Wnętrza
Dekoracyjna lekkość koronki
Ażurowe wzory uwiodły projektantów. Dekorują nie tylko tkaniny, ale też różne przedmioty, sprawiając, że nawet te praktyczne są bardzo ozdobne.
Jak eksponować piękne przedmioty
Jeden ładny wazon, talerz czy inny przedmiot codziennego użytku może zostać niezauważony. Co innego, gdy jest ich kilka. Wtedy naprawdę robią wrażenie. Niemal jak cenna kolekcja.
Wypukłe dekoracje ścian
Reliefy powstające bez rzeźbienia, kucia, odlewania czy innych technik pełnych tajemnic. Niemożliwe? Możliwe. Mamy na to sposób, a nawet kilka.
Alchemia smaków
Aneta Kosiba zdradza nam tajniki włoskiego smaku, który kocha także we wnętrzach.
Chusteczki w nowej szacie
Pudełko z jednorazowymi chusteczkami można łatwo ozdobić. Dzięki temu będzie przedmiotem nie tylko praktycznym, ale też dekoracyjnym.
Przez dziurkę od klucza
Stylistka Joanna Płachecka uchyla drzwi sypialni, w której chciałaby zasypiać i budzić się każdego dnia.
Dekoracje z gipsu i wody
Gałązka przyniesiona z lasu, drewniany ptaszek, róża z tkaniny. Te wszystkie niepozorne rzeczy łatwo przemienić w przykuwające wzrok płaskorzeźby. Oto kilka niebanalnych pomysłów na udekorowanie ścian.
Domowy salon piękności
Dorota Karpińska pokazuje nam łazienkę, w której zwykła kąpiel staje się tajemniczym rytuałem.
Orzechowo-korzenny tort wigilijny
50 g orzechów włoskich, 185 g masła, 220 g cukru, 3 jaja, 225 g mąki pszennej, 50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ew. 80 ml mleka, 1 słoik powideł śliwkowych do przekładania. Krem: 240 g cukru pudru, 85 g masła, 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wody, 1 laska wanilii Kamis Spécialité. Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej dekoracja: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
I ty możesz być artystą
Nie musisz mieć wybitnych zdolności plastycznych, by ozdobić ścianę obrazem własnego autorstwa. Oto kilka pomysłów na oryginalne malowidła.
W krainie optycznych iluzji
Nie podwyższymy niskiego pokoju i nie powiększymy zbyt małego. Możemy jednak optycznie poprawić ich proporcje - stosując proste triki, "oszukamy" wzrok.
Mieszkanie jak rajski ogród
Kwiaty w pełnym rozkwicie, bujna zieleń, ptaki i zwiewne motyle. Bajecznie kolorowe i tak wierne naturze, że wydają się żywe. Wystarczy ozdobić mieszkanie kilkoma motywami z tego fantastycznego świata, a życie od razu wyda się nam barwniejsze.
Tęczowe dekoracje
Tkaniny, naczynia i inne przedmioty pozazdrościły opalom ich niecodziennej urody. Tak jak one chcą lśnić, tęczowo się mienić, czarować.
Wołowina korzenna
1,25 kg wołowiny pieczeniowej lub zrazówki, 2 marchewki (15 dag), 1 cebula (10 dag), 1 pokruszony liść laurowy, po 1 łyżce saletry potasowej i czarnej melasy (można kupić w niektórych sklepach ze zdrową żywnością), po 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników, mielonych goździków i gałki muszkatołowej, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki soli morskiej, pieprz czarny
Kaczka faszerowana
1 kaczka (3 kg)Farsz: podroby (żołądek, wątróbka i serce kaczki), 15 dag boczku, 15 dag pieczarek, 1 cebula, 1 dymka, 1 pęczek natki, 2 jajka, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 bułki, 3/4 l mleka,2 łyżki słodkiej śmietany (18-proc.), 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka bylicy, 1 i 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz Sos: 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 125 ml czerwonego wina, 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta: 45 dag czerwonej kapusty, 1 cebula, 1 jabłko, 100 ml czerwonego wina, 2 łyżki masła, 1 liść laurowy, 2 goździki, szczypta ziela angielskiego, sól, mielony biały pieprz
Indyk ze smardzami faszerowany cielęciną
1 udo indycze bez kości, 30 dag dzikiego ryżu, 5 plasterków wędzonego boczku, 5 pomarańczy, sól, pieprz Farsz: 10 dag cielęciny, 10 dag śmietany (22-proc.), 1 marchewka (8 dag), 1 cebula (10 dag), 1/2 ząbka czosnku, 3 dag suszonych smardzów, 1 białko, 2 łyżki masła, 3 dag orzeszków pinii, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Polędwica wołowa z pomarańczami
50 dag polędwicy wołowej, 25 dag szalotek, 4 pomarańcze, 1/4 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej, biały pieprz, sklarowane masło do smażenia, 150 ml wytrawnego białego wina, sos sojowy, 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag świeżego korzenia chrzanu
Sałatka pomarańczowo-ogórkowa
