZIE ,

    Jak eksponować piękne przedmioty

    Jeden ładny wazon, talerz czy inny przedmiot codziennego użytku może zostać niezauważony. Co innego, gdy jest ich kilka. Wtedy naprawdę robią wrażenie. Niemal jak cenna kolekcja.

  • WNETRZA MEBLE DEKORACJE

    Wypukłe dekoracje ścian

    Reliefy powstające bez rzeźbienia, kucia, odlewania czy innych technik pełnych tajemnic. Niemożliwe? Możliwe. Mamy na to sposób, a nawet kilka.

  • Kuchnia powinna być duża, jasna, nieprzytłoczona meblami. W związku z tym zrezygnowałabym z górnej zabudowy, której rolę przejęłaby szafa przy jednej ze ścian. Meble - z drewna. Podłoga także. Co najwyżej wąski pas w pobliżu zlewu wyłożyłabym kamieniem, takim samym, z jakiego zrobiłabym blaty. Takie kuchnie proponują studia mebli włoskich.

    Alchemia smaków

    Aneta Kosiba zdradza nam tajniki włoskiego smaku, który kocha także we wnętrzach.

  • WNETRZA PUDELKO NA CHUSTECZKI JEDNORAZOWE

    Chusteczki w nowej szacie

    Pudełko z jednorazowymi chusteczkami można łatwo ozdobić. Dzięki temu będzie przedmiotem nie tylko praktycznym, ale też dekoracyjnym.

  • Pomieszczenie na sypialnię musiałoby być wysokie. Urządziłabym je drewnianymi meblami - prostymi, ale niemającymi nic wspólnego z minimalizmem. Bogatsze, bardziej dekoracyjne formy są raczej zbędne, w zupełności wystarczyłby jeden albo dwa sprzęty. Trochę nostalgiczny klimat stworzyłyby dodatki - piękne przedmioty dostosowane do funkcji wnętrza. Większość z nich byłaby jednobarwna, w spokojnych bielach i szarościach. Na kilku mogłyby pojawić się prawie niewidoczne wzory.

    Przez dziurkę od klucza

    Stylistka Joanna Płachecka uchyla drzwi sypialni, w której chciałaby zasypiać i budzić się każdego dnia.

  • WNETRZA DEKORACJE Z KORONKI

    Dekoracje z gipsu i wody

    Gałązka przyniesiona z lasu, drewniany ptaszek, róża z tkaniny. Te wszystkie niepozorne rzeczy łatwo przemienić w przykuwające wzrok płaskorzeźby. Oto kilka niebanalnych pomysłów na udekorowanie ścian.

  • Łazienka powinna być na tyle duża, bym mogła w niej ustawić wolno stojącą wannę na lwich łapach, duże porcelanowe umywalki opierające się na tralkach i koniecznie wygodny mebel do siedzenia. Urządziłabym ją meblami stylizowanymi na stare. Te luksusowe sprzęty mocno kontrastowałyby z bielą gładko pomalowanych ścian i podłogą w wiejskim stylu z rozbielonych dębowych desek.

    Domowy salon piękności

    Dorota Karpińska pokazuje nam łazienkę, w której zwykła kąpiel staje się tajemniczym rytuałem.

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Orzechowo-korzenny tort wigilijny

    50 g orzechów włoskich, 185 g masła, 220 g cukru, 3 jaja, 225 g mąki pszennej, 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ew. 80 ml mleka, 1 słoik powideł śliwkowych do przekładania. Krem: 240 g cukru pudru, 85 g masła, 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wody, 1 laska wanilii Kamis Spécialité. Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej dekoracja: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

  • 07.06.2006 WARSZAWA , SESJA WNETRZE ,

    I ty możesz być artystą

    Nie musisz mieć wybitnych zdolności plastycznych, by ozdobić ścianę obrazem własnego autorstwa. Oto kilka pomysłów na oryginalne malowidła.

  • UWAGA PONOWNA PUBLIKACJA ZA ZGODA WLASCICIELI

    W krainie optycznych iluzji

    Nie podwyższymy niskiego pokoju i nie powiększymy zbyt małego. Możemy jednak optycznie poprawić ich proporcje - stosując proste triki, "oszukamy" wzrok.