2 pomarańcze, 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki, 1/4 szklanki dobrej oliwy, 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego), 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, mielony cynamon, mielony kmin rzymski, szczypta pieprzu kajeńskiego
Sałatka z tuńczyka
40 dag surowego tuńczyka, 4 dag uprażonego na patelni sezamu, pokruszony czarny pieprz, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 8 dag suszonych pomidorów, 6-7 dag rukoli, 80 ml oliwy, 10 ml octu balsamicznego (najlepiej aromatyzowanego figami), gruba sól morska
Sałatka z kapusty pekińskiej
1 mała kapusta pekińska, 4 pomarańcze, sól, pieprz, cukier, 3 łyżki octu winnego, 150 ml oliwy, 1 pęczek natki
Góralskie suropieki
60 dag wieprzowiny od szynki, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól Sos: 1 pietruszka, 1 marchewka, kawałek selera, 1 duża cebula, 1 nieduży burak, 1 dag rodzynek, 1-2 kwaśne jabłka, 10 dag pieczarek, 1/4 szklanki jasnego piwa, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 5 dag masła, 5 dag suszonych śliwek bez pestek, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, przyprawa do zup, ziele angielskie, jałowiec, ew. natka do posypania
Suflet z kaszy gryczanej z grzybami
15 dag ugotowanej kaszy gryczanej, 5 dag namoczonych i ugotowanych suszonych grzybów, 5 dag mięsa wędzonej makreli, 2 jajka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cebuli, 1/2 roztartego ząbka czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bułka tarta, masło, 150 ml śmietany 36-proc., 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżeczka soku z cytryny
Sałatka z owoców morza kopru włoskiego
10 ugotowanych krewetek (rozmiar 16/20) z ogonkami, 1 kalmar pokrojony w cienkie krążki,1 pęczek natki, 1 bulwa kopru włoskiego (pokrojona w cienkie plastry), 2 łodygi (razem z listkami) selera naciowego (pokrojone w cienkie plasterki), papryczka peperoncino i sól morska do smaku, 1 cytryna, 100 ml oliwy, 100 ml białego octu winnego
Zapiekanka ziemniaczana na oleju lnianym
1 kg ziemniaków, 1/2 kg cebuli, 1 kostka masła, szczypta tymianku, 1 łyżka oleju lnianego, sól i pieprz do smaku, masło do posmarowania formy
Steki pieprzowe ze szpinakowym pesto
Mięso: 4 steki z rostbefu lub polędwicy (po 15 dag), kilka kropli sosu Worcestershire, 4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Pesto: 15 dag świeżego szpinaku, 2 dag posiekanego szczypiorku, 2 dag posiekanej bazylii, 2 posiekane ząbki czosnku, 1 camembert (20 dag) pokrojony w kostkę, 1 łyżka oliwy Ziemniaki: 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, 2 dag masła, 2 łyżki gęstej śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Polędwica z czerwonym i zielonym pieprzem
3 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 4 steki z polędwicy (po 20 dag), 3 łyżki brandy, po 1 łyżce marynowanego zielonego pieprzu oraz ziaren czerwonego pieprzu, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, świeżo mielony czarny pieprz
Stifado
50 dag wołowiny na pieczeń lub jagnięciny z udźca, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 puszka pomidorów pelati, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, po 1/2 łyżeczki cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji
Pieczeń jagnięca z piwem i cynamonem
2 kg jagnięciny lub cielęciny w kawałku, oliwa, sól, pieprz, 4 goździki, 2 łyżeczki jagód jałowca, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 10 dag masła, 1-2 posiekane cebule, 400 ml ciemnego piwa, 300 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)
Zrazy wołowe
1 kg wołowiny bez kości (najlepiej pierwszej krzyżowej lub zrazówki), 5 łyżek oliwy lub smalcu, 1-2 łyżki mąki pszennej, pieprz, sól, mielony kminek Na farsz: 4 łyżki ostrej musztardy, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki kiszone, 15 dag chudego boczku wędzonego, 2 średniej wielkości cebule Na sos: kawałek selera, marchewka, mała pietruszka, kalarepka, 1,5-2 szklanki bulionu (może być z kostki), 1-2 listki laurowe, po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,1 łyżeczka ziaren kminku, 3/4 szklanki śmietany 22-proc., ewentualnie 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina, pieprz, sól
Paprykarz z kurczaka (lub cielęcy)
3 łyżki smalcu lub masła i 2 łyżki oliwy, 2-3 cebule pokrojone w cienkie piórka, 1 posiekana szalotka, 1 kg piersi kurczaka lub mięsa cielęcego (łopatka, górka, mostek, frykando), 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, sól, pieprz