  • 14.05.2009 WARSZAWA

    Mieszkanie jak rajski ogród

    Kwiaty w pełnym rozkwicie, bujna zieleń, ptaki i zwiewne motyle. Bajecznie kolorowe i tak wierne naturze, że wydają się żywe. Wystarczy ozdobić mieszkanie kilkoma motywami z tego fantastycznego świata, a życie od razu wyda się nam barwniejsze.

  • 21.03.2007

    Tęczowe dekoracje

    Tkaniny, naczynia i inne przedmioty pozazdrościły opalom ich niecodziennej urody. Tak jak one chcą lśnić, tęczowo się mienić, czarować.

  • 27.10.2003 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SWIETA EUROPEJSKIE

    Wołowina korzenna

    1,25 kg wołowiny pieczeniowej lub zrazówki, 2 marchewki (15 dag), 1 cebula (10 dag), 1 pokruszony liść laurowy, po 1 łyżce saletry potasowej i czarnej melasy (można kupić w niektórych sklepach ze zdrową żywnością), po 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników, mielonych goździków i gałki muszkatołowej, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki soli morskiej, pieprz czarny

  • 21.10.2003 WARSZAWA , STUDIO ,JEDZENIE

    Kaczka faszerowana

    1 kaczka (3 kg)Farsz: podroby (żołądek, wątróbka i serce kaczki), 15 dag boczku, 15 dag pieczarek, 1 cebula, 1 dymka, 1 pęczek natki, 2 jajka, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 bułki, 3/4 l mleka,2 łyżki słodkiej śmietany (18-proc.), 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka bylicy, 1 i 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz Sos: 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 125 ml czerwonego wina, 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta: 45 dag czerwonej kapusty, 1 cebula, 1 jabłko, 100 ml czerwonego wina, 2 łyżki masła, 1 liść laurowy, 2 goździki, szczypta ziela angielskiego, sól, mielony biały pieprz

  • WIGILIJNE DANIE BELGIJSKIE - INDYCZE UDO FASZEROWANE SMARDZAMI

    Indyk ze smardzami faszerowany cielęciną

    1 udo indycze bez kości, 30 dag dzikiego ryżu, 5 plasterków wędzonego boczku, 5 pomarańczy, sól, pieprz Farsz: 10 dag cielęciny, 10 dag śmietany (22-proc.), 1 marchewka (8 dag), 1 cebula (10 dag), 1/2 ząbka czosnku, 3 dag suszonych smardzów, 1 białko, 2 łyżki masła, 3 dag orzeszków pinii, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz

  • 31.01.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA POMARANCZE

    Polędwica wołowa z pomarańczami

    50 dag polędwicy wołowej, 25 dag szalotek, 4 pomarańcze, 1/4 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej, biały pieprz, sklarowane masło do smażenia, 150 ml wytrawnego białego wina, sos sojowy, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag świeżego korzenia chrzanu

  • 31.01.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA POMARANCZE

    Sałatka pomarańczowo-ogórkowa

    2 pomarańcze, 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki, 1/4 szklanki dobrej oliwy, 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego), 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, mielony cynamon, mielony kmin rzymski, szczypta pieprzu kajeńskiego

  • 18.06.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , DANIA

    Sałatka z tuńczyka

    40 dag surowego tuńczyka, 4 dag uprażonego na patelni sezamu, pokruszony czarny pieprz, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 8 dag suszonych pomidorów, 6-7 dag rukoli, 80 ml oliwy, 10 ml octu balsamicznego (najlepiej aromatyzowanego figami), gruba sól morska

  • 31.01.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , SESJA POMARANCZE

    Sałatka z kapusty pekińskiej

    1 mała kapusta pekińska, 4 pomarańcze, sól, pieprz, cukier, 3 łyżki octu winnego, 150 ml oliwy, 1 pęczek natki

  • 26.11.2006 WARSZAWA

    Góralskie suropieki

    60 dag wieprzowiny od szynki, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól Sos: 1 pietruszka, 1 marchewka, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 nieduży burak, 1 dag rodzynek, 1-2 kwaśne jabłka, 10 dag pieczarek, 1/4 szklanki jasnego piwa, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 dag masła, 5 dag suszonych śliwek bez pestek, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, przyprawa do zup, ziele angielskie, jałowiec, ew. natka do posypania

  • 30.10.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE

    Suflet z kaszy gryczanej z grzybami

    15 dag ugotowanej kaszy gryczanej, 5 dag namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów, 5 dag mięsa wędzonej makreli, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cebuli, 1/2 roztartego ząbka czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta, masło, 150 ml śmietany 36-proc., 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 30.10.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE

    Sałatka z owoców morza kopru włoskiego

    10 ugotowanych krewetek (rozmiar 16/20) z ogonkami, 1 kalmar pokrojony w cienkie krążki,1 pęczek natki, 1 bulwa kopru włoskiego (pokrojona w cienkie plastry), 2 łodygi (razem z listkami) selera naciowego (pokrojone w cienkie plasterki), papryczka peperoncino i sól morska do smaku, 1 cytryna, 100 ml oliwy, 100 ml białego octu winnego

  • 30.10.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE

    Zapiekanka ziemniaczana na oleju lnianym

    1 kg ziemniaków, 1/2 kg cebuli, 1 kostka masła, szczypta tymianku, 1 łyżka oleju lnianego, sól i pieprz do smaku, masło do posmarowania formy

  • 20.12.2006 WARSZAWA , JEDZENIE

    Steki pieprzowe ze szpinakowym pesto

    Mięso: 4 steki z rostbefu lub polędwicy (po 15 dag), kilka kropli sosu Worcestershire, 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Pesto: 15 dag świeżego szpinaku, 2 dag posiekanego szczypiorku, 2 dag posiekanej bazylii, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 camembert (20 dag) pokrojony w kostkę, 1 łyżka oliwy Ziemniaki: 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, 2 dag masła, 2 łyżki gęstej śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

  • 20.12.2006 WARSZAWA , JEDZENIE

    Polędwica z czerwonym i zielonym pieprzem

    3 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 4 steki z polędwicy (po 20 dag), 3 łyżki brandy, po 1 łyżce marynowanego zielonego pieprzu oraz ziaren czerwonego pieprzu, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, świeżo mielony czarny pieprz

  • 05.01.2007 WARSZAWA SESJA PRZYPRAWY CYNAMON

    Stifado

    50 dag wołowiny na pieczeń lub jagnięciny z udźca, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 puszka pomidorów pelati, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji

  • 05.01.2007 WARSZAWA SESJA PRZYPRAWY CYNAMON

    Pieczeń jagnięca z piwem i cynamonem

    2 kg jagnięciny lub cielęciny w kawałku, oliwa, sól, pieprz, 4 goździki, 2 łyżeczki jagód jałowca, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 10 dag masła, 1-2 posiekane cebule, 400 ml ciemnego piwa, 300 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)

  • 14.12.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE

    Zrazy wołowe

    1 kg wołowiny bez kości (najlepiej pierwszej krzyżowej lub zrazówki), 5 łyżek oliwy lub smalcu, 1-2 łyżki mąki pszennej, pieprz, sól, mielony kminek Na farsz: 4 łyżki ostrej musztardy, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki kiszone, 15 dag chudego boczku wędzonego, 2 średniej wielkości cebule Na sos: kawałek selera, marchewka, mała pietruszka, kalarepka, 1,5-2 szklanki bulionu (może być z kostki), 1-2 listki laurowe, po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,1 łyżeczka ziaren kminku, 3/4 szklanki śmietany 22-proc., ewentualnie 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina, pieprz, sól

  • 14.12.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE

    Paprykarz z kurczaka (lub cielęcy)

    3 łyżki smalcu lub masła i 2 łyżki oliwy, 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka, 1 posiekana szalotka, 1 kg piersi kurczaka lub mięsa cielęcego (łopatka, górka, mostek, frykando), 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz